Η υπόθεση των υποκλοπών ήταν «αυτογκόλ» και ένα «λάθος» που η κυβέρνηση οφείλει να παραδεχτεί...ξεκαθάρισε ο Νικήτας Κακλαμάνης σε συνέντευξή του.
Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της ΝΔ, ανέφερε ότι η κυβέρνηση πρέπει να περιορίσει τα αυτογκόλ της και να καταβάλει προσπάθεια προσέγγισης στους ψηφοφόρους της παραδοσιακής δεξιάς.
Ειδικότερα, ερωτηθείς αν θα καταφέρει η ΝΔ να περιορίσει την «τιμωρητική ψήφο» της πρώτης Κυριακής και να τη μετατρέψει σε ψήφο στις δεύτερες ανέφερε: «Εάν περιορίσουμε τα αυτογκόλ μας και δεύτερον πρέπει να καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια, βεβαίως πάντοτε ο στόχος είναι οι ψηφοφόροι του κέντρου αλλά μην αμελούμε και θεωρούμε ως δεδομένους στο σκεπτικό που είπατε “τιμωρώ την πρώτη Κυριακή και έρχονται τη δεύτερη” τους ψηφοφόρους της παραδοσιακής δημοκρατικής Δεξιάς».
«Ήταν ένα λάθος, πρέπει να το παραδεχτούμε»
Ερωτηθείς ποιο πιστεύει ότι είναι το τελευταίο τους αυτογκόλ ο κ. Κακλαμάνης που από την αρχή πήρε ξεκάθαρη θέση για την υπόθεση των υποκλοπών σημείωσε: «Θεωρώ ως αυτογκόλ το επίκαιρο θέμα, παρά τις υπερβολές και τις ακρότητες τις οποίες ακούω από την αντιπολίτευση, σχετικά με τις υποκλοπές. Ήταν ένα λάθος πρέπει να το παραδεχτούμε».
Στην ερώτηση αν πιστεύει ότι θα πρέπει στην περίπτωση Ανδρουλάκη να αρθεί το απόρρητο για τη Βουλή ο κ. Κακλαμάνης απάντησε πως «μέσα απ’ αυτή όλη την αναμπουμπούλα δίνεται η ευκαιρία να καθίσουμε όλοι και αν φτιάξουμε ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία της ΕΥΠ».
«Το τερμάτισε…»
Αναφορικά με τις ομιλίες του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ ο κ. Κακλαμάνης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η διαφορά που υπάρχει πάντα στη ΔΕΘ μεταξύ ενός πρωθυπουργού και ενός αρχηγού Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι ότι ο πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος να εξαγγέλλει πράγματα που στο εναπομείναν διάστημα μέχρι τις εθνικές εκλογές να τα κάνει αυτά»
«Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης υπόσχεται πράγματα που θα κάνει εάν ο ελληνικός λαός τον κάνει πρωθυπουργό, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ένα πράγμα εξαγγέλλει ο πρωθυπουργός επι 2 ή επί 3 θα εξαγγείλει ο αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης και καρφί δεν του καίγεται για τις λεπτομέρειες. Το τερμάτισε…» συνέχισε ο Νικήτας Κακλαμάνης.
«Δεν συμφωνώ με τις εκτιμήσεις που έκαναν και είπαν 5,5 δισ. αλλά χάρη συντομίας ας δεχτούμε ότι το πρόγραμμα που εξήγγειλαν είναι 5,5 δισ. πως είναι δυνατόν μέσα σε μια εβδομάδα τα 5,5 δισ. τα οποία εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης, τα οποία ήταν στοχευμένα, τα οποία ήταν σπασμένα σε δύο προϋπολογισμούς 3,5 δισ. για τον προϋπολογισμό του ’23 τα υπόλοιπα για τον προϋπολογισμό που εκτελείται τώρα, να είναι ψίχουλα και τα 5,5 δισ. τα δικά του να φέρουν την αναγέννηση στην ελληνική κοινωνία. Αυτό σε ότι αφορά το οικονομικό κομμάτι, πάω τώρα στο πολιτικό σκέλος. Ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας ότι η προοδευτική λεγόμενη συμμαχία δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο εάν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα…»
«Μήπως ο ίδιος καίει την απλή αναλογική;» ήταν η ερώτηση που δέχθηκε ο κ. Κακλαμάνης που συμφώνησε απολύτως.
