Latest News

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

Δικαίωση για τον Τζόνι Ντεπ -Κέρδισε τη δίκη για την δυσφήμιση -Ένοχη η Άμπερ Χερντ, δεν έπεισε τους ενόρκους

 
Αποζημίωση 15 εκατομμυρίων δολαρίων επιδίκασαν οι ένορκοι στον Τζόνι Ντεπ, που κέρδισε την αγωγή κατά της Άμπερ Χερντ για...

συκοφαντική δυσφήμιση. 

Οι επτά ένορκοι έκριναν ότι ο τίτλος και τα αποσπάσματα ενός άρθρου γνώμης της Άμπερ Χερντ, που δημοσιεύτηκε το 2018, περιείχαν συκοφαντικά σχόλια για τη σχέση της με τον Τζόνι Ντεπ, τον οποίο είχε παρουσιάσει ως κακοποιητικό. Η Χερντ είχε περιγράψει τον εαυτό της, σε άρθρο στην Washington Post, ως «δημόσιο πρόσωπο που εκπροσωπεί την ενδοοικογενειακή κακοποίηση». Οι δικηγόροι του Ντεπ είπαν ότι δυσφημίστηκε από το άρθρο, παρόλο που δεν ανέφερε ποτέ το όνομά του.

Το δικαστήριο έκρινε επίσης υπέρ της Χερντ, η οποία είπε ότι δυσφημήθηκε από τον δικηγόρο του Ντεπ όταν χαρακτήρισε φάρσα τους ισχυρισμούς της για κακοποίηση. Το σώμα των ενόρκων της επιδίκασε 2 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση.

Οι ετυμηγορίες έβαλαν τέλος σε μια τηλεοπτική δίκη που ο Ντεπ ήλπιζε ότι θα βοηθούσε στην αποκατάσταση της φήμης του, αν και μετατράπηκε σε θέαμα. Καθ' όλη τη διάρκεια της δίκης, οι θαυμαστές - στη συντριπτική τους πλειοψηφία στο πλευρό του Ντεπ - περίμεναν σήμερα για ώρες την απόφαση του δικαστηρίου. Οι θεατές που δεν μπορούσαν να μπουν συγκεντρώθηκαν στο δρόμο για να επευφημήσουν τον Ντεπ και να γιουχάρουν τη Χερντ όποτε εμφανιζόταν έξω.

Ενώ η υπόθεση αφορούσε φαινομενικά συκοφαντική δυσφήμιση, οι περισσότερες μαρτυρίες επικεντρώθηκαν στο εάν η Χερντ είχε κακοποιηθεί σωματικά και σεξουαλικά, όπως ισχυρίστηκε. Η Χερντ απαρίθμησε περισσότερες από δώδεκα υποτιθέμενες επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός καβγά στην Αυστραλία - όπου ο Ντεπ γύριζε το σίκουελ του "Πειρατές της Καραϊβικής" - στο οποίο ο Ντεπ έχασε την άκρη του μεσαίου δακτύλου του και η Χερντ είπε ότι δέχθηκε σεξουαλική επίθεση με ένα μπουκάλι αλκοολούχου ποτού.

Ο Ντεπ είπε ότι δεν χτύπησε ποτέ τη Χερντ και ότι αυτή ήταν κακοποιητική, αν και οι δικηγόροι της παρουσίασαν τα μηνύματα που έστειλε χρόνια πριν ο Ντεπ ζητώντας της συγγνώμη για τη συμπεριφορά του, καθώς και τα μηνύματα που έστελνε σε έναν φίλο του στα οποία έλεγε ότι ήθελε να σκοτώσει τη Χερντ.

Κατά κάποιο τρόπο, η δίκη ήταν μια επανάληψη της αγωγής που κατέθεσε ο Ντεπ στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά ταμπλόιντ, που τον περιέγραψε ως κακοποιητικό σύζυγο που έδερνε τη σύντροφό του. Ο δικαστής σε εκείνη την υπόθεση αποφάσισε υπέρ της εφημερίδας αφού έκρινε ότι η Χερντ έλεγε την αλήθεια στις περιγραφές της για κακοποίηση.

«Ό,τι κι αν συμβεί, έφτασα εδώ και είπα την αλήθεια και μίλησα για αυτό που κουβαλάω στην πλάτη μου, απρόθυμα, εδώ και έξι χρόνια». είπε ο Ντεπ.

Η Χερντ, από την άλλη πλευρά, είπε ότι η δίκη ήταν μια δοκιμασία που προκλήθηκε από μια ενορχηστρωμένη εκστρατεία δυσφήμισης υπό την ηγεσία του Ντεπ.

«Ο Τζόνι μου υποσχέθηκε - μου υποσχέθηκε - ότι θα κατέστρεφε τη ζωή μου, ότι θα κατέστρεφε την καριέρα μου. Θα μου έπαιρνε τη ζωή», είπε η Χερντ στην τελευταία της κατάθεση.

Την απογοήτευσή της για την απόφαση των ενόρκων που δικαίωσαν τον Τζόνι Ντεπ στη δικαστική τους διαμάχη εκφράζει η Άμπερ Χερντ.

Σε δήλωσή της, λίγα λεπτά μετά την απόφαση του δικαστηρίου, η Χερντ κάνει λόγο για οπισθοδρομική απόφαση, η οποία γυρνά σε εποχές που οι γυναίκες δεν μιλούσαν για κακοποιητικές συμπεριφορές.

Η δήλωση της Άμπερ Χερντ

«Η απογοήτευση που νιώθω σήμερα δεν περιγράφεται με λόγια. Είμαι συντετριμμένη που ο όγκος των αποδεικτικών στοιχείων δεν ήταν κατέστη αρκετός για να σταθώ στη δυσανάλογη δύναμη, επιρροή και πειθώ του πρώην συζύγου μου.

Είμαι ακόμη πιο απογοητευμένη με το τι σημαίνει αυτή η ετυμηγορία για άλλες γυναίκες. Είναι οπισθοδρόμηση. Πάει πίσω σε μια εποχή που μια γυναίκα που μιλά ανοιχτά θα μπορούσε να ντροπιαστεί και να ταπεινωθεί δημόσια. Ανατρέπει την ιδέα ότι η βία κατά των γυναικών πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Πιστεύω ότι οι δικηγόροι του Τζόνι κατάφεραν να κάνουν τους ενόρκους να αγνοήσουν το βασικό ζήτημα της ελευθερίας του λόγου, καθώς επίσης και τα στοιχεία που έπεισαν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Λυπάμαι που έχασα αυτή την υπόθεση. Αλλά είμαι ακόμα πιο λυπημένη που φαίνεται ότι έχασα το δικαίωμα που νόμιζα ότι είχα ως Αμερικανή – να μιλάω ελεύθερα και ανοιχτά».