Παρέμενε για μέρες άγνωστο, αλλά η Μπάιντα, η οποία ήταν η άτυπη «αρχηγός» της ομάδας των 38 προσφύγων του Έβρου τους εγκατέλειψε κι έφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση την αμέσως επόμενη μέρα από την μεταφορά τους στη Δράμα, σε Δομή φιλοξενίας αιτούντων άσυλο. Έκτοτε οι ελληνικές αρχές αγνοούν που βρίσκεται.
Στα βίντεο που έστελνε έλεγε ότι είναι 27 χρονών και είναι εκεί με την 70χρονη γιαγιά της.
Η Μπάιντα (με αυτό το όνομα συστηνόταν) ήταν η μόνη που μιλούσε αγγλικά από την ομάδα των 38 προσφύγων του Έβρου που η Τουρκία είχε τοποθετήσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα το καλοκαίρι.
Ήταν εκείνη που καθοδηγούσε την ομάδα και μιλούσε με τους ξένους δημοσιογράφους, στέλνοντας τους βίντεο και φωτογραφίες, όσο βρίσκονταν στο τουρκικό έδαφος και ζητούσε να περάσουν στο ελληνικό, δηλώνοντας ότι ήταν εγκλωβισμένοι, κάτι που στη συνέχεια δεν αποδείχθηκε, όπως και άλλα.
Εκτός από τη «νεκρή Μαρία», ισχυριζόταν ότι άλλο ένα κοριτσάκι της ίδιας μάνας ήταν ετοιμοθάνατο από τσίμπημα σκορπιού. Όταν ήρθαν στο ΚΥΤ του Έβρου όμως και το κορίτσι εξετάστηκε από γιατρό, ήταν υγιέστατο και διαπιστώθηκε ότι δεν την είχε τσιμπήσει κανένας σκορπιός.
Άλλωστε και η ίδια όταν βρέθηκε στη δομή προσφύγων, δεν ήθελε να μιλά για αυτά. Όταν την συναντήσαμε, μας είπε ότι η δικηγόρος της είχε ζητήσει να μη μιλά σε δημοσιογράφους για το θέμα.
Μετά την ταυτοποίηση των 38 προσφύγων στο ΚΥΤ του Φυλακίου Έβρου, αυτοί κατέθεσαν αίτημα ασύλου, πήραν την σχετική κάρτα που τους επιτρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα εντός της χώρας και μεταφέρθηκαν στη δομή φιλοξενίας της Δράμας όπου θα μείνουν μέχρι να εξεταστεί το αίτημά τους.
Χθες όμως που τηλεφωνήσαμε στη δομή για να ζητήσουμε να μιλήσουμε με την Μπάιντα, μας ενημέρωσαν ότι δεν βρίσκεται εκεί. Ρωτήσαμε αν γνωρίζουν πού είναι και μας απάντησαν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα γιατί έφυγε με ένα ταξί, χωρίς να πει σε κανέναν που πάει. Ούτε την ρώτησε κανείς, καθώς θεωρούσαν βέβαιο ότι θα επέστρεφε. Η Μπάιντα όμως δεν επέστρεψε ποτέ πίσω στη δομή.
Όπως ανέφεραν άνθρωποι της δομής, δεν είναι ασυνήθιστο όταν αρχίζουν να παίρνουν τα επιδόματα, οι αιτούντες άσυλο να καλούν ταξί για να πάνε βόλτα στην πόλη ή για να ψωνίσουν. Οι συγκεκριμένοι ωστόσο, δεν είχαν πάρει ακόμα χρήματα, γιατί μόλις είχαν καταθέσει το αίτημα ασύλου. Προφανώς η Μπάιντα είχε μαζί της χρήματα που της επέτρεψαν να μετακινηθεί. Το να φεύγει κάποιος και να μην ενημερώνει ότι δεν θα επιστρέψει κι έτσι απλά να εξαφανίζεται, είναι κάτι που δεν συνηθίζεται
Η Μπάιντα ήταν μία πολύ δυναμική γυναίκα, και πραγματικά ξεχώριζε μεταξύ των 38. Δεν είχε το στερεοτυπικό προφίλ της μουσουλμάνας, οι άνδρες την άκουγαν με προσοχή κι εκείνη κινούνταν με μεγάλη άνεση.
«Οι πρόσφυγες από τον Έβρο ήρθαν εδώ στις 9 Σεπτεμβρίου και η Μπάιντα έφυγε την αμέσως επόμενη μέρα» μας λέει άνθρωπος της Δομής. Μπήκε σε ένα ταξί μαζί με δύο άνδρες και κατευθύνθηκε προς την πόλη, ίσως για να ταξιδέψει από εκεί στη Θεσσαλονίκη.
Οι ελληνικές αρχές σήμερα δεν έχουν ιδέα πού μπορεί να βρίσκεται, καθώς όλες αυτές τις μέρες δεν έχει δώσει σημεία ζωής.
Η έξοδος από τη χώρα απαγορεύεται στους αιτούντες άσυλο, οπότε, δεν μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Από τις νόμιμες εισόδους τουλάχιστον, αποκλείεται να έχει βγει από την χώρα.
Η υπόθεση των 38 προσφύγων εξετάζεται και από την ελληνική δικαιοσύνη, η οποία σύντομα θα αναζητήσει την Μπάιντα για να καταθέσει. Το αν θα έχει εμφανιστεί ως τότε όμως ή αν θα την έχουν βρει οι ελληνικές αρχές, είναι άγνωστο.