Latest News

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022

Κακοκαιρία στην Κρήτη: «Υπήρχε προειδοποίηση 30 ώρες πριν» - Μέτρα και αποζημιώσεις για τους πληγέντες

 Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, με ανακοίνωσή του, επισημαίνει πως είχε προειδοποιήσει για την σαρωτική κακοκαιρία στην Κρήτη, που στέρησε τη ζωή σε δύο άτομα, 30 ώρες ...πριν. 

«Η αρχικοποίηση των μοντέλων έγινε περίπου 30 ώρες πριν την εκδήλωση των καταστροφικών πλημμυρών στην Κρήτη, με τα αποτελέσματα των μοντέλων να προβλέπουν εγκαίρως και με μεγάλη ακρίβεια τις περιοχές που δέχθηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής» επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, που υπογράφουν οι κ.κ. Κώστας Λαγουβάρδος και Σταύρος Ντάφης.

Όπως εξηγούν στο κείμενό τους, «το φθινόπωρο, η δραστηριότητα των βαρομετρικών χαμηλών στη Μεσόγειο είναι αυξημένη και η χώρα μας επηρεάζεται συχνά από καιρικά συστήματα που προκαλούν ισχυρές βροχοπτώσεις. Η μεγάλη διαφορά της θερμοκρασίας μεταξύ της επιφάνειας της θάλασσας και του αρκετά ψυχρότερου υπερκείμενου αέρα, δημιουργεί αστάθεια και εκδήλωση καταιγίδων κυρίως πάνω από θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές». 

 24ωρου σε χιλιοστά (λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο) το Σάββατο 15/10, από τα δεδομένα δύο προγνωστικών μοντέλων τα οποία χρησιμοποιεί επιχειρησιακά το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Και στην περίπτωση των φονικών πλημμυρών στην Κρήτη, «η διέλευση ενός βαρομετρικού χαμηλού από τα δυτικά προς τα νοτιοανατολικά τμήματα της χώρας μας, προκάλεσε μεγάλα ύψη βροχής τα οποία είχαν εγκαίρως προβλεφθεί από τα επιχειρησιακά προγνωστικά μοντέλα». 

Γίνεται αναφορά στην αναβάθμιση του κινδύνου, από 3 σε 4, από την Παρασκευή, αλλά και τονίζεται η ανάγκη «για περαιτέρω ανάπτυξη των επίγειων μετρητικών συστημάτων (μετεωρολογικά ραντάρ και σταθμοί) και καλύτερη αξιοποίηση από την Πολιτεία των προγνωστικών δεδομένων που παράγουμε σε επιχειρησιακή βάση».

Το ΕΑΑ, παρατηρεί - δεικτικά - πως η «έλλειψη συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ όλων των φορέων που εμπλέκονται στη μελέτη και πρόγνωση των έντονων καιρικών φαινομένων δημιουργεί προβλήματα στην πρόληψη και στην έγκυρη προειδοποίηση του πληθυσμού. Η λειτουργία συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης αποτελεί πλέον κυρίαρχο στόχο του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) και οφείλουμε ως Πολιτεία να οργανώσουμε και λειτουργήσουμε επιχειρησιακά τέτοια συστήματα σε τοπικό επίπεδο».

Μέτρα και αποζημιώσεις για τους πληγέντες της κακοκαιρίας στην Κρήτη

Δέσμη μέτρων για τους πλημμυροπαθείς της Κρήτης ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση. Προβλέπεται άμεση στήριξη στο Δήμο Μαλεβιζίου με 400.000 ευρώ και άμεση καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες μέσω της κρατικής αρωγής.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, που εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για το θάνατο των δύο θυμάτων ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τους πληγέντες «προκειμένου να επιστρέψουν στην καθημερινότητα τους».

«Θα ξεκινήσουμε άμεσα την αποκατάσταση των ζημιών. Έχει ξεκινήσει ήδη η καταγραφή τους από κλιμάκια της περιφέρειας και το υπουργείο Υποδομών μέσω της ΔΑΕΦΚ θα συνδράμει τις υπηρεσίες της Περιφέρειας για να έχουμε την ταχύτερη αποκατάσταση» ανέφερε ο κ. Πέτσας που εξήγησε ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα διαθέσει άμεσα 400.000 ευρώ στο Δήμο Μαλεβιζίου «προκειμένου να προχωρήσει στους καθαρισμούς και σε όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις προκειμένου να είναι λειτουργική η πόλη και οι κοινότητες που έχουν πληγεί».

 

Διευκρίνισε πως άμεσα θα προχωρήσει και η καταγραφή των ζημιών, προκειμένου να επιτευχθεί να δοθούν προκαταβολές σε όσες επιχειρήσεις έχουν υποστεί καταστροφές.

Ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι η πολιτεία είναι «δίπλα στους πολίτες για να αντιμετωπίζουμε τις φυσικές καταστροφές» συμπληρώνοντας «ότι έχουμε μπροστά μας μία κλιματική αλλαγή που εξελίσσεται σε κλιματική κρίση» και πως απαιτείται καλός σχεδιασμός και καλή συνεργασία αυτοδιοίκησης πολιτών και κυβέρνησης «για να έχουμε τα αποτελέσματα που χρειάζονται».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για την Κρατική Αρωγή και την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι οι αποζημιώσεις θα δοθούν «με άμεσο και δίκαιο τρόπο».

Ο ίδιος αναφέρθηκε τόσο στις καταγραφές από επιτροπές του δήμου για την καταγραφή των καταστροφών, όσο και της περιφέρειας για τις καταστροφές στις επιχειρήσεις, διευκρινίζοντας ότι «δεν χρειάζεται να ολοκληρωθεί το έργο των επιτροπών, για να δοθεί στήριξη» εξηγώντας ότι όσες συγκεντρώνονται θα μπορούν να προπορεύονται, προκειμένου να προχωράει η διαδικασία.

«Θα πρέπει να προχωρήσει εξίσου γρήγορα και κατά προτεραιότητα και η διαδικασία οριοθέτησης της φυσικής καταστροφής» είπε ο κ. Τριαντόπουλος, που τη χαρακτήρισε ως βάση, πάνω στην οποία «δομούνται όλες οι άλλες ενέργειες στήριξης και αποκατάστασης».

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, αναφέρθηκε στην ανάγκη διαρκούς επικοινωνίας και συνεργασίας των υπηρεσιών δήμου, περιφέρειας με τα αρμόδια υπουργεία, εκφράζοντας τη προτεραιότητα που δεν είναι άλλη από την «γρήγορη καταγραφή ζημιών για να προχωρήσουν γρήγορα οι αποζημιώσεις».

Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου ζήτησε τη στήριξη της πολιτείας με αποφασιστικό τρόπο, διευκρινίζοντας ότι «έχει έρθει η ώρα να καταλάβουμε ότι το Μαλεβίζι έχει τεράστια ανάγκη από αντιπλημμυρική προστασία» συμπληρώνοντας ότι στην περιοχή τα τελευταία δυο χρόνια από κύματα κακοκαιρίας, έχουν υπάρξει και άλλες μεγάλες καταστροφές.