Latest News

Τρίτη 31 Μαΐου 2022

Δάκης: Τελευταίο αντίο στον αγαπημένο τραγουδιστή [ΕΙΚΟΝΕΣ]

 
Στην τελευταία του ''κατοικία'' θα οδηγήσουν συγγενείς, φίλοι και θαυμαστές τον αγαπημένο τους πρόσωπο... σήμερα Τρίτη 31/5 11.00 στο κοιμητήριο Γλυφάδας.

 Η οικογένειά του όπως έγινε γνωστό ζήτησε αντί στεφάνων να κατατεθούν χρήματα στην «Κιβωτό του κόσμου».

Οσοι είχαμε γνωρίσει τον Δάκη, είχαμε να λέμε για την παροιμιώδη απλότητά του, την ειλικρινή ευγένειά του, τη φιλική του διάθεση, την αξιοπρέπεια, αλλά και για την αλεξανδρινή κομψότητα και την αγνότητα μικρού παιδιού που τον χαρακτήριζαν.

Ο ερμηνευτής που είχε συνδεθεί με τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, τη συγκεκριμένη εποχή του ελληνικού τραγουδιού και την ποπ ταυτότητά της, έφυγε προχθες από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών, χτυπημένος από την επάρατο νόσο.

Ο τραγουδιστής που τραγούδησε σε πρώτη εκτέλεση τα πολυτραγουδισμένα «Τόσα καλοκαίρια», με τη Μαίρη Χρονοπούλου να στροβιλίζεται γύρω από τον Λάκη Κομνηνό στα σοκάκια της Υδρας στην ταινία «Γοργόνες και μάγκες» του 1967, σε μουσική Μίμη Πλέσσα και στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, το νοσταλγικό «Αυτό το καλοκαίρι» το 1970 στην ταινία «Η θεία μου η χίπισσα», όπου μάλιστα εμφανιζόταν, επίσης σε μουσική του Μίμη Πλέσσα και στίχους Αλέκου Σακελλάριου, ενώ σε μια νέα καριέρα το 1991 μας μίλησε για μια «Θωρακισμένη Μερσεντές» σε στίχους Ρόνης Σοφού και μουσική Γιώργου Νιάρχου, και το 1992 μας έκανε να αγαπήσουμε το «Τσάι με λεμόνι» (στο μπαλκόνι), επίσης σε στίχους της Ρόνης Σοφού και μουσική του Χρήστου Περτσινίδη, έφυγε αθόρυβα και διακριτικά, όπως έζησε.

Τo τελευταίο τραγούδι που ηχογράφησε ο Δάκης ήταν το «Το παλιό δισκάκι» στο ομώνυμο CD του Νικήτα Βοστάνη που κυκλοφόρησε το 2021. Στο CD με τίτλο «Moments» (ΜΙΝΟΣ 2008) του Μίμη Πλέσσα, ο Δάκης τραγουδούσε σε επτά γλώσσες. Αλλωστε, ο κοσμοπολίτης Δάκης μιλούσε πέντε γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, αραβικά, ισπανικά, ιταλικά).

Ράγισε καρδιές

Την είδηση του θανάτου του γνωστοποίησε μέσω Twitter, με μια φορτισμένη δήλωση, η σύζυγος του Μίμη Πλέσσα, Λουκίλα Καρρέρ, καθώς με τον κορυφαίο συνθέτη συνεργάζονταν εδώ και πολλές δεκαετίες, ενώ ο Δάκης συμμετείχε σε όλα τα αφιερώματα σε εκείνον, ακόμα και ως την ύστατη, σχεδόν, ώρα.

«Στην Αυγή του καλοκαιριού διάλεξες να φύγεις, ψυχούλα μου… Εσύ που μας έκανες να λατρέψουμε τα καλοκαίρια… τόσα καλοκαίρια… Ξεκουράσου… Θα σ’ αγαπώ πάντα…». «Αυτό το καλοκαίρι το περίμενα/με δίχως ένα σύννεφο/με δίχως στεναχώρια/Αλλ’ όμως δε με ζέστανε ο ήλιος του», έγραψε, αποχαιρετώντας τον καλό φίλο και συνεργάτη Δάκη η Λουκίλα Καρρέρ.

