Latest News

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας 2022 - Τα εορταστικά μηνύματα από τον Πειραιά

Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας  σήμερα και στάλθηκαν τα καθιερωμένα εορταστικά μηνύματα...

Μήνυμα του  Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας 2022


Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας την 29η Σεπτεμβρίου 2022, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης απευθύνει το ακόλουθο μήνυμα :


Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου αφιερώνεται στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας. Ο εορτασμός της καθιερώθηκε το 1978 από το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), με στόχο την υπενθύμιση της σημασίας του έργου του Οργανισμού στην αναβάθμιση της ναυτιλίας, της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας (safety) και ασφάλειας στη θάλασσα (security), της προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος και των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης στα πλοία.


Κεντρικό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας για φέτος είναι οι «Νέες τεχνολογίες για μία πιο πράσινη ναυτιλία». Ο δρόμος της παγκόσμιας βιωσιμότητας και ανάπτυξης περνάει μέσα από τις θαλάσσιες μεταφορές και τη ναυτιλία. Μια ναυτιλία ενεργειακά αποδοτική και φιλική προς το περιβάλλον.


Μεταξύ των μεγαλύτερων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι θάλασσές μας και το περιβάλλον συγκαταλέγονται η κλιματική αλλαγή, τα θαλάσσια απορρίμματα και η διατήρηση της βιοποικιλότητας. Η φετινή θεματική ενότητα της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας, εξαίρει τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται με στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία για την προώθηση της καινοτομίας, της έρευνας και ανάπτυξης, της τεχνολογικής συνεργασίας και της ανάδειξης ολοκληρωμένων λύσεων, προς όφελος όλων.


Οι «Νέες τεχνολογίες για μία πιο πράσινη ναυτιλία» δεν αποτελούν απλώς μία θεματική ενότητα, αλλά υποστηρίζουν ενεργά την υλοποίηση της Ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, θέτουν τις βάσεις για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών από τη ναυτιλία και την πορεία της προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον, ενώ αναδεικνύουν παράλληλα την ψηφιοποίηση και τον αυτοματισμό που κατατείνουν στην ενεργειακή αποδοτικότητα πλοίων και λιμένων.


Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να υποστηρίξουν μία ισότιμη μετάβαση σε μία παγκόσμια ναυτιλία απαλλαγμένη από τον άνθρακα. Στο πλαίσιο αυτό, η ανάγκη της ναυτιλίας να υποστηρίξει την παγκόσμια βιωσιμότητα είναι πλέον ξεκάθαρη. Με την ευρεία διαθεσιμότητα και χρήση ασφαλών, ενεργειακά αποδοτικών και αξιόπιστων ναυτιλιακών τεχνολογιών, θα συμβάλλουμε πραγματικά στην επίτευξη μίας οικονομικά αποδοτικής, κοινωνικά δίκαιης και βιώσιμης ναυτιλιακής ανάπτυξης.


Κλειδί στην επιτυχή μετάβαση σε μία πιο πράσινη ναυτιλία αποτελεί η χρήση καινοτομιών μέσω και της συνεργασίας του δημόσιου τομέα με τη βιομηχανία, στο πλαίσιο ανταλλαγής γνώσεων και βέλτιστων πρακτικών. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να αναδειχθούν νέες τεχνολογίες για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα στο ναυτιλιακό τομέα και να ενισχυθούν περαιτέρω νέες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.


Ωστόσο οι τεχνολογικές λύσεις δεν θα πρέπει να οδηγήσουν σε μείωση ή υποβάθμιση της ασφάλειας, ούτε βέβαια και των θέσεων εργασίας των ναυτικών. Αντιθέτως, οι τεχνολογίες που θα κατατείνουν στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης της ναυτιλίας και των θαλάσσιων οικονομικών δραστηριοτήτων θα πρέπει να αξιοποιηθούν προκειμένου να αναδείξουν περαιτέρω το ρόλο του ανθρώπινου κεφαλαίου. Στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής πιστεύουμε ότι η διαρκής αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός της ναυτικής εκπαίδευσης είναι προαπαιτούμενο προκειμένου το ανεκτίμητο στελεχιακό δυναμικό της ναυτιλίας μας να υπηρετεί με ασφάλεια τις νέες τεχνολογίες και να έχει άμεση πρόσβαση στην απασχόληση.


