Το πρώτο διάγγελμά του προς τους Βρετανούς απηύθυνε ο Κάρολος Γ’, μετά το θάνατο της μητέρας του Βασίλισσας Ελισάβετ Β’. Ο βασιλιάς Κάρολος επέλεξε το Μπλε Σαλόνι για να ...το βιντεοσκοπήσει.
Στο πρώτο του διάγγελμα, ο νέος βασιλιάς Κάρολος Γ’ της Βρετανίας ευχαρίστησε τον κόσμο για τη συμμετοχή του στο πένθος για την εκλιπούσα Ελισάβετ Β’, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα υπηρετήσει τις ίδιες αξίες με τη μητέρα του. Τόνισε πως αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον ίδιο και για όλη τη βασιλική οικογένεια.
Ανακοίνωσε επισήμως ότι ο μεγαλύτερος γιος του, Ουίλιαμ, θα είναι πρίγκιπας της Ουαλίας και διάδοχος του θρόνου. Παράλληλα, η σύζυγος του Ουίλιαμ, Κάθριν, θα φέρει τον τίτλο της πριγκίπισσας της Ουαλίας, τον οποίο κατείχε η αδικοχαμένη πριγκίπισσα Νταϊάνα. O νέος Βασιλιάς εξέφρασε την αγάπη του προς τον Χάρι και την Μέγκαν.
Ξεκίνησε το διάγγελμά του αποτίοντας φόρο τιμής στη μητέρα του, τη Βασίλισσα Ελισάβετ, την οποία περιέγραψε ως «έμπνευση, παράδειγμα για μένα και για όλη την οικογένειά μου».
«Της οφείλουμε το πιο ειλικρινές χρέος που μπορεί να έχει οποιαδήποτε οικογένεια στη μητέρα της»
Είπε επίσης για τη Βασίλισσα Ελισάβετ ότι υπήρξε πάντοτε αφοσιωμένη στον βρετανικό λαό, ενώ εξέφρασε το χρέος του για την αγάπη, την καθοδήγηση, την κατανόηση και το παράδειγμά της.
Συνεχίζοντας για τη διαδοχή της μητέρας του στο θρόνο, είπε:
«Όπως έκανε η ίδια η βασίλισσα με ακλόνητη αφοσίωση, και εγώ δεσμεύομαι τώρα επίσημα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου που μου απομένει, να τηρήσω τις συνταγματικές αρχές του έθνους μας»
«Όπου κι αν ζείτε στο Ηνωμένο Βασίλειο ή σε περιοχές σε όλο τον κόσμο και ανεξάρτητα από τις πεποιθήσεις σας, θα προσπαθήσω να σας υπηρετήσω με αφοσίωση, σεβασμό και αγάπη, όπως σε όλη μου τη ζωή».
Δείτε το διάγγελμα:
Σε κλίμα κατάνυξης η επιμνημόσυνη δέηση για τη βασίλισσα Ελισάβετ στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου.
Στην τελετή η Λιζ Τρας πραγματοποίησε ανάγνωση της Αγίας Γραφής, ενώ ακούστηκε για πρώτη φορά ο νέος εθνικός ύμνος με το «God Save the King».
Νωρίτερα, η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας είχε την πρώτη της ακρόαση με τον νέο βασιλιά Κάρολο Γ’ στο Μπάκιγχαμ. Σημειώνεται πως και οι δύο αναλαμβάνουν καθήκοντα με διαφορά λίγων ημερών.
Νωρίτερα, ο βασιλιάς Κάρολος έφτασε στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, ωστόσο πρώτα κατευθύνθηκε κοντά στο συγκεντρωμένο πλήθος και μίλησε με τον κόσμο.
Ο νέος μονάρχης της Βρετανίας, Κάρολος Γ΄, σταμάτησε και βγήκε από το αυτοκίνητό του, κατά την άφιξή του στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ σήμερα το απόγευμα, για να χαιρετίσει το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για να θρηνήσει την απώλεια της βασίλισσας Ελισάβετ.
Ο Κάρολος, επιστρέφοντας από το Μπαλμόραλ της Σκωτίας μαζί με τη σύζυγό του Καμίλα, κατέβηκε από το αυτοκίνητο υπό τις επευφημίες του πλήθους που άρχισε να τραγουδάει τον ύμνο «Ο Θεός σώζει τον βασιλιά».
Ένας από τους παρευρισκόμενους φώναξε μάλιστα «Σ’ αγαπάμε, Κάρολε». Στη συνέχεια προχώρησε προς τις πύλες και είδε τα αμέτρητα μπουκέτα που είχαν αφήσει στα κάγκελα των Ανακτόρων Λονδρέζοι και τουρίστες.
Live εικόνα:
Το Σάββατο (10/9) θα ανακηρυχθεί επισήμως Βασιλιάς, στη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Διαδοχής στο Λονδίνο, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.
Το Συμβούλιο Διαδοχής θα συνεδριάσει αύριο στις 10:00 (τοπική ώρα, 12:00 ώρα Ελλάδας) στο Παλάτι του Αγίου Ιακώβου και η ανακήρυξή του Καρόλου ως Βασιλιά θα αναγνωσθεί δημόσια μία ώρα αργότερα από τον εξώστη αυτής της κατοικίας και στη συνέχεια, την επομένη, σε όλες τις επαρχίες του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι καμπάνες των εκκλησιών ήχησαν σήμερα (9/9) σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο προς τιμήν της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’, η οποία απεβίωσε χθες Πέμπτη (8/9), σε ηλικία 96 ετών έπειτα από 70 χρόνια στο θρόνο.
Οι καμπάνες του καθεδρικού ναού του Αγίου Παύλου και του Αββαείου του Ουεστμίνστερ στο Λονδίνο, καθώς και αυτές του πύργου του Ουίνδσορ, άρχισαν να ηχούν ενώ ο νέος Βασιλιάς Κάρολος Γ’ βρισκόταν καθ’ οδόν προς το Λονδίνο από την κατοικία του Μπαλμόραλ στη Σκωτία.
Παράλληλα, 96 κανονιοβολισμοί, όσα και τα χρόνια της Βασίλισσας, ακούστηκαν από το Χάιντ Παρκ και τον Πύργο του Λονδίνου μέχρι το προϊστορικό μνημείο του Στόουνχεντζ και τον βρετανικό θύλακα του Γιβραλτάρ.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας, απέτισε σήμερα φόρο τιμής ενώπιον του κοινοβουλίου στην εκλιπούσα Βασίλισσα χαιρετίζοντας «μία από τις μεγαλύτερες ηγέτιδες που γνώρισε ο κόσμος» και «τη μεγαλύτερη διπλωμάτη» του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Τα σοφά λόγια της μας έδωσαν δύναμη στις πιο δύσκολες στιγμές. Στις πιο σκοτεινές στιγμές της πανδημίας, μας έδωσε την ελπίδα ότι θα ξανασυναντηθούμε», υπογράμμισε ντυμένη στα μαύρα η πρωθυπουργός, η οποία θα γίνει δεκτή το απόγευμα από τον Βασιλιά Κάρολο Γ’.
Οι εξουσίες του Καρόλου
Στη Βρετανία, ο Βασιλιάς έχει κυρίως τελετουργικό ρόλο και δεν αναμένεται από αυτόν να παρεμβαίνει στις πολιτικές υποθέσεις. Ωστόσο ως αρχηγός του κράτους διατηρεί ορισμένες συνταγματικές εξουσίες.
Έτσι ο Κάρολος θα έχει τις εξής εξουσίες:
Ρόλος στο Κοινοβούλιο
Το κοινοβούλιο είναι η ανώτατη νομοθετική αρχή στη Βρετανία και περιλαμβάνει τη Βουλή των Κοινοτήτων, τη Βουλή των Λόρδων και το Στέμμα -άλλος όρος για την μοναρχία.
