Latest News

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022

Λιζ Τρας: Αυτή είναι η νέα «Σιδηρά Κυρία» της Βρετανίας – Η πορεία της μέχρι την Ντάουνινγκ Στριτ

 Ξεκίνησε ως ριζοσπάστρια φοιτήτρια που διαδήλωνε στη δεκαετία του 1980 κατά της Μάργκαρετ Θάτσερ και εξελέγη στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος με το προσωνύμιο «νέα Σιδηρά Κυρία» και η ίδια αυτοπροσδιορίζεται ως θεματοφύλακας της κληρονομιάς... της Θάτσερ.

Η Λιζ Τρας, που διαδέχεται τον Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία, έχοντας κερδίσει τις εσωκομματικές εκλογές, ήταν κάποτε υποστηρίκτρια της εκστρατείας για την παραμονή στην ΕΕ και σήμερα είναι η εκλεκτή της δεξιάς πτέρυγας του Brexit.

Γι αυτό, οι αναλυτές στα βρετανικά ΜΜΕ λένε πως είναι απολύτως δίκαιο να πεις για την Λιζ Τρας ότι βρίσκεται σε ένα διαρκές πολιτικό ταξίδι.

Αν και δεν ήταν η πρώτη επιλογή των Τόρις για την αντικατάσταση του Μπόρις Τζόνσον κατάφερε να βγάλει στην άκρη τους αντιπάλους της και να κόψει το νήμα.

Επί μακρόν υπουργός των συντηρητικών κυβερνήσεων, έκανε ένα μουδιασμένο ξεκίνημα στην κούρσα για τη διαδοχή του Τζόνσον. Όμως κατάφερε να αντιστρέψει το κλίμα χάρη στην αισιόδοξη προσέγγισή της – για την οποία οι επικριτές της λένε ότι είναι  ένδειξη έλλειψης επαφής  με την πραγματικότητα – και στις υποσχέσεις ότι θα ανατρέψει τον συμβατικό τρόπο σκέψης για την οικονομία. Το crash test για την οικονομική πολιτική της θα είναι οι προτάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Μπορεί να κέρδισε την υποστήριξη των βουλευτών του κόμματός της, αλλά τώρα πρέπει να πείσει και τους ψηφοφόρους, τονίζουν με νόημα οι αναλυτές του skynews, υπενθυμίζοντας τις προειδοποιήσεις ότι οι Βρετανοί θα πρέπει να ετοιμαστούν για έναν σκληρό χειμώνα εξαιτίας της αύξησης του κόστους της ενέργειας και βασικών αγαθών.

Θα καταφέρει να διατηρήσει την ισορροπία ανάμεσα στη διακηρυγμένη «πιστή προσήλωση στις αξίες των Συντηρητικών» και την επιθυμία για αντισυμβατική προσέγγιση της οικονομίας;

Η Λιζ Τρας υπόσχεται μείωση της φορολογίας, παρά τις ανησυχίες για πληθωριστικές πιέσεις και αμφισβητεί τις δεδομένες οικονομικές πολιτικές, υποστηρίζοντας ότι δεν έφεραν την αναμενόμενη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα είναι καχύποπτη απέναντι στην υπερβολική παρέμβασηΠως όμως θα καταφέρει να στηρίξει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, χωρίς κρατική παρέμβαση; Αυτό μένει να διαπιστωθεί σε λίγες μέρες.


Η Μέρι Ελιζαμπεθ Τρας γεννήθηκε από αριστερούς γονείς, στην Οξφόρδη, το 1975. Όταν ήταν 4 χρόνων η οικογένειά της μετακόμισε έξω από τη Γλασκόβη, όπου εργαζόταν ο πατέρας της ως καθηγητής μαθηματικών. Η μητέρα της, νοσοκόμα στο επάγγελμα, συμμετείχε ενεργά στην Εκστρατεία για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό και έπαιρνε μαζί της τη μικρή Λιζ, σε διαδηλώσεις με συνθήματα κατά της Θάτσερ.

Η Λιζ Τρας περιγράφει τους γονείς της ως μέλη της αριστερής πτέρυγας των Εργατικών και προσθέτει ότι δεν είναι σίγουρη πως ο πατέρας της θα ψηφίσει την ίδια όταν γίνουν εκλογές.

Οι συμμαθητές της δεν θυμούνται να έχει κάποια ισχυρή προσωπικότητα. Ήταν όμως «ιδιαιτέρως έξυπνη», όπως λέει ένας δάσκαλός της.

