Latest News

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

Μπορεί η ελληνοτουρκική ένταση να μετατραπεί σε πόλεμο;

Ένα στρατιωτικό επεισόδιο ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα πριν τις εκλογές των δύο χωρών το 2023 είναι πιθανό...αναφέρει το Al Jazeera σε εκτενές δημοσίευμά του, επικαλούμενο Έλληνες αξιωματούχους. 

Η Ελλάδα, αναφέρει το δημοσίευμα, υποπτεύεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα προσπαθήσει να δημιουργήσει μια κρίση εθνικής ασφάλειας που θα ενισχύσει τη δημοτικότητά του, η οποία βρίσκεται σε πτώση μετά από 20 χρόνια στην εξουσία. Στο σημείο αυτό γίνεται αναφορά στις γνωστές δηλώσεις του Ερντογάν «μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ». 

«Μέχρι το 2019, 2020, 2021, υποστήριζα ότι δεν υπήρχε πιθανότητα πολέμου. Δεν μπορώ να συνεχίσω να το λέω αυτό», δήλωσε ο Έλληνας ναύαρχος εν αποστρατεία Αλέξανδρος Διακόπουλος.

«Η ρητορική της Τουρκίας οικοδομείται προς μια επίθεση», πρόσθεσε ο κ. Διακόπουλος ο οποίος έχει υπάρξει και πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Τουρκίας στην Αθήνα συμφωνεί ότι υπάρχει ένταση, αλλά λέει ότι αυτή διαχειρίζεται.

Ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, Μπουράκ Οζουγκεργκίν φάνηκε να συμφωνεί με την άποψη ότι υπάρχει ένταση αλλά θεωρεί ότι είναι διαχειρίσιμη. 

«Ως πρεσβεία, έχουμε έναν λογικό διάλογο με τους Έλληνες συναδέλφους μας. Μην πιστεύετε ό,τι διαβάζετε στις εφημερίδες! Όλοι προσπαθούμε να μη συμβούν ατυχήματα. Τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο το καλοκαίρι του 2020, αλλά πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί τα πράγματα μπορούν να γίνουν πολύ άσχημα πολύ γρήγορα», σημείωσε ο Τούρκος πρέσβης μιλώντας στο διεθνές δίκτυο. 

Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται και δηλώσεις του υπουργού της κυβέρνησης και καθηγητή διεθνούς δικαίου, Άγγελου Συρίγου. 

«Είμαστε σε Defcon One [εννοεί σε πολεμική ετοιμότητα] αυτή τη στιγμή. Νομίζω ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει πολλές παράλληλες κρίσεις», λέει ο κ. Συρίγος, πιθανολογώντας ενδεχόμενη προσφυγική κρίση, ακολουθούμενη από την παρουσία ενός πλοίου έρευνας υδρογονανθράκων και γεωτρύπανου εντός ελληνικών υδάτων, σημειώνει. 

Αθήνα και Άγκυρα αν και σύμμαχοι στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ παραλίγο να συγκρουστούν το 2020, σημειώνει το Al Jazeera. 

«Παρατηρώντας τη στρατηγική της Τουρκίας το 2019-21, προσπαθούσαν να μας κάνουν να χρησιμοποιήσουμε πρώτοι βία. Τώρα η Τουρκία συνειδητοποιεί ότι αυτό δεν θα συμβεί. Έτσι εξετάζουν μια τουρκική πρώτη χρήση βίας, η οποία θα μπορούσε να δικαιολογηθεί με το να παρουσιάσει την Ελλάδα ως κατακτητή των νησιών του ανατολικού Αιγαίου», εκτιμά ο κ. Διακόπουλος.