Κάνει πίσω η Κομισιόν και επανεξετάζει την πρόταση για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε και το οποίο... επικαλείται ο Guardian.
Το συγκεκριμένο έγγραφο που αναφέρεται στα επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, που έχει υπόψη του ο Guardian, δεν περιλαμβάνει απολύτως τίποτα για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο ή στο εισαγόμενο φυσικό αέριο, προφανώς διότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν συμφώνησαν επί της σχετικής πρότασης που είχε παρουσιάσει αιφνιδιαστικά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Αντιθέτως αναφέρεται στην επιβολή φορολογίας επί των υπερκερδών που αποκομίζουν οι ενεργειακές εταιρίες.
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναμένεται ότι θα παρουσιάσει το πλάνο των Ευρωπαίων για την αντιμετώπιση του οξύτατος προβλήματος με τη ραγδαία αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, στην ομιλία της για την κατάσταση στην Ένωση αύριο, Τετάρτη (13/9).
Παρόλο που το τελικό κείμενο μπορεί να υποβληθεί σε αλλαγές, από το προσχέδιο προκύπτει ότι η Κομισιόν δεν είναι σίγουρη ότι θα εξασφαλίσει επαρκή υποστήριξη από τα κράτη-μέλη επί της προτάσεως της φον ντερ Λάιεν για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο.
Τα κράτη-μέλη που εισάγουν μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου από τη Ρωσία, μεταξύ των οποίων η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Αυστρία έχουν εκφράσει ευθέως την αντίρρησή τους στην πρόταση της προέδρου της Κομισιόν, διότι φοβούνται ότι αν το Κρεμλίνο διακόψει τελείως τη ροή φυσικού αερίου, οι οικονομίες τους θα βυθιστούν στην ύφεση. Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν έχει απειλήσει ότι θα σταματήσει όλες τις εξαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ευρώπη αν επιβληθεί πλαφόν.
Άλλες δώδεκα χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Πολωνία, υποστηρίζουν την επιβολή πλαφόν, αλλά στις τιμές του φυσικού αερίου που εισάγεται από όλες τις πηγές, θεωρώντας ότι αυτός είναι ένας τρόπος χαλιναγώγησης των τιμών. Η Κομισιόν όμως δεν έδειξε να ενθουσιάζεται με αυτή την ιδέα, με το σκεπτικό ότι η ΕΕ μπορεί να βγει χαμένη στον ανταγωνισμό με τις άλλες χώρες που είναι έτοιμες να πληρώσουν περισσότερο για να εξασφαλίσουν ενεργειακούς πόρους στην εξαιρετικά ανταγωνιστική αγορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Η Ολλανδία και η Δανία διαφωνούν με την λογική της επιβολής πλαφόν στις τιμές αγοράς, ενώ η Γερμανία θεωρεί ότι αυτή η πολιτική θα διχάσει την Ευρώπη.
Ήδη διχασμένα τα κράτη – μέλη
Αλλά η ΕΕ είναι ήδη διχασμένη και η Κομισιόν κάνει πίσω προτείνοντας μόνο τα μέτρα επί των οποίων οι 27 συμφωνούν. Όπως είναι το πλαφόν στις τιμές του ηλεκτρισμού που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ή από πυρηνική ενέργεια και η αναδιανομή των ποσών που θα εξοικονομηθούν στα ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Οι εταιρίες φυσικού αερίου και πετρελαίου θα κληθούν επίσης να καταβάλουν την λεγόμενη «συνεισφορά αλληλεγγύης».
Η Κομισιόν παραδέχεται ότι οι πάροχοι ενέργειας έχουν τεράστια υπερκέρδη, τα οποία μάλιστα χαρακτηρίζει «μη αναμενόμενα» και τα οποία δεν προκύπτουν από επενδυτικές κινήσεις, αλλά «από τις απρόβλεπτες εξελίξεις στις ενεργειακές αγορές, δεδομένου του συνεχιζόμενου παράνομου πολέμου στην Ουκρανία», όπως αναφέρεται στο έγγραφο που έχει υπόψη του ο Guardian.
Τα κράτη-μέλη καλούνται επίσης να συμφωνήσουν σε έναν στόχο για τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμής, αν και δεν προτείνεται συγκεκριμένος στόχος.