Στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου θα καθίσει, κατηγορούμενος για παράβαση καθήκοντος, ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς, μετά το βούλευμα που... εκδόθηκε από το Δικαστικό Συμβούλιο για την παραπομπή του, αναφορικά με τους χειρισμούς του στο παρασκήνιο του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες του 2016.
Ο πρώην υπουργός παραπέμπεται αμετάκλητα πλέον να δικαστεί, με συνεργό τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα, ο οποίος έχει καταγγείλει τον κ. Παππά πως είχε κεντρικό ρόλο για τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό -παρότι δεν είχε τις τυπικές προϋποθέσεις- προκειμένου η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να αποκτήσει κανάλι δικής της επιρροής.
Μετά την απόφαση επί της παραπομπής από το Δικαστικό Συμβούλιο, η Βουλή θα κληρώσει τους ανώτατους δικαστικούς (από τον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας που θα συγκροτήσουν το Ειδικό Δικαστήριο), το οποίο εκτιμάται ότι θα «στηθεί» με την έναρξη του δικαστικού έτους, τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Αν και η κατηγορία που βαρύνει τον κ. Παππά είναι πλημμέλημα και επισύρει ποινή έως δύο χρόνια, είναι βέβαιο πως έχει πολλαπλάσιο αντίκτυπο εκτός ακροατηρίου, καθώς θα πυροδοτήσει το πολιτικό κλίμα εφόσον μάλιστα συμπέσει και με την προεκλογική περίοδο.
Το Δικαστικό Συμβούλιο, με το υπ’ αρ. 4/2022 βούλευμά του, υιοθετεί πλήρως την πρόταση της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, ως προς την ποινική ευθύνη του κ. Παππά για την οργάνωση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών, ο οποίος, με τη συνδρομή του κ. Καλογρίτσα, επιδίωξε να υπερκεράσει τα εμπόδια που έθετε ο νόμος για τη συμμετοχή σε αυτόν με… συμφωνίες κάτω από το τραπέζι.
Οι καταγγελίες του Χρήστου Καλογρίτσα περί «στημένου» διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες έφεραν την υπόθεση στη Δικαιοσύνη, αφού προηγουμένως συγκροτήθηκε Προανακριτική Επιτροπή στη Βουλή, η οποία αποφάσισε τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης.
Ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, γνωρίζοντας -όπως έχει πει- πως θα καταστεί κι ο ίδιος κατηγορούμενος λόγω των αποκαλύψεών του, κατήγγειλε στη Βουλή, αλλά και στη Δικαιοσύνη, ότι προκειμένου να λάβει μέρος στον διαγωνισμό και να διεκδικήσει μια τηλεοπτική άδεια, με την καθοδήγηση του Νίκου Παππά, έλαβε 3 εκατ. ευρώ από τη λιβανέζικη εταιρεία CCC προκειμένου να εξασφαλίσει τα χρήματα της εγγύησης που απαιτούσε ο νόμος για τη συμμετοχή κάποιου στον διαγωνισμό. «Το έκανα για να αποκαταστήσω το όνομα και την υπόληψή μου», έχει πει ο Χρήστος Καλογρίτσας.
Από την πλευρά του, ο κ. Παππάς αρνείται κατηγορηματικά όσα του έχουν καταλογιστεί, υπεραμυνόμενος της νομιμότητας του διαγωνισμού, ενώ μιλάει για εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης.
Από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα έχουν στηθεί Ειδικά Δικαστήρια στη χώρα μας άλλες τρεις φορές: το 1989 για την υπόθεση του καλαμποκιού, το 1991 για το σκάνδαλο Κοσκωτά και το 2015 για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ με κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.