Στην ομιλία του από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Τούρκος πρόεδρος έδειξε τη φωτογραφία δύο νεκρών παιδιών, κατηγορώντας την Ελλάδα για τον θάνατό του. Σε δηλώσεις του σε Τούρκους δημοσιογράφους, υποστήριξε πως ήθελε να δώσει ένα «μάθημα ανθρωπιάς».
«Σε μία από τις φωτογραφίες που έδειξα ήταν ο Ασίμ, που ήταν 9 μηνών και ο 4χρονος Αμπντουλβαχάμπ, που έχασαν τη ζωή τους όταν οι Έλληνες λιμενικοί βύθισαν τις βάρκες τους», ισχυρίστηκε ο Ερντογάν στις νέες δηλώσεις του.
Είναι αδύνατον να μην συγκινηθείς βλέποντας αυτές τις οδυνηρές φωτογραφίες, συμπλήρωσε. «Θέλαμε να δώσουμε στον κόσμο ένα μάθημα ανθρωπότητας, δείχνοντας τις φωτογραφίες αυτών των νεκρών παιδιών και πιστεύω ότι δώσαμε αυτό το μάθημα», πρόσθεσε.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια. Απαντώντας στην προκλητική ομιλία του Τούρκου προέδρου, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την Άγκυρα να απαντήσει για τη συρρίκνωση της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη.
«Δεν έχω πολλά να πω για τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, δεν είναι συνομιλητής μου. Εάν πρόκειται να μιλήσει, ας μιλήσει με τον Τσαβούσογλου», απάντησε ο Ερντογάν και συμπλήρωσε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός «δυστυχώς δεν γνωρίζει την κατάσταση στην Τουρκία».
Ο Ερντογάν τόνισε ότι η κυβέρνησή του δεν έδιωξε ποτέ κανένα Έλληνα από τη χώρα και συμπλήρωσε πως δεν θέλει τη μείωση του ελληνικού πληθυσμού στην Τουρκία.
«Για παράδειγμα, όταν ταξίδεψα στην Ίμβρο ή την Τένεδο, πάντα ρωτούσα τους πολύ λίγους Έλληνες πολίτες μας που ζουν εκεί “Πού είναι τα παιδιά σας;”. Απάντησαν: στην Αμερική. Τους είπα “φέρτε τους να ζήσουν εδώ”. Μου είπαν “δεν μπορώ να φέρω το παιδί μου από την Αμερική”. Τι δείχνει αυτό; Ότι δεν έχει καμία επιθυμία να ζήσει στην Τουρκία. Η πόρτα μας είναι πάντα ανοιχτή», συμπλήρωσε.
«Θα δίναμε υπηκοότητα σε αυτό το παιδί, εάν δεν έχει. Στην πραγματικότητα, κάποτε μια οικογένεια δεν επέτρεψε σε κάποιον να παντρευτεί μια Τουρκάλα. Είπα “εάν μου ζητήσετε βοήθεια, θα προσπαθήσω”», δήλωσε ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος.
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, είπε ότι όταν μειώθηκε ο αριθμός των μελών της συνόδου του Πατριαρχείου είπε στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο: «Φέρτε τους ιερείς από το εξωτερικό, θα τους δώσω την υπηκοότητα, γιατί πρέπει να είναι πολίτες της Δημοκρατίας της Τουρκίας». Αλλά φυσικά, υποστήριξε «ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν γνωρίζει τίποτα από όλα αυτά. Πετούν στο διάστημα».
Ο Ερντογάν επανέλαβε τις κατηγορίες που εξαπέλυσε και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, πως η Ελλάδα συνεχίζει να επιδιώκει «καταπιεστικές πολιτικές» σε βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας. «Η δίωξη των πολιτών και των συμπατριωτών μας στη Δυτική Θράκη δεν έχει όρια», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στις ίδιες δηλώσεις, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι εξελίσσονται θετικά οι συζητήσεις για την πώληση αμερικανικών F-16 στην Άγκυρα. «Ελπίζουμε ότι αυτή η θετική ατμόσφαιρα θα συνεχιστεί. Πιστεύω ότι θα έχουμε αποτέλεσμα το ταχύτερο δυνατόν. Βεβαίως, δεν είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε λεπτομερώς αυτό το θέμα με τον Μπάιντεν στη δεξίωση. Αργότερα, μπορεί να έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αυτά τα ζητήματα τηλεφωνικά», είπε σχετικά.
Ακόμη, δήλωσε ότι συνομίλησε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για το θέμα της «Βόρειας Κύπρου» και συμπλήρωσε ότι η Άγκυρα θα χαρεί «εάν ξεκινήσουν οι απευθείας πτήσεις» από τη Ρωσία προς την «ΤΔΒΚ».
Τέλος, τόνισε ότι ο ΟΗΕ πρέπει να κάνει περισσότερες προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. «Πάντα εκφράζουμε τη δέσμευσή μας στην εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την πολιτική ενότητα της Ουκρανίας, από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Από την αρχή του πολέμου, έχουμε τονίσει ότι τα βήματα της Ρωσίας είναι άδικα και απαράδεκτα», συμπλήρωσε.