Το Στέμμα είναι η πιο παλιά συνιστώσα του βρετανικού συστήματος διακυβέρνησης, αλλά οι εξουσίες του έχουν εξασθενήσει με την πάροδο του χρόνου και σήμερα είναι σε μεγάλο βαθμό τιμητικές.
Διορισμός κυβέρνησης
Την επομένη των βουλευτικών εκλογών, ο μονάρχης καλεί τον αρχηγό του κόμματος που κέρδισε τις περισσότερες έδρες βουλευτών στην Βουλή των Κοινοτήτων να αναλάβει την πρωθυπουργία και να σχηματίσει κυβέρνηση.
Έναρξη κοινοβουλευτικής περιόδου ή διάλυση του κοινοβουλίου
Ο μονάρχης κηρύσσει την έναρξη των εργασιών του κοινοβουλίου κάθε χρόνο σε μια τελετή γεμάτη παραδόσεις, που ονομάζεται η Ομιλία του Θρόνου, και προχωράει στην ανάγνωση των σχεδίων της κυβέρνησης για τους επόμενους 12 μήνες.
Αυτό το μεγάλο ετήσιο γεγονός αρχίζει εν γένει με την άφιξη του μονάρχη στο Ουέστμινστερ, με πομπή από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Φορώντας το αυτοκρατορικό στέμμα, ο Βασιλιάς ή η Βασίλισσα εισέρχεται στην Βουλή των Λόρδων.
Ο αξιωματούχος του κοινοβουλίου που είναι γνωστός ως «Black Rod» πηγαίνει τότε να καλέσει τους βουλευτές της Βουλής των Κοινοτήτων, όπου αυτοί του κλείνουν συμβολικά την πόρτα στο πρόσωπο, σε μια ένδειξη ανεξαρτησίας από τη μοναρχία.
Το Στέμμα διαλύει με την ίδια επισημότητα το κοινοβούλιο πριν από τη διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών.
Βασιλική έγκριση
Όταν ένα σχέδιο νόμου εγκρίνεται από την Βουλή των Κοινοτήτων και την Βουλή των Λόρδων, αυτό επιδίδεται στον μονάρχη για να επικυρωθεί και να αποκτήσει την ισχύ νόμου.
Αν και ο Βασιλιάς μπορεί να αρνηθεί να επικυρώσει ένα νομοσχέδιο, στην πραγματικότητα πρόκειται απλώς για μια τυπική διαδικασία.
Ο τελευταίος μονάρχης που αρνήθηκε να δώσει την έγκρισή του ήταν η Βασίλισσα Άννα, το 1708.
Εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό
Η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ δεχόταν τους πρωθυπουργούς μία φορά την εβδομάδα, σε μια ακρόαση κατά τη διάρκεια της οποίας αυτοί την ενημέρωναν για τα σχέδιά τους και τις ανησυχίες τους. Η συνάντηση αυτή γινόταν όλο και περισσότερο μέσω τηλεδιάσκεψης προς το τέλος της βασιλείας της.
«Μου λένε τι συμβαίνει ή αν έχουν προβλήματα, και μερικές φορές μπορώ επίσης να τους βοηθήσω με τον έναν ή τον άλλο τρόπο», δήλωνε η εκλιπούσα Βασίλισσα σε ένα ντοκιμαντέρ που μεταδόθηκε το 1992, σημειώνοντας ότι «αυτοί γνωρίζουν ότι μπορώ να είμαι αμερόληπτη».
Αξιώματα
Ο μονάρχης έχει την εξουσία να διορίσει Λόρδους στο κοινοβούλιο, αλλά η εξουσία αυτή ασκείται μόνον βάσει της γνώμης των υπουργών της κυβέρνησης.
