«Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου στο «Βελλίδειο», στο πλαίσιο της... 86ης ΔΕΘ.
«Έχω δεχθεί τέτοιες εισηγήσεις. Δεν είμαι κωλοτούμπας. Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί. Θα πορευθούμε στις εκλογές με τον ψηφισμένο εκλογικό νόμο. Θα ήταν θεσμικά ανεύθυνο να αλλάξω τον εκλογικό νόμο και να αλλάξω τον πήχη της αυτοδυναμίας για να κερδίσω τις εκλογές. Εκτός από μία περίπτωση: Αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεχθεί ότι η κάλπη της απλής αναλογικής είναι μία “βόμβα” για την πολιτική σταθερότητα και δεχθεί να αλλάξουμε από κοινού τον εκλογικό νόμο», ανέφερε πετώντας το γάντι στον Αλέξη Τσίπρα.
«Επειδή αυτό δεν θα συμβεί όμως, είμαι περίπου βέβαιος ότι θα πορευθούμε στις επόμενες εκλογές με τον υφιστάμενο νόμο. Έχω χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης που έχω με τους πολίτες δεν θα την υποθηκεύσω για κανέναν», συνέχισε ο πρωθυπουργός.
Δείτε live τη συνέντευξή Τύπου:
«Καταστροφικό σύστημα η απλή αναλογική»
«Η απλή αναλογική είναι καταστροφικό σύστημα για τη χώρα. Η εκτίμηση μου ότι θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές προκύπτει από τα απλά μαθηματικά της απλής αναλογικής», επανήλθε στη συνέχεια ερωτώμενος αν θα επιδιώξει συνεργασία με κάποιο κόμμα σε περίπτωση που δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία.
«Αριθμητικά, αν επιχειρούσαμε να προβάλλουμε στον κοινοβουλευτικό συσχετισμό που δίνουν οι δημοσκοπήσεις. Θεωρητικά μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα. Υπάρχει περίπτωση το πρώτο κόμμα να κερδίσει τις εκλογές, αλλά κυβέρνηση να σχηματιστεί από τον κ. Τσίπρα, τον κ. Ανδρουλάκη, τον κ. Βαρουφάκη και τον κ. Κουτσούμπα. Αυτό θα είναι μια πολιτική τερατογένεση και γι’ αυτό οφείλω να ενημερώσω και να προειδοποιήσω τους πολίτες για το ενδεχόμενο αυτό αυτό», συνέχισε.
Για το νέο πακέτο μέτρων
Απαντώντας σε ερώτηση, για το αν μπορεί να διαβεβαιώσει τους πολίτες ότι τα μέτρα που εξήγγειλε στην ομιλία του στη ΔΕΘ θα γίνουν πράξη, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Πιστεύω ότι μιλάει το έργο μας. Είμαστε απολύτως συνεπείς σε ό,τι έχουμε εξαγγείλει και δεν νομίζω ότι υπάρχουν αμφιβολία ότι θα υλοποιηθούν τα μέτρα που ανακοίνωσα χθες».
»Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης είναι εκείνοι που μας δίνουν το δημοσιονομικό χώρο, ώστε να στηρίξουμε την κοινωνία σε μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονική συγκυρία. Τα μέτρα είναι απολύτως κοστολογήμενο, καθώς κινούνται σε πλήρη ευθυγράμμιση με την ομαλή εκτέλεση του Προϋπολογισμού», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.
Απάντησε μάλιστα και σε όσους τους κατηγορούν ότι δίνουν πολλά. «Εάν αυτή τη στιγμή αφήνουμε την κοινωνία απροστάτευτη, τότε το αποτέλεσμα για τους πολίτες θα ήταν πολύ πιο επώδυνο. Σώσαμε και προστατεύσαμε θέσεις εργασίας, προστατεύσαμε τους εργαζόμενους», είπε.
Για τις παρακολουθήσεις
Σε ερώτηση για τον λόγο παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Με πολύ μεγάλη ταχύτητα κινήθηκαν οι θεσμικές διαδικασίες. Είναι σοβαρή υπόθεση και λογικά εγείρει ερωτηματικά».
«Ανέλαβα πολιτική ευθύνη και δέχθηκα τις παραιτήσεις. Ανοίξαμε τη Βουλή νωρίτερα και συζητούσαμε έξι ώρες. Κινήθηκαν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Έχει ήδη εκκινήσει η διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής και αναμένεται να ολοκληρωθεί και ελπίζω να καταλήξει σε χρήσιμα συμπεράσματα. Θα έρθει προς κύρωση η ΠΝΠ που θα προσθέτει δικλείδα ασφαλείας για να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που εντοπίστηκε και έχει να κάνει ότι σε μια νόμιμη επισύνδεση ειδικά σε ένα πολιτικό πρόσωπο χρειάζονται πρόσθετα φίλτρα», συνέχισε.