Στην πολιτική μπήκε ως φοιτήτρια, όταν η κ. Τρας έγινε πρόεδρος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και συμμετείχε σε εκστρατείες κατά της μοναρχίας.

Το 1996 η κ. Τρας έκανε την συντηρητική στροφή και άρχισε να δουλεύει για τη Shell

Ο λόρδος Ρόμπερτσον, ο οποίος έχει διατελέσει υπουργός Άμυνας, θυμάται τις φιλοδοξίες που είχε η Τρας. «Ενδιαφερόταν πολύ για την πολιτική και ήταν με τους Τόρις και την ενθάρρυνα να διεκδικήσει μία έδρα. Ήταν έξυπνη και είχε φρέσκια σκέψη. Έλεγα ότι το Συντηρητικό Κόμμα χρειάζεται τέτοιους ανθρώπους».

Έκανε δύο απόπειρες να εκλεγεί το 2001 και το 2005 και τελικά κέρδισε μία έδρα με τη βοήθεια του Ντέιβιντ Κάμερον, το 2009. Ήταν 34 χρόνων και παράλληλα με την πορεία της στη Βουλή μπήκε και στα οικογενειακά δεσμά. Παντρεύτηκε τον Χιου Ο’Λίρι, με τον οποίον έχουν αποκτήσει δύο κορίτσια.

Αλλά το όνομά της ενεπλάκη σε ένα πικάντικο σκάνδαλο που λίγο έλειψε να της στοιχίσει την κοινοβουλευτική έδρα: Διατηρούσε σχέση με τον Μαρκ Φιλντ, έναν παντρεμένο συντηρητικό βουλευτή, κάτι που και οι δύο είχαν κρατήσει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και γι’ αυτό μέλη της τοπικής επιτροπής του κόμματος προσπάθησαν να της αφαιρέσουν την έδρα. Επί εβδομάδες το θέμα είχε απασχολήσει τον Τύπο, αλλά η Λιζ Τρας κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των συντηρητικών και να διατηρήσει την έδρα της.

«Προφανώς είναι μαχήτρια, έδειξε πυγμή», θυμάται ένα στέλεχος των Τόρις, που τότε είχε βρεθεί απέναντι στην Τρας.

Αφού ξεπέρασε τα προβλήματα, η Λιζ Τρας άρχισε να ανεβαίνει στην υπουργική κλίμακα το 2012, όταν ανέλαβε υφυπουργός Παιδείας και προσπάθησε να περάσει κάποιες αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις για την παιδική μέριμνα.

Ως υπουργός Περιβάλλοντος έγινε γνωστή από μία φλογερή ομιλία της, όταν είχε χαρακτηρίσει «αηδιαστικό» το γεγονός ότι η Βρετανία κάνει εισαγωγές τυριών.

Αλλά πιο φλογερές ήταν οι ομιλίες της και τα άρθρα της για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, το 2016, όταν είχε συνταχθεί με τον Κάμερον και τον Τζορτζ Όζμπορν.

«Είναι προς το συμφέρον μας να επικοινωνήσουμε προς τα κάτω τις πραγματικές συνέπειες (του Brexit) για τις δουλειές και τον τρόπο ζωής, γιατί αυτό που τουλάχιστον ξέρουμε είναι ότι λιγότερο εμπόριο θα σημαίνει και λιγότερες επενδύσεις», είχε πει σε μία ομιλία της.

Όταν άλλαξε στρατόπεδο και πέρασε στους υποστηρικτές του Brexit, κέρδισε και τις καρδιές της δεξιάς πτέρυγας των Τόρις.

Ως υπουργός Εξωτερικών τήρησε σκληρή γραμμή έναντι της Ρωσίας και σήμανε συναγερμό για την κινεζική απειλή. Έχει πάθος με τα οικονομικά θέματα και οι συνάδελφοί της λένε πως στο υπουργείο Οικονομικών έδειξε τις πραγματικές δυνατότητές της..

Ως πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί ότι θα λάβει ριζοσπαστικά μέτρα για να ανακόψει τη δραματική αύξηση του κόστους διαβίωσης, τα οποία μάλιστα θα ανακοινώσει την πρώτη εβδομάδα αφότου εγκατασταθεί στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Αλλά έχει κληρονομήσει μία απαισιόδοξη προοπτική για τη χώρα και ένα κόμμα διχασμένο από την προεκλογική εκστρατεία για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον και γι’ αυτό οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα έχει δύσκολο έργο στην προσπάθεια να πείσει συγχρόνως τους βουλευτές και την κοινή γνώμη.