Latest News

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022

Οι λογαριασμοί «καίνε», η κυβέρνηση κοροϊδεύει τον κόσμο!


 Οι τιμές χονδρικής ενέργειας στην Ευρώπη έκαναν χθες νέο εκρηκτικό ρεκόρ. Σε μόλις ένα δίμηνο έχουν διπλασιαστεί και οι κυβερνήσεις προετοιμάζουν ήδη τους πολίτες τους για έναν ...χειμώνα-εφιάλτη.

 Η Γερμανία, παρά τους παχυλούς μισθούς σε σχέση με την Ελλάδα, ζήτησε εσπευσμένα από την Κομισιόν να εξαιρεθεί από τον ΦΠΑ στο φυσικό αέριο, ώστε να μειωθεί το κόστος για τους πολίτες. Και η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε χθες ότι οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά επιπλέον 60% με τα πρώτα κρύα.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό τέλειας καταιγίδας, τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά θα νιώσουν τώρα την πρώτη σοβαρή πίεση λόγω της ενεργειακής κρίσης. Στη χώρα μας, όμως, έχει ήδη συμπληρωθεί ένας χρόνος από τότε που άρχισε η επίθεση σε κάθε σπίτι με τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής. Αναλογικά με τους μισθούς, τα ελληνικά νοικοκυριά πληρώνουν από τον περασμένο Αύγουστο το πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη.

Η ενεργειακή φτώχεια ήδη χτυπάει τους πολίτες, με την κυβέρνηση να τους κοροϊδεύει συστηματικά με μέτρα και επιδόματα που δεν προσφέρουν έστω και μια στοιχειώδη ανακούφιση στους οικιακούς προϋπολογισμούς:

  • Οι επιδοτήσεις που η κυβέρνηση εμφάνιζε επί έναν χρόνο ότι έκανε στους λογαριασμούς ρεύματος δεν έγιναν αντιληπτές από κανέναν.
  • Το Power Pass αποδείχθηκε το μέγα φιάσκο της χρονιάς.
  • Η ελληνική πατέντα της ρήτρας αναπροσαρμογής που ίσχυσε για έναν χρόνο έχει ενσωματωθεί στους λογαριασμούς που σε λίγες μέρες θα φτάσουν σε κάθε σπίτι.
  • Η περιβόητη πρωθυπουργική εξαγγελία περί φορολόγησης 90% των υπερκερδών όχι μόνο δεν υλοποιήθηκε, αλλά, ακόμα κι αν γίνει κάποτε, θα αφορά μόνο τα ποσά που πετσόκοψαν κυβέρνηση και ΡΑΕ.
  • Οι πάροχοι παραμένουν ασύδοτοι, με την κυβέρνηση αβανταδόρο και τη ΡΑΕ τροχονόμο. Η Ρυθμιστική Αρχή δεν μπορεί να επιβάλει κανόνες ουσίας και απλά μετατρέπει τους καταναλωτές σε μπαλάκι από εταιρία σε εταιρία κάθε μήνα.

Την ίδια ώρα που η ενεργειακή φτώχεια χτυπάει τα νοικοκυριά, με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των καταναλωτών να ξεπερνάνε πλέον το 1 δισ. ευρώ, η… ατάραχη κυβέρνηση μετράει πλεονάζοντα κέρδη από την υπερφορολόγηση.

Όλοι μετράνε υπερκέρδη, από τις εταιρίες που διασφαλίζουν την κερδοφορία τους και τα μπόνους στα στελέχη τους χωρίς κανένα ρίσκο και καμία επιχειρηματική πρωτοβουλία, μέχρι την κυβέρνηση που μοιράζει χρήμα δεξιά κι αριστερά, μια κι έρχονται εκλογές. Αυτά τα υπερέσοδα, όμως, προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από τη φοροεπιδρομή της ακρίβειας.
Κι ενώ η κυβέρνηση υπόσχεται ελάφρυνση για τους λογαριασμούς Αυγούστου, η αλήθεια είναι άλλη. Οι ίδιοι οι πολίτες είναι αυτοί που τελικά θα συνεισφέρουν τουλάχιστον το 25%-30% από το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα εκπτώσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τον Αύγουστο. Υπάρχουν, όμως, κι άλλα παγίδες.