Latest News

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

''Ασφυξία'' από κοκτέιλ αέριων ρύπων στον Πειραιά - Στοιχεία σοκ για την ατμοσφαιρική ρύπανση στο λιμάνι [ΕΙΚΟΝΕΣ]


 Σοκάρουν τα στοιχεία για την ατμοσφαιρική ρύπανση από τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά...

"Κράτα την αναπνοή σου" θα μπορούσε να είναι με απλά λόγια το συμπέρασμα από τις μετρήσεις αερίων ρύπων στον Πειραιά.

Αυτή η παρουσίαση αποτελεί μέρος του έργου EU LIFE: LIFE4MEDECA με σκοπό να ορίσει μια περιοχή ελέγχου εκπομπών στη Μεσόγειο Θάλασσα για τη μείωση των επικίνδυνων για την υγεία και των επιβλαβών για το κλίμα εκπομπών της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα πλοία.

Εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής οργάνωσης Green Transition Denmark μέτρησε τα εκπεμπόμενα πολύ μικρά αιωρούμενα σωματίδια των κρουαζιεροπλοίων τα οποία είναι και τα πιο επιβλαβή για την υγεία, σε διάφορα σημεία της περιοχής γύρω από τους τερματικούς σταθμούς των κρουαζιεροπλοιων Ε11και Ε12
Περίπου 15.500 άνθρωποι πεθαίνουν από την ατμοσφαιρική ρύπανση κάθε χρόνο στην Ελλάδα (ΕΟΧ, 2020). Αυτό είναι το 13% όλων των θανάτων (120.000).
Το 2020-22 η ατμοσφαιρική ρύπανση σκότωσε περισσότερους ανθρώπους στην Ελλάδα από τον COVID (33.300) … κανένα εμβόλιο κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης δεν υπάρχει .
Η ρύπανση από τη ναυτιλία προκαλεί πιθανώς περίπου το 10% των θανάτων λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, δηλαδή περίπου 1.500 θανάτους/έτος.
Καρκίνος, καρδιαγγειακές παθήσεις και παθήσεις των αεραγωγών κ.λπ.
Είναι πολύ αποδοτικό να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση από τα πλοία.

Τα πλοία δεν έχουν φίλτρα. Ένα κρουαζιερόπλοιο (4.000 π.) στο αγκυροβόλιο εκπέμπει τόσα σωματίδια όσο 5.500 αυτοκίνητα ανά δευτερόλεπτο

Ο Πειραιάς είναι ένα κοκτέιλ κακών συνθηκών. Πολλά ρυπογόνα πλοία και κρουαζιερόπλοια στην καρδιά της πόλης για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου.
Η πόλη σχεδόν καλύπτει έναν κύκλο γύρω από το λιμάνι, έτσι τα νέφη της ρύπανσης θα χτυπούν τις κατοικημένες περιοχές τις περισσότερες φορές.
Η πόλη είναι χτισμένη σε ανηφόρα, έτσι οι καμινάδες έχουν το ίδιο ύψος με τα παράθυρα.
Έχει ένα ζεστό κλίμα, ώστε οι άνθρωποι να περνούν πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους και τα παράθυρα να είναι ανοιχτά όταν κάνει ζέστη και συγχρόνως υπάρχουν κρουαζιερόπλοια.
Η παιδική χαρά για μικρά παιδιά δεν πρέπει να τοποθετείται κοντά σε τερματικό σταθμό κρουαζιέρας και σε σημείο όπου περνούν πολλά πλοία καθημερινά.
Δεν υπάρχει ρεύμα στην ξηρά για κρουαζιερόπλοια και πορθμεία Στην ΕΕ: - Τουλάχιστον 10% επιθεωρήσεις και 4% ανάλυση θείου.
- Τα πρόστιμα πρέπει να αποτρέπουν συστηματικές παραβάσεις.
Στην Δανία - Ελικόπτερα που μετρούν θείο, NOx και CO2 απευθείας από τον ανεμιστήρα εξάτμισης του πλοίου στη θάλασσα (600/έτος).
- Όνομα και δημοσίευση για το πλοίο/εταιρείες που παραβιάζουν Αντιμετώπιση της ρύπανσης από τα πλοία
Στα λιμάνια:
Ηλεκτρική ενέργεια στην ξηρά για κρουαζιερόπλοια, πορθμεία, φορτηγά πλοία κ.λπ.
Στη θάλασσα:
Ηλεκτρικά πορθμεία – Μεγάλες δυνατότητες εδώ!
Φίλτρα σωματιδίων για πλοία (αφαιρεί > 95%).
Περιοχές Ελέγχου Εκπομπών (ECA) που περιορίζουν τις εκπομπές:
- Οι εκπομπές SO2 θα μειωθούν κατά 80% αμέσως.
- Οι εκπομπές NOx θα μειωθούν κατά 80% σε 20-25 χρόνια.
- Οι εκπομπές σωματιδίων θα μειωθούν σημαντικά και άμεσα

Παρατηρητήριο Πειραϊκής