καταθέτοντας αναφορά προς τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, με την οποίαν τον καλεί να αφουγκραστεί τα προβλήματά τους δεδομένης της αύξησης του πληθωρισμού και του ενεργειακού κόστους και να λάβει μέτρα στήριξης των ευπαθών, όπως προτείνονται στο με αρ. πρωτ. 30/31-08-2022 Υπόμνημα του Συνδέσμου.
Ειδικότερα, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες, ο οποίος ιδρύθηκε το 2005, αποτελεί μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και της αντίστοιχης ευρωπαϊκής οργάνωσης, της EUROPEAN CONGENITAL HEART DISEASE GROUPS και εκπροσωπεί θεσμικά και σε πανελλαδικό επίπεδο: α. το σύνολο των πασχόντων από συγγενείς καρδιοπάθειες και μυοκαρδιοπάθειες, σπάνιες καρδιοπάθειες κτλ. καθώς και σε περίπτωση ανηλικότητας το σύνολο των γονέων και κηδεμόνων αυτών, β. Πρακτικά τους πάσχοντες εν γένει από κάθε μορφής καρδιαγγειακά νοσήματα, κάτι το οποίο σύντομα θα αποτυπωθεί και καταστατικά.
Όπως αναφέρεται και στο από 31-08-2022 υπόμνημα, οι πάσχοντες από καρδιαγγειακά νοσήματα, πέραν του ότι αποτελούν μια ιδιαίτερα πολυπληθή πληθυσμιακή ομάδα, συνιστούν και μία από τις πλέον ευάλωτες ομάδες, καθώς κατά κανόνα πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, οι οποίες επηρεάζουν την καθημερινότητα του ασθενούς μειώνοντας ενίοτε σημαντικά ακόμη και το προσδόκιμο ζωής.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την εκτίναξη του πληθωρισμού με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σε συνδυασμό με την άνευ προηγουμένου αύξηση του ενεργειακού κόστους στη χώρα μας και διεθνώς, με αποτέλεσμα να προοιωνίζεται ένα δύσκολο μέλλον, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες ζητάει τη λήψη των ακόλουθων μέτρων:
Α. Την αύξηση, μετά από μία στασιμότητα ένδεκα ετών (2011) των αναπηρικών επιδομάτων στο σύνολό τους, τουλάχιστον στο ύψος του επίσημου πληθωρισμού, αντίστοιχη πρόβλεψη δε και για τα αμέσως επόμενα έτη. Είναι γνωστό ότι σημαντικός αριθμός καρδιοπαθών λαμβάνει το επίδομα βαριάς αναπηρίας από τον ΟΠΕΚΑ, ενώ σε συχνές περιπτώσεις συνοσηρότητας και άλλες κατηγορίες επιδομάτων.
Β. Είναι ευνόητο ότι ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί για τους λαμβάνοντες αναπηρική σύνταξη, καθώς μία αναμενόμενη αύξηση γύρω στο 5% και με δεδομένο ότι η μέση αναπηρική σύνταξη δεν υπερβαίνει τα 400 ευρώ (!) προφανέστατα θα αποδειχθεί ανεπαρκής. Ζητούμε ταυτόχρονα η όποια αύξηση δοθεί να μην συμψηφισθεί με την επαχθή «προσωπική διαφορά» λόγω του εκτάκτου των συνθηκών.
Γ. Αποτελεσματική φορολογική ελάφρυνση, με την ουσιαστική αναπροσαρμογή της έκπτωσης φόρου για τους έχοντες ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω. Η καθήλωση της ελάφρυνσης για περισσότερο από μία δεκαετία στο ποσό των 200 ευρώ, για άτομα αντιμετωπίζοντα οξύτατα προβλήματα υγείας, θα πρέπει να επανεξετασθεί.
Δ. Διεύρυνση των κριτηρίων για την απαλλαγή από τον πολυθρύλητο ΕΝΦΙΑ της πρώτης κατοικίας. Ζητούν αναπροσαρμογή του ποσοστού αναπηρίας στο 67% (αντικειμενικά αποδεικνύει την ύπαρξη χρόνιας και σοβαρής νόσου/αναπηρίας) με επανεξέταση των μη ρεαλιστικών εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων.
Ε. Κατάργηση του άρθρου 18 του ν. 4172/2013 η οποία προέβλεπε την έκπτωση ποσοστού 10% επί του συνόλου των ιατροφαρμακευτικών δαπανών, αποτέλεσε επαχθέστατο μνημονιακόμέτρο πλήττοντας το εισόδημα κυρίως των χρονίως πασχόντων και των ατόμων με αναπηρία. Είναι αυταπόδεικτο ότι στην περίπτωσή των πασχόντων από καρδιοπάθειεςη καρδιολογική νόσος και η αντιμετώπισή της συνεπάγεται υψηλότατο κόστος, τη στιγμή δε κατά την οποία, για τις πλείστες των καρδιαγγειακών παθήσεων, δεν ισχύει μειωμένη ή μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη.
Η Βουλευτής Β’ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Νίνα Κασιμάτη προώθησε στο Υπουργείο Οικονομικών, το από 31-08-2022 Υπόμνημα του Πανελλήνιου Συνδέσμου Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες και καλεί τον αρμόδιο Υπουργό κ. Χ. Σταϊκούρα, να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους και να ενημερώσει σχετικά τη Βουλή.