Η εταιρεία ζήτησε από δικαστήριο στο Ντέλαγουερ να διατάξει τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο να ολοκληρώσει την εξαγορά στη συμφωνημένη τιμή των 54,20 δολαρίων ανά μετοχή.
«Ο Μασκ προφανώς πιστεύει ότι, σε αντίθεση με οποιονδήποτε άλλο που υπόκειται στη νομοθεσία του Ντέλαγουερ για επιχειρηματικές συμφωνίες- είναι ελεύθερος να αλλάξει γνώμη, να καταστρέψει την εταιρεία, να διαταράξει τη λειτουργία της, να διαλύσει την αξία των μετοχών και να αποχωρήσει», ανέφερε το Twitter στην αγωγή, που ενδέχεται να οδηγήσει σε μία από τις μεγαλύτερες νομικές διαμάχες στην ιστορία της Γουόλ Στριτ.
Την Παρασκευή, ο Έλον Μασκ ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι το Twitter την παραβίασε επειδή δεν ανταποκρίθηκε σε αιτήματα για πληροφορίες που αφορούν ψεύτικους ή spam λογαριασμούς στην πλατφόρμα.
Στην αγωγή η εταιρεία κατηγορεί τον Μασκ για μια «μακρά λίστα» παραβιάσεων της συμφωνίας, που «έχουν επισκιάσει το Twitter και τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του». Επίσης, κατηγορεί τον δισεκατομμυριούχο ότι συγκέντρωσε «κρυφά» μετοχές της εταιρείας από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, χωρίς να αποκαλύψει τις σημαντικές αγορές του στις ρυθμιστικές αρχές και «αντί για αυτό συνέχισε να συγκεντρώνει μετοχές του Twitter και η αγορά συνέχισε να μην το αντιλαμβάνεται».
Το Twitter υποστήριξε ότι δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες στον Μασκ για τους λογαριασμούς spam, λόγω φόβου ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει μια ανταγωνιστική πλατφόρμα αποχωρώντας από τη συμφωνία. Σχολιάζοντας τους λόγους που επικαλέστηκε ο δισεκατομμυριούχος, το Twitter υποστήριξε ότι είναι προσχήματα που στερούνται αξίας και ότι η απόφασή του να αποχωρήσει έχει μεγαλύτερη σχέση με την υποχώρηση του χρηματιστηρίου, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στις μετοχές του τομέα της τεχνολογίας.
Η μετοχή της Tesla- που αποτελεί τη βασική πηγή της περιουσίας του Μασκ- έχει χάσει περίπου το 30% της αξίας της από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η συμφωνία του δισεκατομμυριούχου με το Twitter.
«Φαίνεται ότι για τον Μασκ το Τwitter, τα συμφέροντα των μετόχων του, η συναλλαγή στην οποία συμφώνησε και η δικαστική διαδικασία για την εφαρμογή της συνιστούν ένα περίτεχνο αστείο», ανέφερε χαρακτηριστικά η αγωγή.
Σε άλλα έγγραφα που κατέθεσε στο δικαστήριο, το Τwitter ζήτησε να γίνει δίκη τεσσάρων ημερών, στα μέσα Σεπτεμβρίου. Ειδικοί επί νομικών ζητημάτων επισημαίνουν ότι- με βάση τις πληροφορίες που έχουν δημοσιοποιηθεί- το Twitter φαίνεται να έχει το πάνω χέρι στην υπόθεση.