Η χώρα μας διατηρεί ενεργή συμμετοχή στις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό για τα ζητήματα της πράσινης ναυτιλίας, καθώς καθίσταται ολοένα και πιο σαφές ότι αυτή είναι η μόνη βιώσιμη εναλλακτική λύση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια τόσο ο κλάδος όσο και ο πλανήτης μας.


Η θεματική ενότητα του τρέχοντος έτους «Νέες τεχνολογίες για μία πιο πράσινη ναυτιλία» μας παρέχει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να οραματιστούμε το μέλλον της ελληνικής και της παγκόσμιας ναυτιλίας. Με τις σκέψεις αυτές, σας καλώ να γιορτάσουμε τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας και να συνεχίσουμε να προάγουμε το διάλογο και την ανταλλαγή γνώσεων για ένα πιο πράσινο, ισότιμο και βιώσιμο μέλλον για τη ναυτιλία, αφήνοντας μία ουσιαστική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.


Εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας

«Οφείλουμε να επενδύσουμε στη ναυτιλιακή καινοτομία»


 

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας, σε μήνυμά του, ο Πρόεδρος του

Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης, σημειώνει τα

ακόλουθα:

«Ο Πειραιάς αποτελεί μια ανεπτυγμένη και με υψηλή ειδίκευση και παραγωγικότητα συστάδα

θαλάσσιας οικονομίας με παγκόσμιες διασυνδέσεις, αφού είναι το κέντρο μίας από τις ισχυρότερες-σημαντικότερες ναυτιλιακές δυνάμεις στον κόσμο. Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την υιοθέτηση μιαςολοκληρωμένης στρατηγικής που θα αξιοποιεί τα δυνητικά πλεονεκτήματα του Πειραιά. Οφείλουμε να επενδύσουμε στην ναυτιλιακή καινοτομία που είναι έντασης κεφαλαίου και έντασης γνώσης, αλλά και

να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την βελτίωση του γνωσιακού επιπέδου του έμψυχου δυναμικού που δραστηριοποιείται σε όλο το φάσμα των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων σε ξηρά και θάλασσα πάνω στις νέες τεχνολογίες που σχετίζονται με την προσπάθεια της ναυτιλίας, και όχι μόνο, στο πεδίο της πράσινης μετάβασης. Η ναυτιλία του μέλλοντος, οι επιχειρήσεις τους μέλλοντος, είναι σίγουρο ότι θα αναζητήσουν στελέχη με υψηλή εξειδίκευση στις νέες τεχνολογίες. Δεν πρέπει να διαλάθει της προσοχής μας ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι από το 2030, πολλές

βιομηχανίες που βασίζονται στις θάλασσες θα έχουν τη δυνατότητα να επιτύχουν ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις όσον αφορά στην προστιθέμενη αξία. Γνωρίζουμε ότι η παραγωγή της παγκόσμιας οικονομίας των θαλασσών εκτιμάται σήμερα σε 1,3 τρισ. ευρώ, ποσό το οποίο θα μπορούσε να υπερδιπλασιαστεί μέχρι το 2030. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι από όλους τους τομείς της Γαλάζιας

Οικονομίας, η καινοτομία είναι καθοριστικής σημασίας για την αξιοποίηση του αναπτυξιακού δυναμικού και τη δημιουργία απασχόλησης. Οι επιχειρήσεις-μέλη του Ε.Β.Ε.Π., που δραστηριοποιούνται στον

εφοδιασμό πλοίων, την ναυπηγοεπισκευή και κάθε υπηρεσία ναυτιλιακής υποστήριξης, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε το σύνολο της ελληνικής ναυτιλίας που μας δίνει τη δυνατότητα να ζούμε αξιοπρεπώς στη χώρα μας από τον πλούτο της θάλασσας.»