Η συνύπαρξη γρίπης και κορωνοϊού αποτελεί μια εξέλιξη που προβληματίζει φέτος τους επιστήμονες κυρίως για το αποτύπωμα που θα αφήσει στο σύστημα υγείας καθώς οδηγούμαστε προς ...τον χειμώνα.
«Είναι δύσκολο να γίνει αυτή τη στιγμή εκτίμηση για το τι θα γίνει στο ΕΣΥ, σίγουρα όμως είναι κάτι που μας απασχολεί για την πίεση που αναμένεται να ασκηθεί Οκτώβρη-Νοέμβρη», δήλωσε ο καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Η γρίπη εμφανίστηκε δύο μήνες νωρίτερα στο Νότιο ημισφαίριο που τώρα έχει χειμώνα και αυτό έχει την εξήγησή του. Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη το έντονο κύμα οφείλεται στο γεγονός ότι «τα τελευταία δύο χρόνια ο πληθυσμός δεν έχει εκτεθεί στη γρίπη και κυρίως οι κάτω των 50 ετών, όπου οι περισσότεροι είναι και ανεμβολίαστοι, άρα η πληθυσμιακή ανοσία έχει μειωθεί με αποτέλεσμα τα κύματα γρίπης να έρχονται νωρίτερα και γι' αυτό το λόγο μπορούμε να δούμε και εξάρσεις σε νεαρούς πληθυσμούς μέσα στο καλοκαίρι».
Στο πλαίσιο αυτό, εκτίμησε ότι ο εμβολιασμός κατά της γρίπης θα ήταν λογικό να ξεκινήσει νωρίτερα, το μεγάλο θέμα όμως είναι αν υπάρχει διαθεσιμότητα των επικαιροποιημένων εμβολίων της γρίπης.
Αναφερόμενος στον κορωνοϊό είπε ότι πάνω από το 50% του πληθυσμού έχει κολλήσει covid-19 το καλοκαίρι, με τις επικρατέστερες υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5. Ωστόσο, όπως εξήγησε, δεν μπορούμε με σιγουριά ακόμη να πούμε ότι βρισκόμαστε σε ενδημική φάση, εκτιμώντας ότι «θα έχουμε περάσει σε μια φάση προβλέψιμων εξάρσεων, γύρω στον Απρίλιο του επόμενου έτους. Η συγκεκριμένη πανδημία δεν θα εκριζωθεί, δεν θα εξαφανιστεί ο κορωνοϊός. Όταν λέμε ότι θα λήξει η πανδημία εννοούμε ότι θα περάσουμε σε ένα στάδιο συμβίωσης με τον ιό που ήδη το βιώνουμε».
«Δε χρειάζεται πανικός»
Ψυχραιμία συνιστά η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, για τα πρόωρα περιστατικά μολύνσεων με γρίπη.
«Δεν χρειάζεται πανικός [για τη γρίπη] καθώς και άλλες χρονιές τέτοια εποχή είχαμε περιστατικά. Και φέτος λοιπόν έχουμε περιστατικά γρίπης τα οποία αντιμετωπίζονται» είπε χαρακτηριστικά.
Η κ. Παγώνη κάλεσε τους πολίτες να εμβολιστούν για τη γρίπη «τέλος Οκτώβρη αρχές Νοέμβρη», καθώς όπως είπε, φέτος ακόμη περισσότεροι δεν φορούν μάσκα και άρα είναι πιθανότερο να μολυνθούν. Πρέπει ηλικιωμένοι και ευάλωτοι πολίτες να εμβολιαστούν για να προφυλαχθούν, είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.
«Θέλει προσοχή»
Ο διευθυντής ΜΕΘ Β' Νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος επισήμανε αναφερόμενος στον κορωνοϊό ότι «έχουμε αισιόδοξα μηνύματα [...] η παραλλαγή αυτή δεν προκαλεί σοβαρή νόσο, όμως στις μεγάλες ηλικίες έχει τραγικές συνέπειες».
«Η ανοσία μας έχει πέσει. Η γρίπη ήρθε πιο νωρίς. Θα χτυπήσει μαζί με τον κορωνοϊό. Γρίπη και κορωνοϊός μαζί δεν μπορούν να εκδηλώσουν τις τραγικές συνέπειες των προηγούμενων χρόνων. Είναι διαχειρίσιμες καταστάσεις, αρκεί να μη χαλαρώσουμε. Να εμβολιαστούμε νωρίς», πρόσθεσε και τόνισε ότι «δεν τελειώσαμε με την πανδημία είναι και η γρίπη μαζί. Θέλει πολύ προσοχή».