Latest News

Παρασκευή 27 Μαΐου 2022

Έβαλαν transgender γυναίκα σε φυλακή ανδρών- «Σωματική και ψυχολογική κακοποίηση»

 
Όταν η Κέσα Γουίλιαμς μεταφέρθηκε στη φυλακή της κομητείας Φέρφαξ, τον Νοέμβριο του 2018, ζούσε ως γυναίκα ήδη για... δύο δεκαετίες. 

Στην αρχή, την έβαλαν με γυναίκες κρατούμενες και της έδωσαν γυναικεία εσώρουχα. Όμως, όταν ζήτησε να κάνει τη θεραπεία ορμονών που ακολουθούσε επί 15 χρόνια, οι αξιωματούχοι της φυλακής έμαθαν ότι είναι transgender που δεν έχει υποβληθεί σε επέμβαση.  

Από εκείνη τη στιγμή και μετά, σύμφωνα με την αγωγή που κατέθεσε, κρατούνταν με άνδρες, την παρενοχλούσαν κατά τη διάρκεια ερευνών, την θώπευαν κρατούμενοι όταν έκανε ντους ή περπατούσε στη φυλακή. Της πήραν το σουτιέν και της είπαν ότι δεν μπορούσε να αγοράσει άλλο. Επιπλέον, δεν της παρέχονταν οι ορμονικές θεραπείες της, για εβδομάδες κάποιες φορές.  

Όταν μίλησε με σύμβουλο, της είπε ότι «έτσι κάνουν τα αγόρια» και απλά να περιμένει να τελειώσει όλο αυτό. Αντί να ακολουθήσει τη συμβουλή του, επικοινώνησε με δικηγόρο. «Πρέπει να παλέψω για το επόμενο κορίτσι, για κάθε κορίτσι που πρέπει να το περάσει αυτό», δήλωσε η 41χρονη Γουίλιαμς. «Είναι σωματική και ψυχολογική κακοποίηση», συμπλήρωσε. 

Η Γουίλιαμς έχει κάνει αγωγή με βάση μια σχετικά νέα ερμηνεία νόμου των ΗΠΑ για τους ΑμεΑ, που κάποια ομοσπονδιακά δικαστήρια την έχουν υιοθετήσει, ενώ άλλα την αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη. Η προσφυγή της στη δικαιοσύνη είναι στο πλαίσιο προσπάθειας που γίνεται σε όλη τη χώρα προκειμένου τα δικαιώματα των trans να εξετάζονται υπό τον συγκεκριμένο νόμο, αλλά και οι transgender γυναίκες να κρατούνται σε πτέρυγες γυναικών των φυλακών. 

Τα γεννητικά όργανα ακόμη καθορίζουν τον τρόπο κράτησης στις περισσότερες φυλακές, παρά τους ομοσπονδιακούς κανονισμούς και τις έρευνες που δείχνουν ότι οι transgender γυναίκες είναι αντιμέτωπες με υψηλό κίνδυνο σεξουαλικής κακοποίησης σε ανδρικές φυλακές, επεσήμανε η Έιμι Γουίλαν, δικηγόρος της οργάνωσης National Center for Lesbian Rights.

Αγωγές έχουν οδηγήσει αλλαγές σε φυλακές στην Ουάσινγκτον και τη Μασαχουσέτη. Κάποιες πολιτείες προληπτικά έδωσαν οδηγία οι φυλακισμένοι να κρατούνται σε χώρους ανάλογα με την ταυτότητα φύλου τους. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που αντιδρούν σε αυτές τις πολιτικές. Μεταξύ άλλων έχει κατατεθεί αγωγή στην Καλιφόρνια που υποστηρίζει ότι παραβιάζοντα τα δικαιώματα των cisgender γυναικών. 

Όταν ο νόμος που είναι στο επίκεντρο της υπόθεσης τέθηκε σε ισχύ το 1990, οι «διαταραχές ταυτότητας φύλου που δεν προκύπτουν από σωματικές αναπηρίες» αποκλείστηκαν ρητά από την προστασία από διακρίσεις. Δικαστήρια, μεταξύ εκείνων το πρώτο που εξέτασε την αγωγή της Γουίλιαμς, επικαλέστηκαν αυτή τη διατύπωση για να απορρίψουν υποθέσεις για διακρίσεις σε βάρος transgender πολιτών.  

Ανάλογα επιχειρήματα προέβαλαν και οι δικηγόροι της φυλακής του Φέρφαξ. «Το να πει κανείς ότι οι συνθήκες που καταγγέλλει η κ. Γουίλιαμς απέχουν πολύ από τις ιδανικές θα ευτέλιζε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ίδια και άλλοι transgender άνθρωποι», ανέφεραν, όμως «οι ισχυρισμοί της δεν επαρκούν για να δείξουν ότι είναι άτομο με αναπηρία». 

Η Γουίλιαμς και άλλη υποστηρίζουν ότι οι συντάκτες του νόμου παρανόησαν σε τέτοιο βαθμό την trans ταυτότητα, που δεν περιγράφεται στις διατάξεις με τις εξαιρέσεις. «Έκανα αυτό που έκανα, θα πάω στη φυλακή. Αλλά τιμωρούμαι και για το ποια είμαι επίσης. Πρέπει να αλλάξουν το σύστημά τους. Πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε σε μια διαφορετική εποχή», τόνισε η 41χρονη, που λέει ότι κατέληξε στη φυλακή επειδή, σύμφωνα με την ίδια, βοήθησε σύντροφό της που έκανε διακίνηση ναρκωτικών, ο οποίος όμως μετείχε σε επιχείρηση «παγίδα».