Latest News

Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

Δέος προκαλούν οι νέες εικόνες της NASA από τα βάθη του διαστήματος [ΒΙΝΤΕΟ-ΕΙΚΟΝΕΣ]

 Μετά την πρώτη εικόνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, η NASA έφερε στο φως και νέες φωτογραφίες, οι οποίες μας μεταφέρουν στα βάθη ...του Σύμπαντος.

Σε απευθείας μετάδοση, που κράτησε μία ώρα, οι φωτογραφίες αυτές παρουσιάστηκαν μία προς μία: δύο νεφελώματα που παρουσιάζουν τον κύκλο ζωής των άστρων, ένας εξωπλανήτης και μια συστάδα γαλαξιών.

Η πρώτη παρτίδα έγχρωμων εικόνων υψηλής ανάλυσης, που χρειάστηκαν εβδομάδες για να προκύψουν από ακατέργαστα δεδομένα του τηλεσκοπίου, επιλέχθηκαν από τη NASA για να μας δώσουν μια συναρπαστική ματιά από τις κύριες περιοχές που στοχεύει το τηλεσκόπιο.

Η πρώτη εικόνα είναι μια ματιά στα βάθη του Σύμπαντος σε υπέρυθρο φως.

Η δεύτερη εικόνα πρόκειται για μια ανάλυση της ατμόσφαιρας ενός γιγάντιου πλανήτη, που ονομάζεται WASP-96 b, και είναι η πρώτη ανάλυση φάσματος της ατμόσφαιρας ενός εξωπλανήτη.

Στη δημοσιότητα και τρίτη εικόνα από τη NASA η παρουσιάζει το πλανητικό νεφέλωμα του Νότιου Δακτυλίου: πρόκειται για τμήματα σκόνης και αερίων που αποβάλλονται από «ετοιμοθάνατους» αστέρες οι οποίοι μοιάζουν με τον Ήλιο.

Δημοσιεύτηκε και η τέταρτη εικόνα. Η συγκεκριμένη εικόνα παρουσιάζει μια ομάδα πέντε γαλαξιών που εμφανίζονται κοντά ο ένας στον άλλον στον ουρανό: δύο στη μέση, ένας προς τα πάνω, ένας πάνω αριστερά και ένας προς τα κάτω. Στην εικόνα, οι γαλαξίες είναι μεγαλύτεροι σε σχέση με τους εκατοντάδες πολύ μικρότερους (πιο απομακρυσμένους) γαλαξίες, που διακρίνονται στο βάθος. Και οι πέντε γαλαξίες έχουν φωτεινούς λευκούς πυρήνες.

Η πέμπτη εικόνα δείχνει νέφη από σκόνη στο προσκήνιο, ενώ στο παρασκήνιο διακρίνονται αστέρια, στα πρώιμα στάδια του σχηματισμού τους. 

Μάλιστα, η χθεσινή εικόνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb ήταν «μόνο η αρχή ενός μαραθωνίου εκπληκτικών εικόνων που θα αποκαλύψουν τα βαθύτερα θαύματα του σύμπαντος», είπε η Δρ Hannah Wakeford.

Συνδυάζοντας τα δεδομένα που έχουν ληφθεί από άλλα τηλεσκόπια με εκείνα από το James Webb «θα είμαστε πιθανόν σε θέση να εντοπίσουμε υδρατμούς» στην ατμόσφαιρά του, σχολίασε ο Χοσέ Α. Καμπαγιέρο, αστρονόμος στο Κέντρο Αστροβιολογίας της Ισπανίας και ειδικός στους εξωπλανήτες.

Αν και χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσες» αυτές τις πρώτες πληροφορίες που αποκαλύπτουν τις δυνατότητες του τηλεσκοπίου και των οργάνων του, ο Καμπαγιέρο είπε ότι ανυπομονεί να δει φωτογραφίες μικρότερων και όχι τόσο θερμών εξωπλανητών.

«Η βαθύτερη φωτογραφία του Σύμπαντος»

Η πρώτη φωτογραφία του James Webb είναι η «βαθύτερη φωτογραφία του Σύμπαντος που έχει τραβηχτεί ποτέ» ανέφερε ο διευθυντής της NASA Μπιλ Νέλσον.

Όπως σημείωσε, αυτό που δείχνει η φωτογραφία είναι ένα μέρος του Σύμπαντος, σαν ένας κόκκος άμμου σε απόσταση όση το μήκος ενός χεριού!

Κάθε φωτεινό σημάδι από τα χιλιάδες στη φωτογραφία είναι ένας γαλαξίας σε πολύ μακρινή απόσταση.

Η εικόνα που δόθηκε στη δημοσιότητα δείχνει το σμήνος γαλαξιών SMACS 0723 (4,6 δισεκατομμυρίων ετών), του οποίου η συνδυασμένη μάζα λειτουργεί ως «βαρυτικός φακός», παραμορφώνοντας το διάστημα για να μεγεθύνει πολύ το φως που προέρχεται από πιο μακρινούς γαλαξίες πίσω του, αναφέρει το Reuters.

Είναι η πιο καθαρή και λεπτομερής φωτογραφία που έχουμε από το πρώιμο σύμπαν. Το τηλεσκόπιο χρειάστηκε μόνο μία ημέρα για να συλλέξει το φως, μια απόδειξη του πόσο ισχυρό είναι.

Ο Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο για ιστορική στιγμή για την επιστήμη και την τεχνολογία.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, που κοστίζει 10 δισεκατομμύρια δολάρια, εκτοξεύθηκε στο τέλος του 2021.

Σήμερα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1,5 εκατομμυρίου χιλιομέτρων από τη Γη και από αυτήν τη σταθερή θέση θα συνεχίσει να παρακολουθεί το σύμπαν. Έχει αρκετά καύσιμα για να λειτουργήσει για τα επόμενα 20 χρόνια.