Latest News

Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

Κρίση στη Βρετανία: Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης καταθέτουν οι Εργατικοί - Πώς θα εκλεγεί ο διάδοχος του Μπόρις Τζόνσον -

Πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον...

 αναμένεται να καταθέσουν οι Εργατικοί.

Η ψηφοφορία  αναμένεται να διεξαχθεί αύριο Τετάρτη, σύμφωνα με μια πηγή του κόμματος.

Η πρόταση μομφής σημαίνει ότι οι βουλευτές όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο μπορούν να ψηφίσουν για το αν η κυβέρνηση, υπό τον Τζόνσον επί του παρόντος, μπορεί να συνεχίσει τη θητεία της.

Αν η κυβέρνηση ηττηθεί στην ψηφοφορία στη βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, η χώρα πιθανόν να οδηγηθεί σε βουλευτικές εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπόρις Τζόνσον παραιτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από το μπαράζ παραιτήσεων αξιωματούχων της κυβέρνησής του. Κατά την ομιλία του διευκρίνισε ότι θα παραμείνει στην εξουσία έως ότου διοριστεί διάδοχός του, ενώ απέρριψε το σενάριο γενικών εκλογών.

 Πότε θα ανακοινωθεί ο διάδοχος του Μπόρις Τζόνσον 

Στις 5 Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθεί το όνομα του ανθρώπου που θα διαδεχθεί τον Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία της Βρετανίας, έπειτα από διαδοχικούς γύρους ψηφοφοριών που ξεκινούν αυτή την εβδομάδα. 

Μέχρι στιγμής 11 πολιτικοί έχουν ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιοι για την ηγεσία των Συντηρητικών, μετά την παραίτηση στην οποία οδηγήθηκε ο Τζόνσον λόγω της «ανταρσίας» υπουργών και βουλευτών του, έπειτα από διαδοχικά σκάνδαλα. 

Η Επιτροπή 1922 των Συντηρητικών, που διοργανώνει την εκλογή του νέου ηγέτη του κόμματος, ανακοίνωσε χθες τις λεπτομέρειες για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Σήμερα, Τρίτη, οι επίδοξοι διάδοχοι του Τζόνσον πρέπει να καταθέσουν επίσημα την υποψηφιότητά τους, για την οποία απαιτείται να έχουν τη στήριξη τουλάχιστον 20 βουλευτών. 

Την Τετάρτη θα γίνει η πρώτη ψηφοφορία. Όσοι εκ των υποψηφίων αποσπάσουν λιγότερες από 30 ψήφους βουλευτών, θα αποκλειστούν από τη συνέχεια. Η διαδικασία αυτή θα συνεχιστεί μέχρι να μείνουν οι δύο τελικοί «μονομάχοι» για την ηγεσία του κόμματος, κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. 

Η 21η Ιουλίου είναι η de facto προθεσμία για να έχουν επιλεγεί οι τελευταίοι δύο, καθώς εκείνη την ημέρα διακόπτει τις εργασίες της η Βουλή των Κοινοτήτων, για το καλοκαίρι. Στη συνέχεια, τα μέλη των Συντηρητικών- περίπου 200.000 άτομα- θα επιλέξουν με επιστολική ψήφο έναν από τους δύο υποψήφιους. Στις 5 Σεπτεμβρίου οι Τόρις θα ανακοινώσουν τον νέο ηγέτη, που θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός καθώς το κόμμα έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. 

Βρετανία: Στις 5 Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθεί ο διάδοχος του Μπόρις Τζόνσον- Πώς θα εκλεγεί