«Δεν υπήρξε ποτέ καμία διάθεση για καμία συγκάλυψη. Δεν πρόκειται, όμως, να κάνω τις μυστικές μας υπηρεσίες “φύλλο και φτερό”. Θα εξυπηρετούσε συμφέροντα εκτός Ελλάδας», είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως «πρέπει να υπάρχει πάντα ισχυρή λογοδοσία».
«Αντιλαμβάνομαι το θυμό και την οργή του κ. Ανδρουλάκη, αλλά πιστεύω ότι πλέον επιδίδεται σε μια εργαλειοποίηση του όλου ζητήματος», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Βούτυρο στο ψωμί του κ. Ανδρουλάκη το σφάλμα των παρακολουθήσεων»
«Προφανώς δεν είναι κανονικό να παρακολουθείται ένας πολιτικός αρχηγός. Κανείς δεν πρέπει να εξαιρείται από μία διαδικασία εν δυνάμει παρακολούθησης. Δεν κινδυνεύουμε ούτε από μανάβηδες, ούτε από υδραυλικούς… Θα πρέπει να υπάρχουν εξαιρετικά αυστηρά φίλτρα. Η παρακολούθηση ήταν νόμιμη και τεκμηριωμένη. Περίμενα περισσότερη πολιτική ευαισθησία. Από την πρώτη στιγμή που ο κ. Ανδρουλάκης εκλέχθηκε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, απέφυγε οποιαδήποτε συνάντηση μαζί μου. Του το ζήτησα δύο φορές. Αλλά το απέφυγε επιμελώς. Το πραγματικό σφάλμα που έγινε, ήταν βούτυρο στο ψωμί του κ. Ανδρουλάκη. Η γραμμή ρήξης ήταν προαποαποφασισμένη», συνέχισε.
Για την επιθετική ρητορική της Τουρκίας
«Θεωρώ απαράδεκτες τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου. Εξαιρετικά προβληματική η διαρκής προκλητικότητα από το τουρκικό κατεστημένο. Πριν τις εκλογές τα κόμματα στην Τουρκία υπερθεματίζουν σε εθνικισμό αλλά υπονομεύουν τις σχέσεις καλής γειτονίας. Δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε σε μπαράζ σκληρών δηλώσεων. Θα ήταν ανεύθυνο και δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα μου», δήλωσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα ελληνουτουρκικά.
«Θα δίνουμε όμως σαφείς απαντήσεις. Η Τουρκία προκαλεί την ένταση και παρουσιάζει την Ελλάδα ως δήθεν επιτιθέμενη. Δεν υπάρχει κανείς στο εξωτερικό που να πιστεύει ότι τα ελληνικά νησιά είναι απειλή για την Τουρκία», ξεκαθάρισε.
«Θα χτίζουμε με ακόμα μεγαλύτερη συνέπεια τις συμμαχίες μας. Θα εξοπλίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας αλλά θα έχουμε και ανοιχτούς διαύλους με την Τουρκία. Δεν ανατίναξα εγώ τις γέφυρες με την Τουρκία», συνέχισε, δηλώνοντας: «Επιδιώκουμε πάντα ανοικτούς διαύλους με την Τουρκία. Είμαι πάντοτε ανοικτός σε οποιαδήποτε επικοινωνία με τον κ. Ερντογάν, έστω κι αν εκείνος δεν το θέλει αυτό. Ωστόσο, όπως έχω επαναλάβει πολλές φορές, τα έχω ξανακούσει αυτά και στο παρελθόν και πάλι ξανασυναντηθήκαμε με τον πρόεδρο της Τουρκίας».
Για το εάν θα θέσει θέμα κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας σε επίπεδο ΝΑΤΟ
«Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για τη στάση μιας χώρας η οποία είναι τυπικά μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά την ίδια ώρα διατηρεί στρατηγικές σχέσεις με την Ρωσία και είναι η μόνη χώρα που δεν έχει επιβάλει κυρώσεις εναντίον της. Η Τουρκία εφαρμόζει μια ρητορική νεοεπεκτατική, η οποία μοιάζει απολύτως ξένη», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
«Αλλά η στάση απέναντι στην Τουρκία αλλάζει. Δεχόμαστε κατηγορίες ότι κάνουμε λόμπι να μην πουληθούν F-16 στην Τουρκία. Αμερικανικές κυρώσεις είχαν επιβληθεί από όταν η Τουρκία πήρε S-400. Υπάρχει άποψη στο Κογκρέσο ότι είναι δύσκολη η πώληση όπλων στην Τουρκία. Η Ελλάδα δεν θα απεμπολήσει τη δύναμη των συμμάχων της. Αποτελεί χρέος μου να ασφαλίσω τη χώρα με αποτρεπτική ικανότητα, αλλά και να οικοδομώ στέρεες συμμαχίες για να καταλάβει η Τουρκία ότι ο δρόμος που ακολουθεί είναι αδιέξοδος», πρόσθεσε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως είναι χρέος του «να ασφαλίσει τη χώρα με αποτρεπτικούς μηχανισμούς».
