Η τιμή της φρατζόλας έφτασε να πωλείται ακόμα και 1,20 ευρώ (αύξηση άνω του 23%), με αρκετούς καταναλωτές να πηγαίνουν στον φούρνο κάθε δεύτερη ημέρα.
Συγκεκριμένα, οι πρώτες ύλες των αρτοποιών για το ψωμί έχουν πάρει «φωτιά» καθώς τα 10 λίτρα ηλιέλαιου πωλούνται πλέον 33 ευρώ, το σουσάμι είναι πια στα 2,80 ευρώ και το αλεύρι 12 κιλών στα 24 ευρώ, δηλαδή η τιμή του έχει διπλασιαστεί. Η τιμή της φρατζόλας κυμαίνεται από 0,80 έως 1,20 ευρώ, ενώ το κιλό φτάνει και ξεπερνά 3 ευρώ μιας και κυμαίνεται από 2,80 ως 3,60 ευρώ.
Από την πλευρά του, ο αρτοποιός Ανδρέας Δημόπουλος δήλωσε: «Όταν παίρναμε το ηλιέλαιο 10 ευρώ και τώρα έχει πάει 33 ευρώ, καταλαβαίνετε… Το σουσάμι από 1,60 ευρώ το κιλό πήγε στα 2,80, αντίστοιχα τα βούτυρα από 5,50 ευρώ το κιλό στα 8,50 και το αλεύρι από 12 ευρώ τα 25 κιλά πήγε στα 24 ευρώ».
Τεράστιες αυξήσεις και στην Ευρώπη
Πάντως, με την ενεργειακή κρίση να μαίνεται και το σιτάρι της Ουκρανίας να μην έχει «απεγκλωβιστεί» πλήρως από την εμπόλεμη ζώνη, τεράστιες αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού παρατηρούνται και στην Ευρώπη.
Ενδεικτικά, μάλιστα, είναι τα στοιχεία της Eurostat, καθώς το ψωμί στην Ουγγαρία αυξήθηκε από πέρυσι κατά 66%, στη Λιθουανία κατά 33%, στην Ολλανδία κατά 10% και, στη Γαλλία κατά 8%.