Latest News

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

Μητσοτάκης: Απαράδεκτο να δεχόμαστε απειλές που φτάνουν σε αμφισβήτηση κυριαρχίας από σύμμαχο στο ΝΑΤΟ

 Στην κλιμακούμενη επιθετική ρητορική της Τουρκίας αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με την πρόεδρο της Σλοβακίας, Ζουζάνα Τσαπούτοβα, τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτες οι απειλές από χώρα που είναι σύμμαχος ...στο ΝΑΤΟ. 

Ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε την πρόεδρο της Σλοβακίας στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψή της στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, υπογράμμισε ότι ο αναθεωρητισμός και η αλλαγή συνόρων δεν μπορούν να γίνονται ανεκτά, όπως ανέδειξε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

Αναφερόμενος στην κλιμακούμενη επιθετική ρητορική της Άγκυρας, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι πάγια θέση της Ελλάδας είναι ο διάλογος με βάση το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και τις σχέσεις καλής γειτονίας. 

Είναι απαράδεκτο, τόνισε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα να δέχεται απειλές που φτάνουν και σε αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας από μία χώρα που είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ.

Η ενεργειακή κρίση αποτέλεσε ένα από τα θέματα που συζήτησε με την Ζουζάνα Τσαπούτοβα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη για μια κοινή αντιμετώπιση. Ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας, στις 9 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός τόνισε πως απαιτούνται τολμηρές ευρωπαϊκές αποφάσεις για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ακόμη, ενημέρωσε την πρόεδρο της Σλοβακίας για τις υποδομές που αναπτύσσει η Ελλάδα προκειμένου να καταστεί κόμβος εισαγωγής και μεταφοράς ενέργειας προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, καθώς και για την μεταφορά «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας από την Αφρική.