Latest News

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022

Τουρκία: Αντιμέτωπη με 3ετή φυλάκιση η τραγουδίστρια Γκιουλσέν- Λόγω αστείου για τις θρησκευτικές σχολές

 Δεν κατάφερε να πείσει το δικαστήριο η Τουρκάλα τραγουδίστρια Γκιουλσέν, που κατηγορείται για «υποκίνηση μίσους και εχθρότητας» μετά από ένα αστείο που έκανε επί σκηνής για τις θρησκευτικές σχολές ...στη χώρα.

Η τραγουδίστρια και τραγουδοποιός κατηγορείται για το αστείο που έκανε κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας τον Απρίλιο, όταν ειρωνεύτηκε ότι η «διαστροφή» ενός από τους μουσικούς της προέρχεται από τη φοίτησή του σε θρησκευτική σχολή.

Η 46χρονη τραγουδίστρια, απομακρύνθηκε από το σπίτι της στην Κωνσταντινούπολη τον Αύγουστο, όταν κυκλοφόρησε το σχετικό βίντεο από τη συναυλία της στα social media, με ένα hashtag που ζητούσε τη σύλληψή της.

Φυλακίστηκε για πέντε ημέρες και αργότερα πέρασε 15 ημέρες σε κατ' οίκον περιορισμό, παρόλο που είχε ζητήσει συγγνώμη για την αναστάτωση που προκάλεσε στους αποφοίτους θρησκευτικών σχολών. Τώρα αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και τρία χρόνια εάν κριθεί ένοχη για την κατηγορία της υποκίνησης βίας.

Στην κατάθεσή της την Παρασκευή, η Γκιουλσέν είπε σύμφωνα με την εφημερίδα Milliyet, ότι «Ήταν απλώς ένα αστείο μεταξύ δύο ανθρώπων. Δεν ήταν δήλωση. Δεν επέδειξα μια στάση που θα υποκινούσε τον κόσμο σε μίσος και εχθρότητα».

«Δεν έβαλα στο στόχαστρο τρίτο πρόσωπο, κοινωνική τάξη ή τμήμα της κοινωνίας», είπε, ζητώντας την αθώωσή της.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την άλλη και πολλά μέλη του κυβερνώντος κόμματός του που βασίζεται στο Ισλάμ είναι απόφοιτοι θρησκευτικών σχολών, των Ιμάμ Χατίπ, τα οποία ιδρύθηκαν αρχικά για την εκπαίδευση ιμάμηδων.

Το κατηγορητήριο των 48 σελίδων κατά της Γκιουλσέν έχει 702 καταγγέλλοντες, μεταξύ των οποίων ιδιώτες, μια φιλοκυβερνητική οργάνωση για τα δικαιώματα των γυναικών και μια ένωση θρησκευτικών σχολών. Ορισμένοι από αυτούς απέσυραν τις καταγγελίες τους την Παρασκευή, ανέφερε η Milliyet.

Ο ποινικός κώδικας της Τουρκίας ποινικοποιεί την υποκίνηση μίσους και εχθρότητας εναντίον διαφορετικών ομάδων στην κοινωνία με βάση την τάξη, τη φυλή, τη θρησκεία ή την αίρεση, απαιτώντας ποινή φυλάκισης σε περιπτώσεις που οδηγούν σε απειλές κατά της δημόσιας ασφάλειας.

Η ποπ σταρ έχει γίνει και στο παρελθόν στόχος των ισλαμικών κύκλων λόγω των αποκαλυπτικών εμφανίσεών της στη σκηνή και επειδή σε μία συναυλία της είχε ξεδιπλώσει μία σημαία της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Το δικαστήριο την Παρασκευή ήρε την υποχρέωσή της να εμφανίζεται σε αστυνομικό τμήμα κάθε εβδομάδα, αλλά διατήρησε την απαγόρευση εξόδου της από την Τουρκία. Η επόμενη δικάσιμος ορίστηκε για τις 21 Δεκεμβρίου.