Οι περιοχές καταλήφθηκαν γρήγορα από τα ρωσικά στρατεύματα στα τέλη Φεβρουαρίου, αφού διέσχισαν τη γέφυρα από την προσαρτημένη από τη Ρωσία Κριμαία.
Αργά το βράδυ της Παρασκευής, η Iryna Vereshchuk, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για το υπουργείο επανένταξης των προσωρινά κατεχόμενων εδαφών, κάλεσε τους Ουκρανούς στα κατεχόμενα να φύγουν με «όλα τα δυνατά μέσα».
«Πρέπει να αναζητήσετε τρόπο να φύγετε γιατί οι ένοπλες δυνάμεις μας θα επανακαταλάβουν τις περιοχές. Θα γίνει μεγάλη μάχη. Δεν θέλω να τρομάξω κανέναν, ούτως ή άλλως όλοι καταλαβαίνουν τα πάντα», είπε σημειώνοντας ότι πραγματοποιούνται εκκενώσεις και ότι οι άνθρωποι στα κατεχόμενα ήταν ενήμεροι.
Σε ανάλογο τόνο και ο Yuriy Sobolevskyi, αντιπρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου της Χερσώνας, που δήλωσε στο United News της Ουκρανίας το Σάββατο ότι αν και είναι πολύ δύσκολο να εκκενωθεί η περιοχή, «πρέπει να γίνει». Είπε σε όσους δεν μπορούν να φύγουν να προετοιμαστούν για σκληρές μάχες.
«Όσοι δεν μπορούν να φύγουν με κανέναν τρόπο, θα πρέπει να προετοιμαστούν για το γεγονός ότι θα χρειαστούν ξανά καταφύγιο, είναι απαραίτητο να έχουν προμήθειες νερού, μια ορισμένη ποσότητα τροφής για να επιβιώσουν από την επίθεση των στρατευμάτων μας».
Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, ένα thinktank με έδρα την Ουάσιγκτον, δήλωσε στις 6 Ιουλίου ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ενδέχεται να θέτουν τις προϋποθέσεις για μια αντεπίθεση στην περιοχή της Χερσώνας.
Εν τω μεταξύ, οι μάχες συνεχίζουν να μαίνονται σε στρατηγικά σημεία κατά μήκος της πρώτης γραμμής στα ανατολικά και νότια της Ουκρανίας.
Η Ρωσία συνέχισε να εκτοξεύει πυραύλους και ρουκέτες στον αστικό ιστό στις ελεγχόμενες από την Ουκρανία περιοχές Ντόνετσκ, Μικολάιβ και Χάρκοβο, τραυματίζοντας και σκοτώνοντας αμάχους.
Το επίπεδο βίας αυξήθηκε σε νέες περιοχές του Ντόνετσκ αυτή την εβδομάδα, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν από πρόσφατα κατεχόμενα εδάφη στο γειτονικό Λουγκάνσκ.
Ο Serhiy Haidai, επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης του Λουγκάνσκ, δήλωσε την Παρασκευή ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν επιβραδύνει την εκστρατεία τους, απορρίπτοντας τις εκτιμήσεις της Δύσης ότι η Ρωσία είχε σταματήσει να ξεκουραστεί και να ανασυνταχθεί αφού κατέλαβε με επιτυχία σχεδόν ολόκληρη την περιοχή την περασμένη εβδομάδα.
Είπε μέσω Telegram ότι οι ρωσικές δυνάμεις «πυροβολούν κατά μήκος ολόκληρης της γραμμής του μετώπου» καθώς προσπαθούν να κατακτήσουν περισσότερα εδάφη στο Ντονμπάς, ο έλεγχος του οποίου είναι ένας από τους διακηρυγμένους στρατηγικούς στόχους τους.
Ο Pavlo Kyrylenko, επικεφαλής της περιφερειακής-στρατιωτικής διοίκησης του Ντόνετσκ, δήλωσε χθες το απόγευμα ότι η Ρωσία βομβαρδίζει την ελεγχόμενη από την Ουκρανία πόλη Σλόβιανσκ «μέρα νύχτα» και χτυπήθηκαν από πυραύλους οι πόλεις Ντρουζκίβκα, νότια του Κραματόρσκ, όπου άνοιξε ένας τεράστιος κρατήρας μπροστά από ένα σούπερ μάρκετ.
Ο ρωσικός στρατός συνέχισε χθες Σάββατο τον βομβαρδισμό της Ουκρανίας και προετοιμάζεται «για νέες ενέργειες», σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.
Οι ΗΠΑ, που συνεχίζουν να αυξάνουν τη στρατιωτική τους βοήθεια προς το Κίεβο, ζήτησαν από την Κίνα να καταδικάσει «τη ρωσική επιθετικότητα» στην Ουκρανία και η Βρετανία υποδέχθηκε την πρώτη ομάδα Ουκρανών στρατιωτών που θα εκπαιδευτούν εκεί.
Στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία το οποίο σιγά σιγά τίθεται υπό τον έλεγχο της Ρωσίας, «τα σφοδρά πλήγματα του ρωσικού πυροβολικού δεν σταματούν ούτε για μία ημέρα, Σλοβιάνσκ, Μπάχμουτ, Αβντίκα», κατήγγειλε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χθες το βράδυ ζητώντας και άλλα «σύγχρονα και ισχυρά» όπλα.
«Σε μία ημέρα η Ρωσία έπληξε το Μικολάιφ (νότια), το Χαρκίβ (νοτιοανατολικά), το Κρίβι Ριγκ (γενέτειρα του Ζελένσκι στα ανατολικά), χωριά στην περιοχή της Ζαπορίζια. Έπληξε σκοπίμως, επί τούτου απλά σπίτια, πολιτικούς στόχους, ανθρώπους. Υπάρχουν θύματα, νεκροί, τραυματίες», τόνισε.
Οι ρωσικές δυνάμεις, έχουν στρέψει την προσοχή τους στο Ντονέτσκ με στόχο να καταλάβουν όλη την κοιλάδα Ντονμπάς, η οποία ελέγχεται ήδη από το 2014 εν μέρει από τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες.
Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν στο Κρίβι Ριγκ, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας.
Ο Ζελένσκι ζήτησε από τις ΗΠΑ περισσότερα πυραυλικά συστήματα πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (Himars), λέγοντας ότι ήταν αυτό που βοηθά την Ουκρανία να «πιέσει τον εχθρό».
Ώρες αργότερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υπέγραψε ένα πακέτο για την Ουκρανία αξίας έως και 400 εκατομμυρίων δολαρίων.