Η μαραθώνια συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας πραγματοποιήθηκε χθες κεκλεισμένων των θυρών, παρουσία του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη.
Η ακρόαση των προσκεκλημένων έγινε σε δύο ομάδες. Στην πρώτη μετείχαν οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ: Παναγιώτης Κοντολέων (2019- 2022), Ιωάννης Ρουμπάτης (2015 - 2019), Θεόδωρος Δραβίλλας (2012- 2015) και ο τέως γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης.
Στην δεύτερη ομάδα, ακροάσθηκαν από κοινού ο νυν διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, η εποπτεύουσα την ΕΥΠ εισαγγελέας Εφετών Αθηνών Βασιλική Βλάχου, ο εισαγγελέας Εφετών Αθηνών Κωνσταντίνος Τζαβέλλας και ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Χρήστος Ράμμος.
Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Κοντολέων, είπε πως ουδέποτε ο πρωθυπουργός ή το γραφείο του, ενημερώνονταν για τις αποφάσεις άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών ενώ σημείωσε πως μόνο αν κρινόταν απαραίτητο γινόταν ενημερώσεις με υπηρεσιακά σημειώματα για τα αποτελέσματα ερευνών.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο τέως διοικητής της ΕΥΠ, αρνήθηκε να αναφερθεί στην υπόθεση Ανδρουλάκη, επικαλούμενος τη ρήτρα απορρήτου. Δεν διαλεύκανε ούτε το αν έχει καταστραφεί ο φάκελος Ανδρουλάκη.
Τη ρήτρα απορρήτου φέρεται να επικαλέστηκε και ο κ. Δημητριάδης, σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας.
Από την πλευρά του, ο κ. Ρουμπάτης φέρεται να παραδέχθηκε πως η ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παρακολούθησε τον Στέργιο Πιτσιόρλα ( τότε πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ) και τον κ. Σπύρο Σαγιά (πρώην γγ της κυβέρνησης ), όχι μέσω επισύνδεσης που έγινε στα τηλέφωνά τους αλλά εμμέσως, μέσω παρακολούθησης της ΕΥΠ σε πρόσωπα που ελέγχονταν για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.
Επί δικής του θητείας ουδέποτε έγινε παρακολούθηση πολιτικών προσώπων πολύ περισσότερο του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη ή μελών της οικογένειάς του, όπως φέρεται να διευκρίνισε.
Ο Θεόδωρος Δραβίλλας, επικεφαλής της ΕΥΠ επί κυβερνήσεως Σαμαρά – Βενιζέλου, φέρεται να είπε ότι δεν υπήρξε επί ημερών του επισύνδεση Πιτσιόρλα – Σαγιά.
Στο δεύτερο γκρουπ της ακρόασης συμμετείχαν οι δικαστικοί, Βασιλική Βασιλική Βλάχου, Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, ο νυν διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης και ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμος, παρουσία του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας Εφετών και υπεύθυνη για την ΕΥΠ, Βασιλική Βλάχου, διαβεβαίωσε την Επιτροπή πως το αίτημα για την επισύνδεση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη έφερε τις υπογραφές έξι υπηρεσιακών στελεχών της Υπηρεσίας.
Φέρεται να σημείωσε πως ο έλεγχος πριν από κάθε παρακολούθηση είναι ουσιαστικός - καθώς και ότι έχει ζητήσει να προσκομίζονται όλα τα στοιχεία που επιβάλλουν μία επισύνδεση. Διευκρίνισε ωστόσο, πως στην περίπτωση που αυτά δεν είναι αρκετά, τότε απορρίπτεται το αίτημα της ΕΥΠ.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυρία Βλάχου φέρεται να είπε στην επιτροπή ότι το τελευταίο διάστημα είχε απορρίψει πάνω από 140 σχετικά αιτήματα για παρακολουθήσεις και υπογράμμισε πως για να προχωρήσει ένα τέτοιο αίτημα χρειάζονται πέντε υπογραφές.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νυν διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης, ερωτήθηκε από την Επιτροπή αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα που θέλουν την ΕΥΠ να καταστρέφει έντυπο και ψηφιακό υλικό παρακολουθήσεων. Απαντώντας στο ερώτημα ο ίδιος χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα ψευδέστατα σύμφωνα με πληροφορίες.