Σύμφωνα με πληροφορίες στο γραφείο του πρωθυπουργού βρίσκεται πρόταση για την αύξηση του μπόνους των εδρών από τις 40 που προβλέπεται με τον τελευταίο νόμο της ΝΔ, σε 50.
Με τον τρόπο αυτό θεωρούν στελέχη του κυβερνώντος κόμματος μπορεί να διασφαλιστεί η αυτοδυναμία της κυβέρνησης κάτι που δεν μπορεί να ισχύσει με τον υπάρχοντα νόμο – που έφερε και ψήφισε η ΝΔ με το που έγινε κυβέρνηση – .
Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι χθες η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και ο βουλευτής Μάξιμος Μαρκόπουλος μίλησαν ανοικτά για αλλαγή του εκλογικού νόμου και παραδέχθηκαν ότι το θέμα αυτό απασχολεί την Κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος.
Η πρώην υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν συζητάει αλλαγή του εκλογικού νόμου, πρόσθεσε ωστόσο ότι το θέμα απασχολεί, «γιατί μία από τις βασικές αδυναμίες που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι η έλλειψη σταθερότητας. Και έχοντας δει την έλλειψη σταθερότητας στη γειτονική Ιταλία, η οικονομία της οποίας βάλλεται μετά την παραίτηση Ντράγκι, είναι ένα θέμα που συζητείται έντονα μεταξύ των συναδέλφων», είπε η Ντόρα Μπακογιάννη.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος έθεσε το θέμα στη διάρκεια συνέντευξής του στο Κανάλι της Βουλής. Όπως είπε ότι πρέπει να ξαναδούμε το ζήτημα του εκλογικού νόμου και να επανέλθουμε ενδεχομένως στο μπόνους των 50 εδρών, που έδινε ο προηγούμενος νόμος στο πρώτο κόμμα, προκειμένου να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, γιατί το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι αστάθεια.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, όταν ρωτήθηκε σχετικά περιορίστηκε να πει ότι «προχωράμε για τις εκλογές του 2023 με το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή».
Άλλοι παράγοντες θεωρούν πάντως ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου την συγκεκριμένη στιγμή είναι ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση καθώς μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο ο πρωθυπουργός είχε κόψει κάθε σχετική συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα , ξεκαθαρίζοντας ότι «έχουμε εκλογικό νόμο, με αυτόν θα πάμε σε εκλογές και εκτιμώ ότι θα τις κερδίσουμε».
Οι ίδιοι άνθρωποι παραδέχονται ότι τότε τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά απ ότι είναι σήμερα θεωρούν ωστόσο ότι η οποία κίνηση θα πρέπει να ενταχθεί σε ένα ενιαίο πακέτο θεσμικών αλλαγών. Ακόμα και έτσι ωστόσο οι συνέπειες μπορούν να πλήξουν ακόμα περισσότερο το προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη αφού ενδέχεται να ερμηνευθεί ως «θεσμικό πραξικόπημα» .
Μέχρι στιγμής ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να μην θέλει να μετακινηθεί από την θέση του και κανείς δεν ξέρει αν τελικά θα προκύψουν επιχειρήματα ικανά για να τον μεταπείσουν.
Την ιδία στιγμή φουντώνουν πάντως και τα σενάρια για ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Όπως έλεγαν κορυφαίοι παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος τα σενάρια αυτά εντάσσονται στην επιθυμία του πρωθυπουργού να απεγκλωβιστεί από αυτή την δύσκολη στιγμή ανανεώνοντας τα πρόσωπα της κυβέρνησης του.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αποκλείεται να δώσει το στίγμα των μέτρων που θα ανακοινώσει στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και τα οποία θα έχουν να κάνουν με την περαιτέρω ενίσχυση των πολιτών. Προκειμένου πάντως να υπάρξει κινητοποίηση στην Βόρεια Ελλάδα εν όψη της παρουσίας του πρωθυπουργού στην έκθεση 16 στελέχη της κυβέρνησης θα περιοδεύσουν στην περιοχή.