Latest News

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

Ουκρανία: Άρχισαν τα δημοψηφίσματα σε υπό ρωσική κατοχή εδάφη, εν μέσω πυρηνικών απειλών

 Δημοψηφίσματα θα διενεργηθούν από σήμερα σε υπό ρωσική κατοχή περιοχές της Ουκρανίας, με Μόσχα και φιλορωσικές Αρχές να διαβεβαιώνουν χθες πως δεν έχει αλλάξει τίποτα στον προγραμματισμό, παρά τις ...διεθνείς αντιδράσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, αναμένεται ότι θα υπερασπιστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το σχέδιο προσάρτησης των εδαφών αυτών και την εισβολή στην Ουκρανία, μία ημέρα αφότου ανακοινώθηκε η επιστράτευση 300.000 εφέδρων.Από σήμερα μέχρι και την Τρίτη, τέσσερις περιοχές στη νότια και ανατολική Ουκρανία, που βρίσκονται υπό τον πλήρη ή μερικό έλεγχο της Μόσχας, θα ψηφίσουν στα «ψευδοδημοψηφίσματα», όπως τα χαρακτηρίζει η Δύση. Ακόμη και η Κίνα επέκρινε το σχέδιο αυτό, ζητώντας να γίνει σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα των χωρών.

Οι φιλορωσικές Αρχές των εδαφών αυτών και η Μόσχα επιμένουν ότι η διαδικασία θα προχωρήσει.

«Η ψηφοφορία ξεκινά αύριο και τίποτα δεν θα την εμποδίσει» είπε χθες στη ρωσική τηλεόραση ο επικεφαλής της κατοχικής διοίκησης της Χερσώνας, Βλαντίμιρ Σάλντο.

Η εκλογική επιτροπή των φιλορώσων αυτονομιστών του Ντονέτσκ, στα ανατολικά, διευκρίνισε ότι «για λόγους ασφαλείας», το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί κατ’ ουσίαν από πόρτα σε πόρτα, «μπροστά στα σπίτια» και θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες. Τα εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν μόνο την τελευταία ημέρα, δηλαδή στις 27 Σεπτεμβρίου.

Απειλεί με πυρηνικά η Ρωσία

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και «υπ’ αριθμόν 2» στο Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε νωρίτερα μέσω του Telegram ότι οι αυτονομιστικές επαρχίες του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ, που συναποτελούν την επαρχία του Ντονμπάς, καθώς επίσης και η Χερσώνα και η Ζαπορίζια «θα ενσωματωθούν στη Ρωσία».

Πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για ένα πυρηνικό πλήγμα στη Δύση, αν χρειαστεί: οι ρωσικοί «υπερηχητικοί πύραυλοι είναι ικανοί να φτάσουν τους στόχους τους στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ πολύ πιο γρήγορα» από τα δυτικά όπλα, δήλωσε.

Στο διάγγελμά του προς το έθνος, ο Ρώσος πρόεδρος είπε την Τετάρτη ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα» που διαθέτει το οπλοστάσιό του απέναντι στη Δύση, την οποία κατηγόρησε ότι θέλει «να καταστρέψει» τη Ρωσία. «Δεν είναι μπλόφα», τόνισε.

Το στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας προβλέπει την πιθανότητα προσφυγής σε πυρηνικά πλήγματα εάν δεχτούν επίθεση τα εδάφη που η Μόσχα θεωρεί ρωσικά, κάτι που θα μπορούσε να αφορά και τις προσαρτημένες ζώνες. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, εκτίμησε εξάλλου ότι λόγω της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχει η Δύση στην Ουκρανία, η Ρωσία είναι «ντε φάκτο αντιμέτωπη με το ΝΑΤΟ».


Χθες, ο δήμαρχος της Μόσχας υπέγραψε διάταγμα με το οποίο καλούνται οι πολίτες της ρωσικής πρωτεύουσας και ξένοι να επιστρατευτούν. Όσοι κληθούν για να συμμετάσχουν στη μερική επιστράτευση, θα λαμβάνουν 50.000 ρούβλια (844,2 ευρώ) το μήνα. Σε περίπτωση που τραυματισθούν ελαφρά θα λαμβάνουν εφάπαξ αμοιβή 500.000 ρουβλίων (8.442 ευρώ) και σε περίπτωση που υποστούν βαρύ τραυματισμό θα λαμβάνουν εφάπαξ 1.000.000 ρουβλίων. Σε περίπτωση θανάτου η οικογένεια του στρατιώτη θα λάβει 3 εκατομμύρια ρούβλια (50.653 ευρώ).

Η επιστράτευση αφορά περί τα 300.000 άτομα, ενώ ήδη έχουν καταγραφεί περιπτώσεις πολιτών που το «σκάνε» από τη χώρα για να μην πάνε να πολεμήσουν. 

Επί του πεδίου, οι πύραυλοι εξακολουθούν να πέφτουν, ενώ ο Πούτιν επιχειρεί να επιταχύνει το σχέδιο προσάρτησης, παρά τις ήττες που υπέστη τον Σεπτέμβριο, λόγω της αντεπίθεσης των Ουκρανών στις περιοχές του Χαρκόβου, του Ντονμπάς και της Χερσώνας. Η πόλη της Ζαπορίζια, που ελέγχεται από τους Ουκρανούς, επλήγη από εννέα πυραύλους, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί τουλάχιστον ένας άνθρωπος, ανέφεραν οι τοπικές αρχές. Οι αυτονομιστές του Ντονέτσκ κατηγόρησαν από την πλευρά τους το Κίεβο ότι βομβάρδισε μια αγορά, σκοτώνοντας έξι ανθρώπους. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν εικόνες ενός καμένου λεωφορείου και ενός πτώματος στη μέση του δρόμου.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απελευθέρωση 215 αιχμαλώτων πολέμου, μεταξύ των οποίων είναι και οι αρχηγοί των υπερασπιστών του Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη, την πόλη που έγινε σύμβολο της ουκρανικής αντίστασης.

Ο επικεφαλής των αυτονομιστών του Ντονέτσκ, Ντενίς Πουσίλιν, επιβεβαίωσε από την πλευρά του την απελευθέρωση ενός πάμπλουτου Ουκρανού πολιτικού προσκείμενου στον Πούτιν, του Βίκτορ Μέντβεντσουκ. Ο πρώην βουλευτής συνελήφθη στα μέσα Απριλίου ως ύποπτος για «προδοσία» της χώρας του.