Το αεροσκάφος τους θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Adnan Menderes στις 11:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος) και από εκεί θα επιβιβαστούν σε ελικόπτερο για να παρακολουθήσουν την άσκηση Ephesus 2022.
Μετά την άσκηση, ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να συμμετάσχει σε συνεδρίαση της τοπικής κυβέρνησης και, σύμφωνα με τις πληροφορίες τοπικών μέσων, θα στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στο εσωτερικό ακροατήριο και δη στο κόμμα του εν όψει των εκλογών του 2023.
Η επίσκεψή του στη Σμύρνη, σε συνδυασμό με τα στρατιωτικά γυμνάσια στην περιοχή, παίρνει άλλη διάσταση εάν συνυπολογιστεί πως φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Επίσης, η επιλογή να συνοδευτεί από τον Μπαχτσελί, ενός πολιτικού με πάγια προκλητικές θέσεις σχετικά με την Ελλάδα δεν μπορεί παρά να κριθεί ως μήνυμα.
Η άσκηση Ephesus 2022
Η άσκηση, που είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν σχεδιαστεί, έχει διάρκεια 9 ημερών και λαμβάνει χώρα με τη συμμετοχή χωρών-συμμάχων της Τουρκίας.
Στο πλαίσιο της, όπως έχει ανακοινώσει η τουρκική πλευρά, γίνεται και επίδειξη των οπλικών συστημάτων που παράγονται στη χώρα.
Ήδη, το υπουργείο Άμυνας της χώρας έχει αναρτήσει πολλές εικόνες και βίντεο στα social media από τα τεκταινόμενα στην περιοχή. Μεταξύ άλλων, έχουν δημοσιευτεί και πλάνα από την επιθεώρηση που έκανε ο αρμόδιος υπουργός, Χουλουσί Ακάρ.
Η Άγκυρα έχει επιλέξει να κλιμακώσει την ένταση με την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα με κορυφαίους αξιωματούχος να επαναφέρουν το αφήγημα της αποστρατικοποίησης νησιών, επισημαίνοντας, δε, πως σε αντίθετη περίπτωση θα αμφισβητήσει την κυριαρχία τους.
Ο ίδιος ο Ερντογάν, μάλιστα, φαίνεται να έκοψε όλες τις διόδους επικοινωνίας με την Αθήνα, αναφέροντας πως δεν αναγνωρίζει τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Για εμένα δεν υπάρχει Μητσοτάκης. Δεν θα ξανασυναντηθώ ποτέ μαζί του» είπε, προ ημερών, ο Ερντογάν.
Η Ελλάδα καλεί την άλλη πλευρά σε αυτοσυγκράτηση και τήρηση του Διεθνούς Δικαίου.
«Αυτό το οποίο θα πρέπει να κάνει η τουρκική πλευρά είναι να απέχει από τέτοιες εκδηλώσεις (σ.σ. προκλητικές δηλώσεις). Να φροντίσει, ώστε να υπάρχει ηρεμία και οι σχέσεις μας να κινούνται πάντοτε μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και του σεβασμού στην εδαφική ακεραιότητα των χωρών μας» επεσήμανε, χαρακτηριστικά, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκος Δένδιας.
«Η Ελλάδα, όπως έχει αποδείξει, υποστηρίζει διαχρονικά τον διάλογο και τη σχέση καλής γειτονίας, στη βάση πάντα βέβαια του σεβασμού των αρχών του διεθνούς δικαίου. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι γίνονται οι ίδιες αρχές σεβαστές και από τις δύο πλευρές» είπε, παράλληλα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.