Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ο πρώτος στη διαδοχή του βρετανικού θρόνου αποδέχτηκε το ποσό από τον Μπακρ μπιν Λάντεν, τον πατριάρχη της σαουδαραβικής οικογένειας, και τον αδερφό του Σαφίκ.
Ο 73χρονος Κάρολος φέρεται να πραγματοποίησε κατ'ιδίαν συνάντηση με τον 76χρονο Μπακρ στο Κλάρενς Χάουζ στο Λονδίνο στις 30 Οκτωβρίου του 2013 - δύο χρόνια αφότου ο Οσάμα μπιν Λάντεν έπεφτε νεκρός από τα πυρά των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, σε μυστική τοποθεσία κοντά στο Ισλαμαμπάντ.
Το Clarence House αμφισβητεί πολλούς από τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται στο δημοσίευμα, υποστηρίζοντας πως η απόφαση για την αποδοχή της δωρεάς στο Φιλανθρωπικό Ταμείο του Πρίγκιπα της Ουαλίας (Prince of Wales’s Charitable Fund - PWCF), ελήφθη αποκλειστικά από διαχειριστές.
Οι Μπακρ και Σαφίκ μπιν Λάντεν είναι ετεροθαλή αδέλφια του Οσάμα, γιοι κι εκείνοι του Μοχάμεντ μπιν Αγουάντ μπιν Λάντεν, δισεκατομμυριούχου γεννημένου στην Υεμένη.
Δεν υπάρχουν ενδείξεις πως οι δύο τους εμπλέκονται επιχειρησιακά ή οικονομικά σε κάποια τρομοκρατική δραστηριότητα.
«Η δωρεά από τον Σεΐχη Μπακρ μπιν Λάντεν το 2013 μελετήθηκε προσεκτικά από τους τότε διαχειριστές του PWCF. Διενεργήθηκε επισταμένη έρευνα, με πληροφορίες από ευρύ φάσμα πηγών, μεταξύ άλλων κυβερνητικών. Η απόφαση αποδοχής της δωρεάς ελήφθη αποκλειστικά από τους διαχειριστές. Η οποιαδήποτε προσπάθεια να υπονοηθεί το αντίθετο, είναι παραπλανητική και ανακριβής» σημειώνει ο Ίαν Τσεσάιρ, πρόεδρος του PWCF.
Πηγή με γνώση της υπόθεσης αμφισβήτησε τον ισχυρισμό πως ο Κάρολος μεσολάβησε προσωπικά για τη συμφωνία, συμφώνησε για τη δωρεά παρά τις αντιρρήσεις των συμβούλων του και αγνόησε τις συστάσεις τους να επιστρέψει το ποσό.
Η ίδια πηγή αρνήθηκε επίσης ότι ο πρίγκιπας κλήθηκε να επιστρέψει τα χρήματα όταν του επισημάνθηκε πως το ποσό «δεν θα ήταν καλό για κανέναν».
Το δημοσίευμα αυτό έρχεται ένα μήνα μετά την αποκάλυψη πως ο πρίγκιπας της Ουαλίας δέχτηκε βαλίτσες με χρήματα από τον Σεΐχη Χαμάντ μπιν Τζασίμ μπιν Τζαμπέρ Αλ-Θάνι, πρώην πρωθυπουργό του Κατάρ.