«Ακριβώς. Και το άλλο που μου έκανε εντύπωση είναι σχετικά με την ιστορία του κ. Πιτσιόρλα. Ο κ. Τσίπρας είπε “δεν έδωσα εγώ τη διαταγή”, βεβαίως αυτό το ξέρει μόνο ο ίδιος και ο κ. Ρουμπάτης αλλά “το ήξερα, ενημερώθηκα”. Δεν έκανε απολύτως τίποτα είπε μια δικαιολογία… Διαβάζω ότι ο κ. Πιτσιόρλας δεν έμεινε ικανοποιημένος από τις απαντήσεις του κ.Τσίπρα που είπε με ένα ύφος σκωπτικό και αγέρωχο “δεν έχω να δώσω καμία απάντηση σε κανέναν κ. Πιτσιόρλα” ότι καταφεύγει στη Δικαιοσύνη» είπε ο κ. Κακλαμάνης.
«Άλλα μου λεν τα μάτια σου και άλλα η καρδιά σου»
Παράλληλα όταν ρωτήθηκε για την άποψη που υποστηρίζει ότι στη φετινή ΔΕΘ είδαμε έναν Αλέξη Τσίπρα «προσγειωμένο» που έχει το βάρος και τη γνώση του τι σημαίνει να είσαι πρωθυπουργός και κυβερνήτης μιας χώρας και δεν αποτελεί πια απειλή αντισυστημική.
«Είναι άλλα μου λεν τα μάτια σου και άλλα η καρδιά σου, ο κ. Τσίπρας εμένα δεν με έπεισε σχετικά με το συμπέρασμα που ακούσατε» σημείωσε ο κ. Κακλαμάνης και πρόσθεσε:
«Τα πέντε χρόνια στα οποία λειτούργησε, λειτούργησε όπως λειτούργησε, έφερε τα αποτελέσματα τα οποία έφερε, ξεκίνησε με το να αμφισβητεί τα πάντα που έχουν να κάνουν με την κοινοβουλευτική δημοκρατία κατά τη δική του άποψη και τελικά αλλιώς κατέληξε. Σίγουρα δεν θα πω ότι τον θεωρώ απειλή και εχθρό της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας ή ότι είναι ο φανατικός αντισυστημικός απλά δεν εμπιστεύομαι ότι θα κάνει πράξη αυτά τα οποία λέει.
Για παράδειγμα μίλησε για την κρατικοποίηση της Εθνικής τράπεζας, ακούω σήμερα τον κ. Χαρίση να λεει “τι εννοούμε ήδη το ελληνικό κράτος εχει το 40% στην Εθνική τράπεζα εννοούμε να ασκήσει το ρόλο του 40%”. Αυτό είναι τελείως διαφορετικό από αυτό πού κατάλαβε η πλειοψηφία του ελληνικού λαού λέγοντας ότι θα κρατικοποιήσει την Εθνική τράπεζα. Μίλαγε για την Εθνική τράπεζα αλλά ξέχασε να πει ότι τα Funds τα οικονομικά τα οποία πήρανε όλα τα κόκκινα δάνεια μπιρ παρά από τις τράπεζες και εκβιάζουν τους δανειολήπτες νομοθετήθηκαν από κυβέρνηση Τσίπρα».
«Ας κρατάμε μικρό καλάθι»
Ερωτηθείς για τη άποψη του κ.Τσίπρα ότι δεν θα συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού, σημείωσε: «Στα 30 χρόνια που είμαι στην κεντρική πολιτική σκηνή ξέρετε πόσα έχω ακούσει προεκλογικά και πόσα έχω δει να γίνονται μετεκλογικά; Θυμάμαι την καταληκτική ομιλία του φίλου μου του Αν. Σαμαρά το 2012 στις εκλογές που έλεγε »μια και μόνη εξεταστική θα κάνουμε πώς αυτοί μας έβαλαν στα μνημόνια». Αυτοί ήταν το ΠΑΣΟΚ και το βράδυ των εκλογών είχαμε σχηματίσει κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ. Ας κρατάμε μικρό καλάθι για το ότι ακούμε από τώρα μέχρι τις εκλογές και καμιά φορά ο λαός που μπορεί να είναι σοφός κάποιες φορές μπορεί να δείξει και το δρόμο».