Ο Βασιλιάς απονέμει επίσης προσωπικά τον τίτλο του ιππότη, τιμώντας αυτούς που είχαν σημαντική συμβολή στην βρετανική κοινωνία, σε όλους τους τομείς.
Η κυβέρνηση παραδίδει στον μονάρχη κάθε χρόνο κατάλογο με τους υποψηφίους προς έγκριση για δημόσιες τιμές.
Συνταγματικές κρίσεις
Ο μονάρχης έχει την εξουσία να ασκήσει τα βασιλικά του προνόμια «σε περίπτωση σοβαρής συνταγματικής κρίσης» – τότε εξουσιοδοτείται να διαφωνήσει με την γνώμη των υπουργών, αλλά αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ στην σύγχρονη εποχή.
Επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας
Ως κεφαλή της Εκκλησίας της Αγγλίας, ο Βασιλιάς έχει την εξουσία να διορίζει επισκόπους και αρχιεπισκόπους, αλλά ακόμη και σε αυτό, αυτή του η εξουσία ασκείται σύμφωνα με τη γνώμη εκκλησιαστικής επιτροπής.
Ο Ουίλιαμ είναι ο νέος διάδοχος του θρόνου
Ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ είναι πλέον ο νέος διάδοχος του θρόνου, τώρα που ο πατέρας του, ο Κάρολος Γ’, έγινε Βασιλιάς.
Ο Ουίλιαμ έχει αυξήσει τις βασιλικές του υποχρεώσεις, αφότου ο αδελφός του Χάρι και ο θείος του Άντριου απαρνήθηκαν βασιλικούς τίτλους για διαφορετικούς ο καθένας τους λόγους.
Ο μεγάλος γιος του Καρόλου μεγάλωσε με έντονη την συναίσθηση των μελλοντικών του υποχρεώσεων, με την περίοδο της βασιλείας του Καρόλου να είναι αναπόφευκτα συντομότερη σε σχέση με εκείνη της μητέρας του Ελισάβετ.
Και καθώς ο νέος Βασιλιάς γερνάει, ο Ουίλιαμ θα έχει πολύ πιο έντονη δημόσια παρουσία, προετοιμαζόμενος για τον μετέπειτα ρόλο του ως Βασιλιάς, όπως λέει ο Ρόμπερτ Χαζέλ, καθηγητής στο University College London.
«Ο Ουίλιαμ θα χρειαστεί να επωμιστεί μεγαλύτερο βάρος, επομένως δεν αμφιβάλλω ότι θα αναλάβει ένα όλο και αυξανόμενο μερίδιο βασιλικών ευθυνών», όπως είπε στο AFP.
Ο 40χρονος Ουίλιαμ έχει μέχρι στιγμής καταφέρει να κρατήσει την ιδιωτική του ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αναλαμβάνοντας πολιτικές και στρατιωτικές υποχρεώσεις και ασχολούμενος με τα τρία παιδιά που έχει αποκτήσει με την σύζυγό του Κάθριν, ρόλοι που έχουν αποδειχτεί δημοφιλείς για τον λαό.
Το ζευγάρι, γνωστό ως δούκας και δούκισσα του Κέιμπριτζ, μετά τον θάνατο της Βασίλισσας ονομάζεται πλέον δούκας και δούκισσα της Κορνουάλης.
Είναι αμφότεροι ακτιβιστές για την ψυχική υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος επιδεικνύοντας ένα πιο σύγχρονο προφίλ σε σχέση με το κατεστημένο.
«Νομίζω ότι οι περισσότεροι θεωρούν ότι ο Ουίλιαμ και η Κέιτ θα είναι καλή ομάδα και εξαιρετικοί ως Βασιλιάς και Βασίλισσα», λέει ο βασιλικός συγγραφέας Φιλ Ντάμπιερ.
Γεννημένος για Βασιλιάς
Από τότε που γεννήθηκε, στις 21 Ιουνίου του 1982, ο Ουίλιαμ Άρθουρ Φίλιπ Λούις Μαουντμπάτεν Ουίνδσορ προοριζόταν για Βασιλιάς.
