O πρίγκιπας της Ουαλίας φέρεται να δέχθηκε βαλίτσες που περιείχαν εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά κατά τη διάρκεια συναντήσεων που είχε με υψηλόβαθμο πολιτικό του Κατάρ... σύμφωνα με δημοσίευμα.
Ο πρίγκιπας Κάρολος λέγεται ότι έλαβε συνολικά 3 εκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια συναντήσεων με τον Σεΐχη Χαμάντ μπιν Τζασίμ μπιν Τζαμπέρ Αλ-Θάνι, τον πρώην πρωθυπουργό του Κατάρ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα μετρητά παραδόθηκαν στον διάδοχο του βρετανικού θρόνου τη μία φορά μέσα σε μια βαλίτσα, την άλλη σε σακβουαγιάζ και σε σακούλες από το πολυκατάστημα Fortnum & Mason.
Το πολυκατάστημα είναι αυτό που με Βασιλικό Ένταλμα, έχει αναλάβει την παροχή προϊόντων για το «νοικοκυριό» του πρίγκιπα.
Οι παραδόσεις φέρεται να έγιναν κατά τη διάρκεια συναντήσεων μεταξύ των δύο ανδρών, συμπεριλαμβανομένης μιας κατ' ιδίαν συνάντησης στο Clarence House το 2015.
Εκπρόσωπος του Clarence House, αρμόδιου για τις υποθέσεις του πρίγκιπα Καρόλου, είπε ότι τα χρήματα που δόθηκαν κατά τη συνάντηση του 2015 «περάστηκαν αμέσως σε μια από τις φιλανθρωπικές οργανώσεις του πρίγκιπα που τήρησε τις κατάλληλες προϋποθέσεις και μας διαβεβαίωσε ότι ακολουθήθηκαν όλες οι σωστές διαδικασίες».
Η βαλίτσα που περιείχε τα μετρητά δόθηκε σε δύο από τους συμβούλους του Καρόλου που λέγεται ότι μέτρησαν με το χέρι τα χρήματα.
Οι βοηθοί του παλατιού λέγεται ότι ζήτησαν από την Coutts, την ιδιωτική τράπεζα που ενεργεί για λογαριασμό της βασιλικής οικογένειας, να εισπράξει τα μετρητά.
Κάθε πληρωμή κατατέθηκε στους λογαριασμούς του Φιλανθρωπικού Ταμείου του Πρίγκηπα της Ουαλίας (PWCF) ενώ δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι πληρωμές ήταν παράνομες, όπως ανέφεραν σήμερα οι Sunday Times.
Ο σεΐχης, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, είναι γνωστός ως «ο άνθρωπος που αγόρασε το Λονδίνο» αφού χρησιμοποίησε την περιουσία του, καθώς και την επιρροή του στο Ταμείο Περιουσίας του Κατάρ, για να κάνει τεράστιες επενδύσεις στο Λονδίνο, συμπεριλαμβανομένων των Shard, Harrods και η InterContinental London Park Lane.
Πρόκειται δε για τον ιδιοκτήτη της Παρί Σεν Ζερμέν, μιας από τις πλουσιότερες ποδοσφαιρικές ομάδες στον κόσμο.
Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο σεΐχης σκόπευε να μην πάνε τα χρήματα στη φιλανθρωπική οργάνωση ενώ δεν υπήρξε σχετικό σχόλιο από την πλευρά του, αναφέρει το δημοσίευμα.
Ο πρόεδρος των διαχειριστών της φιλανθρωπικής οργάνωσης επιβεβαίωσε στην εφημερίδα ότι έγινε η δωρεά του 2015 και στη συνέχεια οι διαχειριστές, που έχουν νομικό καθήκον να προστατεύσουν τη φήμη της φιλανθρωπικής οργάνωσης, «συζήτησαν τη διαχείριση και τη σχέση με τον δωρητή, (επιβεβαιώνοντας ότι ο δότης ήταν νόμιμος και επαληθευμένος αντισυμβαλλόμενος). Οι ελεγκτές μας υπέγραψαν τη δωρεά μετά από συγκεκριμένη έρευνα κατά τη διάρκεια της οποίας δεν υπήρξε κακόβουλη διαχείριση».
Η φιλανθρωπική οργάνωση φέρεται να επιβεβαίωσε πως η δωρεά του 2015 έγινε σε μετρητά κατά την «επιλογή του δωρητή».
Λέγεται ότι ο Κάρολος και ο Χαμάντ έχουν σχέση που χρονολογείται πολλές δεκαετίες πίσω. Το 2010, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου λέγεται ότι άσκησε πιέσεις στον Χαμάντ για να περιορίσει την ανάπλαση των 3 δισεκατομμυρίων λιρών των Στρατώνων Τσέλσι του Λονδίνου.
Φέρεται να του έγραψε και σχετική επιστολή στον τότε πρωθυπουργό. Ο Κάρολος αργότερα συνάντησε τον εμίρη του Κατάρ για τσάι στο Clarence House όπου τέθηκε για άλλη μια φορά επί τάπητος το θέμα των στρατώνων.
Το Κατάρ στη συνέχεια απέσυρε τα σχέδια, ωθώντας τους αδερφούς Candy, που επέβλεπαν την ανάπτυξη, να ξεκινήσουν αγωγή 81 εκατομμυρίων λιρών. Σε αυτή, κατηγόρησαν το Κατάρ ότι υπέκυψε στις απαιτήσεις του πρίγκιπα.
Οι τελευταίες πληροφορίες φτάνουν σε μια όχι ιδιαίτερα τιμητική στιγμή για τον πρίγκιπα. Το Clarence House έχει αντικρούσει τους ισχυρισμούς για μια κουλτούρα «cash-for-access» στην οργάνωσή του, με τη Μητροπολιτική Αστυνομία και την Επιτροπή Φιλανθρωπίας να ερευνούν πρακτικές συγκέντρωσης κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένης και της τιμής πώλησής τους.
Εικάζεται δε, ότι ο στενότερος έμπιστος του πρίγκιπα Καρόλου ο Μάικλ Φόσετ, εξασφάλισε μια τιμή για έναν Σαουδάραβα δισεκατομμυριούχο.
Ο Φόσετ παραιτήθηκε από τη θέση του τον Μάρτιο του 2003, μετά από αναφορά του σερ Μάικλ Πιτ που εντόπισε κακοδιαχείριση στο Clarence House.
Η έρευνα του Πιτ διαπίστωσε ότι ο Φόσετ είχε δεχτεί «πολλά δώρα κατά τη διάρκεια των υπηρεσιών του στη βασιλική οικογένεια», αλλά τον απάλλαξε από κάθε οικονομική ακαταλληλότητα.
Ο Φόσετ συνέχισε ωστόσο να εργάζεται για τον πρίγκιπα Κάρολο ως ανεξάρτητος επισκευαστής και διοργανωτής πάρτι.