Latest News

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022

Γυμναστική: Πάνω από 90 αθλήτριες διεκδικούν 1 δισ.$ από το FBI- Για το σκάνδαλο Νάσαρ

 Η «χρυσή» Ολυμπιονίκης Σιμόν Μπάιλς και δεκάδες άλλες γυναίκες που κατήγγειλαν τον πρώην γιατρό της αμερικανικής ομοσπονδίας γυμναστικής, Λάρι Νάσαρ, για σεξουαλική επίθεση στρέφονται κατά του FBI, για τα μεγάλα λάθη που έκανε στη διερεύνηση ...του σκανδάλου. 

Πλέον έχει επιβεβαιωθεί ότι πράκτορες του FBI, όταν το 2015 ενημερώθηκαν πως αθλήτριες κατηγορούσαν τον Νάσαρ για σεξουαλική επίθεση, δεν έκαναν τις απαραίτητες ενέργειες και του επέτρεψαν να συνεχίσει να βάζει στο στόχαστρο νεαρές αθλήτριες για πάνω από ένα χρόνο. 

Περισσότερες από 90 γυναίκες ετοιμάζονται να καταθέσουν αγωγές, διεκδικώντας από το FBI αποζημιώσεις που συνολικά ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Εκτός από την Σιμόν Μπάιλς ανάμεσά τους είναι η Άλι Ράισμαν και ΜακΚέιλα Μαρούνεϊ- επίσης «χρυσές» ολυμπιονίκες- η πρωταθλήτρια των ΗΠΑ Μάγκι Νίκολς και η πρώην γυμνάστρια του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν Σαμάνθα Ρόι. 

«Είναι καιρός να λογοδοτήσει το FBI», τόνισε η Μάγκι Νίκολς, «Αν το FBI έκανε απλά τη δουλειά του, θα είχαν σταματήσει τον Νάσαρ προτού να είχε την ευκαιρία να κακοποιήσει εκατοντάδες κορίτσια, ανάμεσά τους εγώ», δήλωσε η Σαμάνθα Ρόι. 

«Μας πρόδωσε κάθε θεσμός που έπρεπε να μας προστατεύσει. Η Ολυμπιακή Επιτροπή, η ομοσπονδία γυμναστικής, το FBI και το υπουργείο Δικαιοσύνης. Είναι ξεκάθαρο πως ο μόνος δρόμος για τη δικαιοσύνη και την επούλωση είναι μέσω της νομικής οδού», υπογράμμισε η ΜακΚέιλα Μαρούνεϊ. 

Η αμερικανική ομοσπονδία γυμναστικής, USA Gymnastics, είχε πει σε πράκτορες του FBI στην Ινδιανάπολη το 2015 ότι τρεις γυμνάστριες κατήγγειλαν πως δέχθηκαν επίθεση από τον Νάσαρ, που ήταν γιατρός της εθνικής ομάδας. Όμως, το FBI δεν άνοιξε επίσημη έρευνα, ούτε ενημέρωσε τις ομοσπονδιακές ή τις πολιτειακές αρχές του Μίσιγκαν, σύμφωνα με τον γενικό επιθεωρητή του υπουργείου Δικαιοσύνης. 

Πράκτορες του FBI στο Λος Άντζελες το 2016 άνοιξαν έρευνα για τον Νάσαρ και μίλησαν με αρκετά θύματα, αλλά επίσης δεν ενημέρωσαν τις αρχές του Μίσιγκαν. Ο Νάσαρ συνελήφθη μόλις το φθινόπωρο του 2016, κατά τη διάρκεια έρευνας της αστυνομίας του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, όπου ήταν επίσης γιατρός. 

Πλέον, έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 175 ετών, για την κακοποίηση εκατοντάδων αθλητριών, ανάμεσά τους πολλά μέλη της αμερικανικής ομάδας γυμναστικής στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2012 και του 2016. 

Ο Νάσαρ κακοποίησε σεξουαλικά 70 αθλήτριες- ή και περισσότερες- από τον Ιούλιο του 2015, όταν έγινε η πρώτη αναφορά από την USA Gymnastics στο FBI, έως τον Αύγουστο του 2016, όταν η αστυνομία του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν έλαβε ξεχωριστή καταγγελία, σύμφωνα με το πόρισμα για την υπόθεση. 

Μιλώντας ενώπιον του Κογκρέσου πέρυσι, ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι παραδέχθηκε ότι έγιναν σημαντικά λάθη. «Λυπάμαι ιδιαίτερα για το γεγονός ότι υπήρχαν άνθρωποι στο FBI που είχαν τη δική τους ευκαιρία να σταματήσουν αυτό το τέρας το 2015 και απέτυχαν. Αυτό είναι αδικαιολόγητο», είχε πει σε ακρόαση στη Γερουσία απευθυνόμενος στα θύματα. 

Το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, που επίσης κατηγορήθηκε ότι επί χρόνια έχασε ευκαιρίες να σταματήσει τον Νάσαρ, συμφώνησε να πληρώσει 500 εκατομμύρια δολάρια σε πάνω από 300 γυναίκες και κορίτσια που δέχθηκαν επίθεση από τον γιατρό. Η ομοσπονδία γυμναστικής και η Ολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ κατέληξαν σε συμβιβασμό ύψους 380 εκατ. δολαρίων με τα θύματα.