Οι τέσσερις από τους πέντε υπόπτους που συνελήφθησαν την Παρασκευή στη Μεδεγίν (βορειοδυτικά), τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κολομβίας, ομολόγησαν την ενοχή τους, ανέφερε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κολομβιανός εισαγγελέας Φραντσίσκο Μπαρμπόσα.
Οι ύποπτοι βρίσκονταν «από την 5η Μαΐου στη Μεδεγίν για να οργανώσουν το έγκλημα» και είχαν αναλάβει διάφορα καθήκοντα στο πλαίσιο της «επιχείρησης», εξήγησε ο εισαγγελέας. Ακόμη ένα πρόσωπο που εμπλέκεται στην υπόθεση μπόρεσε να διαφύγει τη σύλληψη και θεωρείται πως κατέφυγε στη Βενεζουέλα, σύμφωνα με τον ίδιο.
Η «εγκληματική δομή» αυτή είχε επικεφαλής κάποιον ονόματι Φραντσίσκο Κορέα, ο οποίος είχε έρθει σε επαφή με τους πληρωμένους δολοφόνους και άλλα δύο πρόσωπα, ανάμεσά τους μια γυναίκα, για να «παρακολουθήσουν και να εντοπίσουν» το ζευγάρι.
Ο Μαρτσέλο Πέσι, 45χρονος εισαγγελέας ειδικευμένος σε υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, δολοφονήθηκε τη 10η Μαΐου στο νησί Βαρού, ανοικτά της Κολομβίας, όπου πέρναγε τον μήνα του μέλιτος με τη σύζυγό του, την κολομβιανή δημοσιογράφο Κλαούδια Αγκιλέρα, που ανακοίνωσε πως είναι έγκυος λίγη ώρα προτού σκοτωθεί ο σύζυγός της.
«Οι εγκληματίες κατέθεσαν ότι σε αρκετές περιπτώσεις τους είχαν χάσει, αλλά χάρη στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης κατάφεραν να εντοπίσουν» τον παραγουανό εισαγγελέα σε πολυτελές ξενοδοχείο στο Βαρού, όπου εντέλει τον εκτέλεσαν οι δύο πληρωμένοι δολοφόνοι που έφτασαν στην παραλία με τζετ σκι, διευκρίνισε ο κ. Μπαρμπόσα.
Οι κολομβιανές αρχές δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε οριστικό συμπέρασμα για το ποιοι ήταν οι ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας. Πάντως, σύμφωνα με τις κολομβιανές εισαγγελικές αρχές, η ομάδα των εκτελεστών μοιράστηκε κάπου 530.000 δολάρια.
Ο στρατηγός Λουίς Βάργκας της αστυνομίας της Κολομβίας σημείωσε από την πλευρά του στην ίδια συνέντευξη Τύπου πως η βραζιλιάνικη συμμορία Πρώτη Διοίκηση της Πρωτεύουσας (Primeiro Comando Capital, PCC), που επιδίδεται κυρίως στην εμπορία κοκαΐνης, πιστεύεται πως βρισκόταν πίσω από τον φόνο του εισαγγελέα. Το έγκλημα, κατά τον ίδιο, ενδέχεται να συνδέεται με την εμπορία ναρκωτικών και την «τρομοκρατία».
Στην πρώτη γραμμή σε πολλές υποθέσεις που συνδέονταν με το οργανωμένο έγκλημα, ειδικά τη δράση βραζιλιάνικων συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος, ο Μαρτσέλο Πέσι ήταν επίσης γνωστός διότι χειρίστηκε τη δίωξη του διάσημου ποδοσφαιριστή Ροναλντίνιο, ο οποίος φυλακίστηκε από τον Μάρτιο ως τον Αύγουστο του 2020 διότι μπήκε στην Παραγουάη με πλαστά έγγραφα.
Ο φόνος του προκάλεσε σοκ στην Παραγουάη, με χιλιάδες πολίτες να συμμετέχουν σε διαδήλωση στην πρωτεύουσα Ασουνσιόν.