Η 64χρονη ταξίδεψε από το Ανόβερο στην Αττάλεια της Τουρκίας το 2021, ώστε να κάνει εγχείρηση κατά της παχυσαρκίας (γαστρικό μανίκι), αλλά ενώ χάνει όντως 30 κιλά επιστρέφει στην Τουρκία για ένα λίφτινγκ, το οποίο αργότερα θα μετανιώσει.
Ο επονομαζόμενος ιατρικός τουρισμός, ο οποίος συμπεριλαμβάνει και τις αισθητικές επεμβάσεις, έχει αποφέρει στην χώρα πάνω από 2,1 δισ. ευρώ μόνο το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Τουρκίας (Tüik) το 2021 που ήταν και μια χρονιά πανδημίας 640.000 άνθρωποι επισκέφθηκαν την Τουρκία για τον λόγο αυτό, ενώ μόνο στο πρώτο μισό του 2022 ήταν ήδη 600.000.
Περίπου 2.000 μεταμοσχεύσεις μαλλιών γίνονται σε κλινικές κάθε μέρα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, το οποίο επικαλείται την Τουρκική Ένωση Τουρισμού Υγείας (Tüsatder). Η Χάμαν βρήκε τον γιατρό της μέσω ενός πρακτορείου και αφού είχε δει και τις φωτογραφίες πριν και μετά στο Instagram. Τεχνικές διαφήμισης με τέτοιο τρόπο απαγορεύονται στη Γερμανία, αλλά όχι στην Τουρκία.
«Παραδεισένιος» προορισμός για πλαστικές επεμβάσεις
Η ίδια επέλεξε την Τουρκία λόγω του budget, καθώς της κόστισε συνολικά περίπου τέσσερις χιλιάδες ευρώ μαζί με την πτήση της. «Οι επεμβάσεις στην Τουρκία κοστίζουν κατά μέσον όρο 30% έως 50% λιγότερο από ότι στην Γερμανία» σημειώνει ο χειρουργός κοσμητικής ιατρικής Μπέρντ Λόος. Ο ίδιος βλέπει με μια κριτική ματιά τέτοια ταξίδια.
«Ο γιατρός δεν έχει ξαναδεί τον ασθενή κι όταν αυτός φθάσει εκεί και το σώμα του δεν αντιδρά όπως πρέπει, το πιο πιθανό είναι πως ο γιατρός δεν θα ακυρώσει το χειρουργείο». Ωστόσο ο ίδιος δεν αμφιβάλλει για τις ικανότητες των χειρουργών. Θεωρεί πως λανθασμένη επιλογή γιατρού μπορεί να γίνει και στην Γερμανία αλλά οι πιθανότητες είναι μικρότερες.
Η Χάμαν μετά την επέμβαση ήταν ενθουσιασμένη με το αποτέλεσμα. Ξαναπήγε στην Τουρκία για μια μικροδιόρθωση και αντί για ανορθωμένο μάγουλο ξύπνησε με ένα μουδιασμένο φρύδι. Όταν γύρισε πίσω στη Γερμανία στο μάγουλό της φάνηκε μια κλωστή από την επέμβαση. Τους επόμενους μήνες ήταν ξεκάθαρο πως η επέμβαση είχε αποτύχει, δηλώνει η ίδια σήμερα επισημαίνοντας πως ήταν σαν να μην είχε κάνει ποτέ το χειρουργείο. Η Χάμαν είχε προτείνει σε μια γνωστή της τον ίδιο χειρουργό που την «κατέστρεψε». Οι φωτογραφίες δείχνουν μεγάλες ουλές στο κέντρο των ποδιών σε μια αποτυχημένη προσπάθεια ανύψωσης μηρών.
Επεμβάσεις που οδηγούν ακόμα και στο θάνατο
Η Αμερικανίδα Σάρα Κασουλέ, ιδρύτρια των υπηρεσιών «Surgery Savior and Surgical Match» και κάτοικος Κωνσταντινούπολης, θέλει να αποτρέψει ανθρώπους από ανάλογες εμπειρίες. Η ίδια και οι υπάλληλοί της συμβουλεύουν αλλά και συνοδεύουν τουρίστες που ταξιδεύουν στην Τουρκία για αισθητικές επεμβάσεις ή επεμβάσεις υγείας.
«Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι θέλουν να αρπάξουν τη φθηνή ευκαιρία». Η ίδια θεωρεί πως στην Τουρκία οι γιατροί είναι συνήθως έμπειροι και καλά καταρτισμένοι, απλά πρέπει ο καθένας να βρει τον κατάλληλο ιατρό που θα έχει τα κατάλληλα προσόντα και θα είναι μέλος των ανάλογων ιατρικών ενώσεων. Προσφέρει από μεταφραστικές υπηρεσίες, συμβουλές εύρεσης ιατρού μέχρι και φουσκωτές καρέκλες για ασθενείς που δεν επιτρέπεται να καθίσουν σε σκληρά έπιπλα μετά από επέμβαση αύξησης γλουτών.
Υπάρχουν παρόλα αυτά και αρκετές αναφορές για τουρίστες που έχασαν τη ζωή τους μετά από μια αισθητική επέμβαση στην Τουρκία. Συγκεκριμένα το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει στις ταξιδιωτικές οδηγίες για τη χώρα πως τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στα πλαίσια ιατρικού τουρισμού από το 2019.
Η σύμβουλος Σάρα Κασουλέ γνωρίζει αυτά τα περιστατικά και επισημαίνει πως πολλοί από το εξωτερικό επιθυμούν να έρθουν στην Τουρκία για μια επέμβαση «μεγάλης αλλαγής» που μπορεί να περιλαμβάνει για παράδειγμα επέμβαση στο στήθος και κοιλιοπλαστική. Τέτοιες επεμβάσεις προκαλούν μεγάλη πίεση στο σώμα και μπορεί να αποβούν μοιραίες.
Η Χάμαν ωστόσο δεν το βάζει κάτω. Με τα χρήματα που πήρε ως αποζημίωση από την κλινική με αντάλλαγμα να μην αποκαλύψει την ονομασία της κλινικής, θέλει να κάνει νέο λίφτινγκ προσώπου την ερχόμενη άνοιξη.