«Η πανδημία είναι ένα δυναμικό φαινόμενο. Ακολουθούμε κοινές πολιτικές με άλλες χώρες της Ευρώπης δεν κινούμαστε μόνοι μας. Παρόλο που έχουν απελευθερωθεί τα πάντα, φαίνεται πως οι σκληροί και απλοί δέικτες έχουν πέσει. Ευελπιστούμε ότι θα ακολουθήσουν τον δρόμο που ακολουθούν τέτοιου είδους φαινόμενα και θα υπάρξει ύφεση», ανέφερε στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο».«Η επιθυμία της επιστημονικής κοινότητας είναι να έχουμε ένα επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Προφανέστατα το φθινόπωρο θα έχουμε μία έξαρση, όπως γίνεται πάντα στους χειμερινούς μήνες», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.Όσο αφορά στη χρήση της μάσκας και την κατάργηση αυτού του μέτρου, ο κ. Πλεύρης διευκρίνισε: «έχουμε πει στις εξαγγελίες μας ότι η βασική ημερομηνία εξέτασης για την κατάργηση της μάσκας είναι η 1η Ιουνίου. Φαίνεται ότι θα φτάσει στην υλοποίηση του, ωστόσο μπορεί να διατηρηθεί σε καποιους χώρους. Το πλεονέκτημα στη χώρα μας είναι ότι τους θερινούς μήνες, οι κλειστοί χώροι, είναι πολύ περιορισμένοι, στα ΜΜΜ, στα νοσοκομεία και σε χώρους φροντίδας, θα διατηρηθεί η μάσκα».»Η μάσκα είναι ένα ήπιο μέτρο, η επιθυμία μας είναι να πάμε σε λιγότερους χώρους, όπου θα υπάρχει η μάσκα. Έχουμε μιλήσει και με την κ. Κεραμέως, έτσι ώστε να διατηρηθεί κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, αλλά και των πανελλαδικών, προκειμένου κανένα παιδί να μην χάσει τις εξετάσεις του. Στο ζήτημα των πανελλαδικών και των σχολείων θα είμαστε λίγο συντηρητικοί».
Ο υπουργός Υγείας μίλησε και για τον αιφνίδιο θάνατο των δύο παιδιών στη Θεσσαλονίκη.
«Θα συναντήσω την οικογένεια του 3χρονου παιδιού. Εμεις θα κάνουμε την έρευνά μας εις βάθος. Αντίστοιχα παρακολουθούμε και την άλλη περίπτωση του 7χρονου. Οφείλω να πω ότι και τα δύο νοσοκομεία έχουν ανταποκριθεί πλήρως στις δύσκολες καταστάσεις, από εκεί και πέρα, οποιοσδήποτε συμπολίτης μας έχει απώλεια και δη απώλεια παιδιών, θα έχουμε μία παραπάνω ευαισθησία. Θέλουμε να δούμε ακριβώς τα αίτια θανάτου των παιδιών», ανέφερε αρχικά.
Για την επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για την οξεία ηπατίτιδα, ο υπουργός Υγείας τόνισε: «έχουμε κάνει μία έρευνα από 1/1 στις νοσηλείες παιδιών, σε σχέση με τα συμπτώματα που έχει δώσει ο ΠΟΥ, και μπορούν να υπαχθούν σε αυτή την ηπατίτιδα που υπάρχει, και δεν είναι η συνήθης μορφή της. Είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενη έξαρση, εάν και δεν υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να χρειάζεται ακόμα και μεταμόσχευση. Με βάση τα στοιχεία, δεν υπάρχει ανησυχία».
«Τέλη Ιουνίου η εγγραφή στον προσωπικό γιατρό»
Για την εφαρμογή της πλατφόρμας για τον προσωπικό γιατρό, ο Θάνος Πλεύρης, σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρχει «ένας σύμβουλος υγείας που να κατευθύνει τον πολίτη. Ανοίγουμε τον προσωπικό γιατρό, σε όλους τους γιατρούς γενικώς. Δεν υπάρχει αντίτιμο και υπάρχει ελευθερία επιλογής γιατρού. Δίνουμε ένα σοβαρό κίνητρο σε γιατρό του δημοσίου, καθώς και σε γιατρό ιδιώτη, που συνεργάζεται με τον ΕΟΔΥ».
Οι υπουργικές αποφάσεις, πρόσθεσε, αναμένονται να βγουν μέσα στον μήνα, από τέλη Ιουνίου θα ξεκινήσει η εγγραφή στον προσωπικό γιατρό.
«Φιλοδοξούμε ότι σε ένα εξάμηνο θα έχει εγγραφεί ο ενήλικος πληθυσμός», είπε.