Latest News

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022

Προσωπικός γιατρός: Ξεκινούν οι εγγραφές και από τα φαρμακεία της γειτονιάς – Ποια είναι η διαδικασία

 Νέα δυνατότητα αναμένεται να προστεθεί από σήμερα το απόγευμα στον θεσμό του προσωπικού γιατρού. Οι πολίτες θα διευκολύνονται πραγματοποιώντας την εγγραφή τους... στα  φαρμακεία.

Ηδη άλλωστε έχει εκδοθεί υπουργική απόφαση που ορίζει τη διαδικασία αλλά και την αποζημίωση των φαρμακοποιών και αναμένεται ανακοίνωση για την έναρξη των εγγραφών μέσω των φαρμακείων της γειτονιάς τα επόμενα 24ωρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Μέχρι στιγμής οι πολίτες, που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους, εγγράφονται με δύο τρόπους στους προσωπικούς γιατρούς. Είτε μέσω της πλατφόρμας https://ehealth.gov.gr/p-rv/p, είτε αυτοπροσώπως σε δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ή σε προσωπικό γιατρό. Και οι δύο δυνατότητες είναι απλές, όπως απλή θα είναι η διαδικασία και μέσω των φαρμακείων.

Η διαδικασία

 Σύμφωνα με όσα ορίζει κοινή υπουργική απόφαση, ο πολίτης προσέρχεται αυτοπροσώπως στο φαρμακείο προσκομίζοντας προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο αυτού. Στην περίπτωση που ο πολίτης έχει συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας του την εγγραφή πραγματοποιεί όποιος ασκεί τη γονική μέριμνα.

Κατά τη διαδικασία που πραγματοποιεί ο φαρμακοποιός, εμφανίζεται λίστα όλων των εγγεγραμμένων στο πρόγραμμα προσωπικών ιατρών. Οι προσωπικοί ιατροί που έχουν συμπληρώσει το όριο εγγραφών τους εμφανίζονται με την ένδειξη “μη διαθέσιμος”. O φαρμακοποιός επιλέγει προσωπικό ιατρό με βάση την επιθυμία του πολίτη,

και ολοκληρώνει την εγγραφή του σε αυτόν. Με την ολοκλήρωση της εγγραφής ο πολίτης

λαμβάνει ενημερωτικό SMS ή/και email για την ολοκλήρωση της εγγραφής του στο

συγκεκριμένο προσωπικό ιατρό, καθώς και τους προσωπικούς κωδικούς του για την ηλεκτρονική πρόσβαση στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας.

Η αποζημίωση των φαρμακοποιών για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία εγγραφής στους προσωπικούς γιατρούς ορίζεται εφάπαξ στο ποσό των 3 ευρώ ανά εγγραφή πολίτη (δηλαδή, για την καταχώρηση του ΑΜΚΑ και την εγγραφή του συγκεκριμένου πολίτη σε προσωπικό ιατρό).

Τα … πέναλντι

 Οσοι δεν εγγραφούν στον οικογενειακό γιατρό θα έχουν “τσουχτερές” αυξήσεις στη συμμετοχή τους σε φάρμακα και εξετάσεις. Σύμφωνα με όσα έχουν έως τώρα οριστεί – αλλά είναι αρκετά πιθανό να λάβουν παράταση – από την 1η Οκτωβρίου ορίζεται πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη των μη εγγεγραμμένων σε προσωπικό γιατρό κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους.

Επίσης, ορίζεται πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές για τους μη εγγεγραμμένους σε προσωπικό γιατρό, κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους. Από την 1η Ιανουαρίου του 2023 τα παραπάνω ποσοστά αυξάνονται κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες επιπλέον της αυξημένης συμμετοχής, και ανέρχονται στο 20%, αποτελώντας ένα ισχυρό αντικίνητρο.

Την ίδια στιγμή, από την 01/9/2023 δίνεται προτεραιότητα στους τηρούντες τη διαδικασία των παραπομπών πολίτες, κατά την παραπομπή τους στους ιατρούς ειδικοτήτων των Κέντρων Υγείας, τις δημόσιες δομές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών υγείας.

Εάν ο πολίτης δεν τηρεί το σύστημα παραπομπών και δεν είναι εγγεγραμμένος σε προσωπικό γιατρό, θα έχει όλες τις παραπάνω συνέπειες στην αύξηση της συμμετοχής του σε φάρμακα και εξετάσεις. Επίσης, από 01/9/2023 εάν δεν τηρείται το σύστημα παραπομπών θα εξυπηρετούνται από τις μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας μόνο τα έκτακτα περιστατικά.