Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης, όπου το σάντουιτς με γύρο ενδέχεται να φτάσει στα 4 ευρώ, αν δεν υπάρξει σοβαρή μείωση στις τιμές, καθώς μόνο η αύξηση στο κόστος των πρώτων υλών φτάνει το 40-50%.
Οι αυξήσεις κυμαίνονται από 10 έως 15%, κόστος που μετακυλά στον καταναλωτή. Έτσι, η πίτα με γύρο αγγίζει τα 3,50 έως 3,90 ευρώ, ενώ αντίστοιχα η τιμή για το σουβλάκι σε σάντουιτς έχει αυξηθεί από τα 3,10 σε 3,50 ευρώ.
Το ζήτημα των διακυμάνσεων, εντείνει το γεγονός, οι τιμές στις πρώτες ύλες έχουν αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, όμως δεν έχουν ακόμη σταθεροποιηθεί και από βδομάδα σε βδομάδα είναι διαφορετικές, όπως εξηγεί, ο επιχειρηματίας και μέλος της Πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης Νίκος Νυφούδης.
«Η αύξηση που υπάρχει στις πρώτες ύλες και την ενέργεια είναι περίπου 40%, ενώ η αύξηση που βλέπει ο καταναλωτής είναι 10% στα σάντουιτς και 7-8% στα εστιατόρια. Η εστίαση έχει απορροφήσει, για άλλη μία φορά, τις ανατιμήσεις, καθώς δεν υπάρχει δουλειά, κίνηση καταναλωτών και ως εκ τούτου οι επαγγελματίες δεν μπορούν να κάνουν αυξήσεις», τόνισε ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης, που μίλησε στο Πρώτο Θέμα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές στο παραδοσιακό σάντουιτς με γύρο που βρίσκουν οι καταναλωτές είναι πιο αυξημένες στις γνωστές πλατφόρμες ντελίβερι, παρά στα φυσικά καταστήματα όπου οι καταναλωτές μπορούν να το αγοράσουν ακόμα και με 3,30 ευρώ.
Από την άλλη, η πίτα με σουβλάκι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πωλείται γύρω στα 3,70 ευρώ ενώ σε αρκετές περιπτώσεις φτάνει τα 4,00 ευρώ.
Σε δυτική και ανατολική Θεσσαλονίκη, το σάντουιτς στα συνοικιακά καταστήματα εστίασης κοστίζει περίπου 0,20 με 0,30 ευρώ φθηνότερα.
«Οι αυξήσεις που έγιναν στις πρώτες ύλες το τελευταίο διάστημα ήταν πολύ υψηλές. Μάλιστα, είχαμε φτάσει στο σημείο που δεν μας ενδιέφερε η τιμή αλλά να βρούμε το προϊόν, καθώς υπήρχε πολύ μεγάλη έλλειψη προϊόντων και αντιμετωπίζαμε πρόβλημα», σημειώνει ο Δημήτρης Εικοσιδυός, ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Παράλληλα, παρατηρείται μειωμένη αγοραστική κίνηση κατά 1/3 σε σχέση με το 2019 ενώ σημειώνεται ότι το χοιρινό κρέας έχει αυξηθεί κατά 15-20%, το μοσχάρι περίπου 30% ενώ το κοτόπουλο έχει ξεπεράσει το 20%.