«Θα ήθελα να έχουμε σχέσεις που αρμόζουν σε δύο γείτονες που συνδέονται από μακρά ιστορική διαδρομή. Να μην σκαλίζουμε συνέχεια το παρελθόν αλλά το πώς θα πορευθούμε στο μέλλον. Δυστυχώς δεν βλέπω αυτή την προσέγγιση από πλευράς Τουρκίας. Θα ήταν καλό κάποια στιγμή να αντιληφθούν ότι η στρατηγική τους είναι αδιέξοδη», συνέχισε.
Κίνητρα για την εξοικονόμηση ενέργειας
Σε ερώτηση για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση εξετάσει «τρόπο στήριξης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος» για να δώσει κίνητρα στους πολίτες για εξοικονόμηση ενέργειας.
«Κάθε ελληνικό νοικοκυριό θα λάβει σημαντική στήριξη. Η Ελλάδα έχει από τις χαμηλότερες τιμές ρεύματος συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ σε όλη την Ευρώπη. Θα επεκτείνουμε το επίδομα θέρμανσης στα 300 εκατ. και παρέμβαση στην αντλία, ώστε να μειώσουμε την τιμή του πετρελαίου και να μπορούν νοικοκυριά να μεταπηδήσουν από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο», είπε.
«Επίσης θα υπάρχει επιδότηση και στην τιμή του φυσικού αερίου. Σκοπός είναι η τελική τιμή να είναι σχετικά λογική», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Προσβλέπουμε και στις αποφάσεις της ΕΕ για την ενέργεια», σημείωσε και επανέλαβε: «επιδιώκουμε πλαφόν γενικά στην τιμή του φυσικού αερίου».
«Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που επιθυμούν την πολιτική αστάθεια»
«Η εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου, η μετατροπή του σε όπλο για την αναταραχή στην Ευρώπη είναι δηλωμένη ρωσική πολιτική. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Ίσως η Ρωσία να περίμενε διαφορετική στάση από την Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα τάχθηκε με τη σωστή πλευρά, του αμυνόμενου. Το πρόβλημα που αναφέρθηκα είναι ευρωπαϊκό. Υπάρχουν εκλογές στη Σουηδία. Η χώρα κινητοποιείται για να μην υπάρχουν παρεμβάσεις των Ρώσων. Υπάρχουν φίλα προσκείμενες δυνάμεις στους Ρώσους, παντού. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση ώστε να μην υπάρχουν τέτοιες παρεμβάσεις. Να μην τις επιτρέψουμε στην πατρίδα μας και να μην επηρεάσουν τις εκλογές. Έχουμε στοιχεία για παρεμβάσεις που έγιναν στο παρελθόν σε παρεμβάσεις της αμερικανικής δικαιοσύνης. Υπήρχε σκοπός να χτιστεί δίκτυο το 2016», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Για το ζήτημα της Τουρκίας, επαναλαμβάνω τη δήλωση Ερντογάν ότι θα ήθελε κάποιον άλλον πρωθυπουργό στη χώρα. Όμως γι’ αυτό αποφασίζει ο κυρίαρχος ελληνικός λαός. Για δυνάμεις εντός της χώρας. Όλη η αντιπολίτευση θέλει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές με απλή αναλογική. Είναι αποσταθεροποιητική ενέργεια», συνέχισε.
»Θα κινδυνεύσουμε σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία να εκχωρήσουμε την αρμοδιότητα διακυβέρνησης σε υπηρεσιακή κυβέρνηση. Την ώρα που πρέπει να παίρνουμε αποφάσεις κάθε μέρα. Που μπορεί αύριο να ξαναβρεθούμε αντιμέτωποι με μια κρίση στον Έβρο. Αυτό συνιστά ενέργεια που δεν προωθεί τη σταθερότητα στη χώρα. Η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει την τετραετία. Ελπίζω του χρόνου με τη στήριξη του ελληνικου λαού να ξαναείμαι σ’ αυτή τη θέση», πρόσθεσε.