Τουλάχιστον 31 πολίτες έχουν σκοτωθεί στο Ιράν από την έναρξη των διαδηλώσεων, που καταπνίγονται από τις δυνάμεις ασφαλείας, διαμαρτυρόμενοι για τον θάνατο της νεαρής Μαχσά Αμινί στη διάρκεια της κράτησής της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη... ανέφερε σήμερα η ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR) με έδρα το Όσλο.
Η Μαχσά Αμινί, 22 ετών που καταγόταν από την επαρχία Κουρδιστάν, συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη την οποία επισκεπτόταν με την οικογένειά της, «επειδή φορούσε ανάρμοστα ρούχα», από την αστυνομία ηθών, μια μονάδα αρμόδια να επιβάλλει τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες της χώρας. Η Αμινί έπεσε σε κώμα μετά τη σύλληψή της και πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου στο νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί.
Οι ιρανικές αρχές λένε ψέματα για τις συνθήκες θανάτου της Μαχσά Αμίνι, λέει ο πατέρας του κοριτσιού, ο Αμζάντ Αμίνι, καθώς το Ιράν συγκλονίζεται από μαζικές αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις.
Ο θάνατος της 22χρονης Κούρδισσας μοιάζει σαν τη σπίθα που άναψε τη φωτιά στο θεοκρατικό καθεστώς, που προσπαθεί να καταστείλει την εξέγερση με ωμή βία.
Ο Άμζαντ Αμίνι, σύμφωνα με το Emtedad news, ένα ειδησεογραφικό δίκτυο που υποστηρίζει τις μεταρρυθμίσεις στο Ιράν, κατήγγειλε ότι οι γιατροί δεν του επέτρεψαν να δει την κόρη του μετά τον θάνατό της. Η επίσημη εκδοχή είναι ότι η 22χρονη πέθανε μετά από καρδιακή προσβολή και αφού είχε πέσει σε κώμα. Όμως η οικογένειά της λέει ότι η νεαρή δεν είχε κανένα καρδιακό πρόβλημα.
«Λένε ψέματα. Λένε ψέματα. Όλα είναι ψέμα…. Παρόλο που παρακαλούσα δεν με άφησαν να δω την κόρη μου», δήλωσε επίσης ο Άμζαντ Αμινι στο BBC Persia.
Όταν ο τραγικός πατέρας είδε τη σορό του παιδιού του στο φέρετρο, ήταν τυλιγμένη και φαινόταν μόνο το πρόσωπό της και τα πόδια της, όπου είχε εμφανή σημάδια από χτυπήματα. «Δεν έχω ιδέα τι της έκαναν», είπε ο Άμζαντ Αμινι.
Τα κρατικά ΜΜΕ έδειξαν εικόνες από κάμερα ασφαλείας, όπου φαίνεται ένα κορίτσι να καταρρέει σε ένα «κέντρο επανεκπαίδευσης», όπου είχε εγκλειστεί μετά τη σύλληψή της από άνδρες της αστυνομίας ηθών. Στην εικόνα αυτή στηρίζεται το επίσημο αφήγημα ότι η νεαρή κατέρρευσε, έπεσε σε κώμα και ύστερα από τρεις μέρες πέθανε.
Ο θάνατός της έχει προκαλέσει έκρηξη οργής και διοργανώνονται καθημερινά αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις, με συνθήματα που αρχίζουν από τα δικαιώματα των γυναικών και τις κοινωνικές ελευθερίες, μέχρι οικονομικά αιτήματα, σε μία περίοδο που η οικονομία του Ιράν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.
Οι διαδηλώσεις και οι αιματηρές συγκρούσεις με την αστυνομία συνεχίζονται παρά την κινητοποίηση μεγάλων δυνάμεων σε μία προσπάθεια του θεοκρατικού καθεστώτος να καταστείλει την έκρηξη οργής.
Ο αριθμός των θυμάτων στη διάρκεια των συγκρούσεων είναι αδιευκρίνιστος. Η Διεθνής Αμνηστία λέει ότι έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 8 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μία έφηβη. Τουλάχιστον 4 από αυτούς «πέθαναν εξαιτίας τραυμάτων που υπέστησαν από σφαίρες των δυνάμεων ασφαλείας», αναφέρει χθεσινή έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.
Η Διεθνής Αμνηστία επικαλούμενη αυτόπτες μάρτυρες που δεν κατονομάζονται για να προστατευθούν, τονίζει ότι οι αστυνομικοί χρησιμοποιούν δακρυγόνα και πραγματικά πυρά κοντά στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, ενώ οι διαδηλωτές φωνάζουν «θάνατος στον δικτάτορα», αναφερόμενοι στον ανώτατο πολιτικο-θρησκευτικό ηγέτη της χώρας.
Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε στο BBC Persian ότι η γειτονιά που μένει θυμίζει πεδίο μάχης.
Τα κρατικά ΜΜΕ στο Ιράν αναφέρουν ότι στη διάρκεια των επεισοδίων έχουν χάσει τη ζωή τους 11 άνθρωποι, διαδηλωτές και άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας. Κουρδικές οργανώσεις ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών μόνο στο δυτικό Ιράν στους 15.
Το Al Jazeera επικαλούμενο ιρανικά πρακτορεία μεταδίδει ότι στα επεισόδια έχασε τη ζωή του ένας διοικητής παραστρατιωτικής οργάνωσης στην Τεχεράνη. Το θύμα ήταν επικεφαλής κλιμακίου της οργάνωσης Μπαζίζ, που είναι παραστρατιωτικό σκέλος του Επαναστατικού Στρατού και δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι στην πόλη Μασχάντ στο βορειοανατολικό Ιράν, την Τετάρτη.
Άλλο ένα μέλος της Μπαζίζ σκοτώθηκε από πυρά, σύμφωνα με ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων.