Το περιστατικό συνέβη σε πτήση Γενεύης-Παρίσι τον Ιούνιο, όπως δήλωσε αξιωματούχος της Air France.
Η πτήση συνεχίστηκε και προσγειώθηκε με ασφάλεια και η διαμάχη δεν επηρέασε το υπόλοιπο της πτήσης, πρόσθεσε, τονίζοντας τη δέσμευση της αεροπορικής εταιρείας για ασφάλεια.
Η ελβετική La Tribune ανέφερε ότι ο πιλότος και ο συγκυβερνήτης της πτήσης λίγο μετά την απογείωση είχαν μία διαφωνία και «πιάστηκαν στα χέρια».
Παρενέβησαν οι αεροσυνοδοί ενώ ένα μέλος του πληρώματος πέρασε την πτήση στο πιλοτήριο μαζί με τους πιλότους, ανέφερε η έκθεση.
Τα νέα για τον καυγά προέκυψαν όταν η γαλλική υπηρεσία αεροπορικών ερευνών, BEA, εξέδωσε μια έκθεση την Τετάρτη λέγοντας ότι ορισμένοι πιλότοι της Air France δεν δείχνουν αυστηρότητα στην τήρηση των διαδικασιών κατά τη διάρκεια συμβάντων ασφαλείας.
H έρευνα έκανε εκτενή αναφορά σε διαρροή καυσίμου κατά τη διάρκεια πτήσης της Air France από την Μπραζαβίλ της Δημοκρατίας του Κονγκό προς το Παρίσι τον Δεκέμβριο του 2020.
Τότε οι πιλότοι άλλαξαν τη διαδρομή της πτήσης αλλά δεν έκοψαν το ρεύμα στον κινητήρα ούτε προσγειώθηκαν το συντομότερο δυνατό, όπως απαιτεί η διαδικασία σε ανάλογες περιπτώσεις διαρροής.
Το αεροπλάνο προσγειώθηκε με ασφάλεια στο Τσαντ, αλλά η έκθεση προειδοποίησε ότι ο κινητήρας θα μπορούσε να είχε πάρει φωτιά.
Ανέφερε τρεις παρόμοιες περιπτώσεις μεταξύ 2017 και 2022 και είπε ότι ορισμένοι πιλότοι ενεργούν με βάση τη δική τους ανάλυση της κατάστασης αντί να ακολουθήσουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας.
Η Air France απάντησε ότι διενεργεί έλεγχο και δεσμεύτηκε να ακολουθήσει τις συστάσεις της BEA, οι οποίες περιλαμβάνουν το να μελετούν οι πιλότοι τις πτήσεις τους στη συνέχεια και να γίνουν αυστηρότερα τα εκπαιδευτικά εγχειρίδια σχετικά με την τήρηση της διαδικασίας.
Η αεροπορική εταιρεία ωστόσο σημείωσε ότι πραγματοποιεί χιλιάδες πτήσεις καθημερινά και η έκθεση ανέφερε μόνο τέσσερα τέτοια περιστατικά ασφάλειας.
Τα συνδικάτα πιλότων της Air France επέμειναν ότι η ασφάλεια είναι πρωταρχικής σημασίας για όλους τους πιλότους και υπερασπίστηκαν τις ενέργειες των πιλότων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Η BEA ερεύνησε επίσης ένα περιστατικό τον Απρίλιο που αφορούσε πτήση της Air France από το αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης, η οποία αντιμετώπισε προβλήματα ελέγχου κατά την προσέγγιση στην προσγείωσή της στο Παρίσι.