Ο Χάρι -ο «εφεδρικός» του «διαδόχου» του Ουίλιαμ- γεννήθηκε δύο χρόνια αργότερα.
Ωστόσο και τα δύο αδέλφια είχαν την ίδια αντιμετώπιση ως προς την εκπαίδευσή τους – αρχικά νταντάδες και έπειτα σε οικοτροφείο από την ηλικία των οκτώ ετών.
Ήταν μόλις 10 ετών όταν χώρισαν οι γονείς του, κάτι που οδήγησε στο διαζύγιό τους το 1996 και 15 ετών όταν η μητέρα του Νταϊάνα σκοτώθηκε σε τροχαίο το 1997.
Η εικόνα των δύο αγοριών στην κηδεία της μητέρας τους να περπατούν με σκυμμένο το κεφάλι στους δρόμους του Λονδίνου ακολουθώντας το φέρετρό της έχει μείνει χαραγμένη στη συλλογική μνήμη.
Τα αδέλφια μιλούσαν πάντα ζεστά για τη μητέρα τους και σε μικρότερη ηλικία ο Ουίλιαμ με τα ξανθά μαλλιά του έμοιαζε εκπληκτικά σε εκείνη.
Ο Ουίλιαμ έχει περιγράψει μια σκηνή με τη μητέρα τους να τους μεταφέρει με το αυτοκίνητο την πρώτη ημέρα του σχολείου και να τραγουδάει την επιτυχία της Τίνα Τέρνερ «(Simply) The Best» για να τους φτιάξει την διάθεση.
Την είχε επίσης υπερασπιστεί όταν μια έρευνα το 2021 διαπίστωσε ότι το BBC την είχε εξαπατήσει για να συμφωνήσει στην τηλεοπτική συνέντευξη-κόλαφο του 1995, κατά την οποία είχε αποκαλύψει ότι είχε εξωσυζυγική σχέση.
Δεν είχε επίσης διστάσει να απαντήσει ευθέως σε ερώτηση σχετικά με τις αιτιάσεις του αδελφού του Χάρι για ρατσιστική συμπεριφορά των Ανακτόρων. «Δεν είμαστε σε καμία περίπτωση ρατσιστική οικογένεια», είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους.
Μουσική και ποδόσφαιρο
Ο Ουίλιαμ δεν έχει ακόμη απαντήσει δημοσίως στον ισχυρισμό του Χάρι ότι ο αδελφός του και ο πατέρας τους είναι «εγκλωβισμένοι» στις παραδόσεις.
Αλλά είναι σαφές ότι αρέσκεται να εμφανίζεται ως κάποιος που θα διασφαλίσει την μελλοντική επιβίωση της μοναρχίας.
Έχει δώσει λιγοστές εκ βαθέων συνεντεύξεις και μαζί με την σύζυγό του, ερασιτέχνη φωτογράφο, έχουν προσπαθήσει να ελέγξουν το αφήγημά τους μέσω των social media.
Η χριστουγεννιάτικη οικογενειακή κάρτα το 2021 έδειχνε το ζευγάρι σε μια χαλαρή πόζα στο ύπαιθρο, στην Ιορδανία, να ακουμπάει το χέρι ο ένας στο γόνατο του άλλου.
Έχει αναφερθεί στα ετερόκλητα γούστα του στη μουσική – από το αγγλικό συγκρότημα Coldplay ως το αυστραλιανό της hard rock AC/DC.
Παρότι φοίτησε στο κολλέγιο της ελίτ Eton, έγινε οπαδός της Aston Villa, επιλέγοντας τον ποδοσφαιρικό αυτό όμιλο του Μπέρμιγχαμ, γιατί «ήθελα να είμαι οπαδός μιας ομάδας στη μέση της βαθμολογίας γιατί έτσι θα μπορώ να απολαμβάνω περισσότερες στιγμές εναλλαγής συναισθημάτων».
