Latest News

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022

Ο Ζελένσκι κατηγορεί τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου- «Πολύ νωρίς να μιλήσουμε για το τέλος»

 Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στη βορειοανατολική Ουκρανία, ενώ επεσήμανε πως είναι πολύ νωρίς για να γίνει λόγος για την αρχή του τέλους του πολέμου, παρά τα εδάφη που ανέκτησαν οι δυνάμεις του Κιέβου μέσα... στον Σεπτέμβριο. 

Η έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία, που ήδη μετρά επτά μήνες, εξαρτάται από την ταχύτητα που θα παραδοθούν ξένα όπλα στη χώρα του, επεσήμανε σε συνέντευξη στο Reuters. 

Συνέκρινε την κατάσταση στα εδάφη που απελευθερώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες με εκείνη στην Μπούσα, την πόλη κοντά στο Κίεβο όπου ο Ζελένσκι κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι διέπραξαν πολλαπλά εγκλήματα πολέμου στην πρώτη φάση της ρωσικής εισβολής.  

«Μέχρι σήμερα υπάρχουν 450 νεκροί άνθρωποι θαμμένοι», είπε αναφερόμενος στην περιοχή του Χαρκόβου. «Αλλά υπάρχουν και άλλοι, ξεχωριστοί τάφοι με πολλούς ανθρώπους. Βασανισμένους ανθρώπους. Ολόκληρες οικογένειες σε συγκεκριμένες περιοχές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι.

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν αποδείξεις για εγκλήματα πολέμου, απάντησε: «Όλα αυτά υπάρχουν… Υπάρχουν κάποιες αποδείξεις και γίνονται αξιολογήσεις, ουκρανικές και διεθνείς. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς, να το αναγνωρίσει ο κόσμος αυτό». 

Ο κυβερνήτης του Χαρκόβου, Όλεχ Σινχούμποβ, δήλωσε την Παρασκευή ότι σε έναν από τους ομαδικούς τάφους που εντοπίστηκαν στην πόλη Ιζιούμ, κάποιοι νεκροί βρέθηκαν με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη τους.

Ο Ζελένσκι, που επισκέφθηκε το Ιζιούμ την περασμένη Τετάρτη, επανέλαβε την έκκλησή του προς τις δυτικές χώρες, προκειμένου να αυξήσουν τις αποστολές όπλων στην Ουκρανία. «Θα θέλαμε περισσότερη βοήθεια από την Τουρκία. Θα θέλαμε περισσότερη βοήθεια από τη Νότια Κορέα, από τον αραβικό κόσμο, από την Ασία», δήλωσε.  

Σχολίασε ότι υπάρχουν κάποια «ψυχολογικά εμπόδια» στη Γερμανία, για την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού, λόγω του ναζιστικού παρελθόντος της χώρας, αλλά τόνισε ότι αυτές τις παραδόσεις είναι ζωτικής σημασίας για την Ουκρανία, προκειμένου να αμυνθεί απέναντι στον «ρωσικό φασισμό». 

Ο Ζελένσκι επαίνεσε την αντεπίθεση της Ουκρανίας, αλλά απέρριψε την όποια υπόνοια ότι ο πόλεμος μπαίνει σε κάποιου είδους τελικό στάδιο. «Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για ένα τέλος σε αυτό τον πόλεμο», ανέφερε. 

Σημείωσε ότι ήταν πεπεισμένος πως οι αποστολές ξένων όπλων θα είχαν μειωθεί, εάν το Κίεβο δεν ξεκινούσε την αντεπίθεση και ότι τα εδάφη που ανακτήθηκαν θα εντυπωσιάσουν άλλες χώρες. «Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, που επηρέασε, ή θα επηρεάσει, τις αποφάσεις συγκεκριμένων άλλων χωρών», επεσήμανε. 

Τέλος, ερωτηθείς εάν έχει ποτέ την ευκαιρία να χαλαρώσει, στους επτά μήνες του πολέμου στην Ουκρανία, απάντησε: «Θα ήθελα πραγματικά να χαλαρώσουν οι Ρώσοι».