Το 2006 έγινε πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ένωσης και παρακολουθεί συχνά τους αγώνες της αγγλικής ομάδας αλλά ταυτόχρονα ασχολείται και με πιο «ευγενή» αθλήματα όπως πόλο με άλογα και κυνήγι της πάπιας.
Ο Ουίλιαμ και η τότε Κέιτ Μίντλετον γνωρίστηκαν στο πανεπιστήμιο της Σκωτίας St Andrews και η σχέση τους ξεκίνησε όταν εκείνος την πρόσεξε στη διάρκεια μιας επίδειξης μόδας του πανεπιστημίου στην οποία εκείνη συμμετείχε.
Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 2011.
Ο Ουίλιαμ έγιγε πιλότος ελικοπτέρου έρευνας και διάσωσης της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας, όπου παρέμεινε για τρία χρόνια ζώντας σε μια αγροικία της επαρχιακής βορειοδυτικής Ουαλίας με την Κέιτ και το πρώτο τους παιδί, τον Τζορτζ.
Αναβαθμίστηκε το προφίλ του
Η οικογένεια έπειτα μετακόμισε στο Νόρφολκ της ανατολικής Αγγλίας, όπου ο Ουίλιαμ ανέλαβε ρόλο ως πιλότος ιπτάμενου ασθενοφόρου το 2015. Όπως ο ίδιος έχει πει, από τον ρόλο αυτό βίωσε κάποιες τραυματικές εμπειρίες προσπαθώντας να βοηθήσει ανθρώπους που βρίσκονταν «στο κατώφλι του θανάτου».
Το 2017 ο Ουίλιαμ άφησε την δουλειά του για να ασχοληθεί αποκλειστικά με τα βασιλικά του καθήκοντα μεταξύ Λονδίνου και Νόρφολκ, στην βασιλική εξοχική κατοικία του Σάντριγχαμ.
Στη διάρκεια του lockdown λόγω της πανδημίας, ο Ουίλιαμ είχε δηλώσει ότι μαζί με την Κέιτ είχαν αναλάβει τις σχολικές υποχρεώσεις των δύο μεγαλύτερων παιδιών τους, του Τζορτζ και της Σάρλοτ, και τα βοηθούσαν στις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν με τα μαθηματικά.
Από τότε που η υγεία της Βασίλισσας Ελισάβετ άρχισε να φθίνει ο ρόλος του Ουίλιαμ ενισχύθηκε: ο αδελφός του Χάρι παραιτήθηκε από τα βασιλικά του καθήκοντα και ο θείος τους πρίγκιπας Άντριου έχασε τα προνόμιά του λόγω της εμπλοκής του σε σκάνδαλο σεξουαλικής επίθεσης στις ΗΠΑ.
Η αλλαγή στους τίτλους
Την ίδια ώρα η Κέιτ Μίντλετον που μέχρι και χθες ήταν η δούκισσα του Κέμπριτζ, πλέον θα φέρει και τον τίτλο της Δούκισσας της Κορνουάλης. Ωστόσο όταν ο Ουίλιαμ γίνει πρίγκιπας της Ουαλίας τότε αυτόματα θα λάβει τον τίτλο της πριγκίπισσας της Ουαλίας. Η τελευταία φορά που χρησιμοποιήθηκε ο συγκεκριμένος τίτλος ήταν από την αδικοχαμένη Νταϊάνα.
Πάντως και η Καμίλα θεωρητικά ήταν πριγκίπισσα της Ουαλίας άσχετα εάν δεν χρησιμοποίησε τον τίτλο λόγω της σχέσης με την λαίδη Ντι. Επίσης θα έχει τον τίτλο της Κοντέσας του Τσέστερ, στην περίπτωση που ο Ουίλιαμ γίνει κόμης του Τσέστερ. Επιπλέον τώρα είναι δούκισσα του Rothesay στη Σκωτία (πρόκειται για τον προηγούμενο τίτλο της Καμίλα).
Τζορτζ, Σάρλοτ, Λούις
Μέχρι και χθες που έφυγε από τη ζωή η Βασίλισσα Ελισάβετ τα τρία παιδιά του Ουίλιαμ και της Κέιτ – Τζορτζ, Σάρλοτ, Λούις – ήταν Πρίγκιπες και Πριγκίπισσα. Πλέον, ο Τζορτζ θα λέγεται Πρίγκιπας Γεώργιος της Κορνουάλης και του Κέιμπριτζ, η Σάρλοτ θα λέγεται Πριγκίπισσα Σάρλοτ της Κορνουάλης και του Κέιμπριτζ και ο Λούις, θα λέγεται Πρίγκιπας Λουδοβίκος της Κορνουάλης και του Κέιμπριτζ. Αργότερα πρόκειται να γίνουν: Πρίγκιπας Γεώργιος της Ουαλίας, Πριγκίπισσα Σαρλότ της Ουαλίας και Πρίγκιπας Λουδοβίκος της Ουαλίας.
Μελλοντικά όταν ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ γίνει βασιλιάς, ο γιος του Τζορτζ θα γίνει ο 28ος Πρίγκιπας της Ουάλίας, ενώ η Σάρλοτ θα είναι Πριγκίπισσα με βασιλικό τίτλο.
Τα παιδιά του Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ
Στο μεταξύ ο γιος του Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ που μέχρι και χθες είχε το όνομα Άρτσι Μαουντμπάντερ Γουίνδσορ πλέον θα λέγεται Πρίγκιπας Άρτσι Μαουντμπάντεν – Γουίνδσορ. Η αλλαγή γίνεται «τεχνικά» λόγω των κανόνων που όρισε ο Βασιλιάς Γεώργιος Ε’ το 1917. Ο Άρτσι είναι «τεχνικά» ο πρώτος Πρίγκιπας του Σάσεξ στην ιστορία.
Λίλιμπετ
Μέχρι τώρα η Λίλιμπετ είχε το επίθετο Μαουντμπάντεν – Γούινδσορ ενώ τώρα είναι η Πριγκίπισσα Λίλιμπετ Μαουντμπάντεν – Γουίνδσορ. Όπως και στην περίπτωση του Άρτσι έτσι και η Λίλιμπετ «τεχνικά» είναι Πριγκίπισσα. Εάν χρησιμοποιήσει μελλοντικά τον συγκεκριμένο τίτλο τότε θα είναι η HRH πριγκίπισσα Λίλυ του Σάσεξ. Παράλληλα ίναι η πρώτη πριγκίπισσα του Σάσεξ. Οι τίτλοι του Δούκα και της Δούκισσας του Σάσεξ δεν θα αλλάξουν αν και ο Χάρι με την Μέγκαν έχουν σταματήσει να χρησιμοποιούν τον όρο HRH, ωστόσο εξακολουθούν να διατηρούν τους συγκεκριμένους τίτλους.
Πρίγκιπας Έντουαρντ
Ο Έντουαρντ μέχρι και χθες είχε τον τίτλο του Πρίγκιπα και του κόμη του Γουέσεξ. Πλέον μπορεί να γίνει ο Πρίγκιπας Έντουαρντ και δούκας του Εδιμβούργου μετά τον θάνατο της Ελισάβετ. Πάντως το δουκάτο αναμενόταν να μεταβιβαστεί στον Έντουαρντ αφού τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσαν το 1999 ότι θα διαδεχόταν τον πατέρα του εν ευθέτω χρόνω με την ευλογία και των δύο γονιών του.
Σοφία
Η σύζυγος του Πρίγκιπα Έντουαρντ ήταν η κόμισσα του Γούεσεξ. Πλέον μπορεί να γίνει η Σοφία, δούκισσα του Εδιμβούργου.