Η μάχη

Ο Δάκης νοσηλευόταν από τα τέλη Απριλίου, καθώς η κατάσταση της υγείας του έχει επιδεινωθεί. Οπως είχε αποκαλύψει ο ίδιος, είχε διαγνωστεί με καρκίνο στο παχύ έντερο και οι γιατροί του έδιναν το πολύ έξι μήνες ζωής. Η περιπέτειά του ξεκίνησε ένα βράδυ που είχε φοβερούς πόνους στην κοιλιά του. Πηγαίνοντας στο νοσοκομείο, οι γιατροί έκριναν απαραίτητο να τον χειρουργήσουν. Λίγο αργότερα ξεκίνησαν οι θεραπείες. «Οταν με ενημέρωσαν πως έχω καρκίνο, δεν φοβήθηκα. Μου είχαν δώσει έξι μήνες ζωής… Εντάξει, πέρασαν τρία χρόνια», είχε πει σε πρωινή εκπομπή.

Συνολικά τέσσερα χρόνια ως την ύστατη ώρα, καθώς ο ίδιος πάλευε πολύ για να καταφέρει να μείνει ζωντανός, παρόλο που ο αρχικός καρκίνος του εντέρου στη συνέχεια επεκτάθηκε. Ο τελευταίος χρόνος ήταν δύσκολος ωστόσο. Στο πλευρό του, εκτός από τη Λουκίλα Καρρέρ-Πλέσσα, τις τελευταίες του ώρες, ήταν και ο φίλος του, πιανίστας Πάνος Δέρβος.


Ποιος ήταν

Ο κατά κόσμον Βρασίδας Χαραλαμπίδης γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου 1943 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου (Αλεξανδρινός τρίτης γενιάς), ενώ αφορμή για το καλλιτεχνικό του όνομα ήταν το χαϊδευτικό «Βρασιδάκη», έτσι όπως τον αποκαλούσε η μητέρα του όταν ήταν μικρός, όνομα που επέλεξε αργότερα και για την καριέρα του. Η γιαγιά ήταν από τη Σμύρνη και ο παππούς του από την Κρήτη. Εζησε ανέμελα παιδικά χρόνια κοντά στη θάλασσα σε μια πολυεθνική, αλεξανδρινή γειτονιά. Ηταν εξάδελφος του άλλου γνωστού Αλεξανδρινού τραγουδιστή Ντέμη Ρούσσου.

Από μαθητής ακόμα ξεκίνησε να τραγουδά. Ο πατέρας ήταν λογιστής και δεν έβλεπε με καλό μάτι τη μουσική κατεύθυνση του μικρού Δάκη, που του άρεσε πολύ να ακούει ραδιόφωνο, και ειδικότερα τραγούδια της Γιοβάννα, της Μούσχουρη ή του Γιάννη Βογιατζή, που ένιωθε ότι τον συνέδεαν με τη μητέρα Ελλάδα. Η μητέρα του, αντίθετα, αγαπούσε τη μουσική και υποστήριξε το ταλέντο του γιου της.

Το 1963 μετακόμισε στην Αθήνα. Αν και ήρθε για σπουδές, τυχαία βρέθηκε να τραγουδάει στην Κηφισιά, σχεδόν ένα χρόνο μετά και σε άλλους χώρους διασκέδασης και θεαμάτων, ενώ παράλληλα ηχογράφησε το 1964 τον πρώτο του δίσκο στα αγγλικά με τίτλο «Deep in the heart of Athens». Ακολούθησαν δίσκοι που γνώρισαν αμέσως μεγάλη επιτυχία.

Το 1965, αντικαθιστώντας τον Θέμη Ζέρβα στη θέση του τραγουδιστή, έγινε μέλος του συγκροτήματος «Adam’s Boys», που αργότερα μετονομάστηκαν σε «Playboys».

Από το 1968 ξεκίνησε σόλο καριέρα με τον σπουδαίο δίσκο «Γεια σου, σ’ ευχαριστώ», με τον συνθέτη Κώστα Ξενάκη, και αμέσως μετά ακολούθησε η πρώτη του συνεργασία με τον Μίμη Πλέσσα και τις διαχρονικές επιτυχίες «Τόσα καλοκαίρια» και «Εκείνο το πρωί στην Κηφισιά», όπου η ανταπόκριση του κοινού τον τοποθέτησε γρήγορα στους πλέον περιζήτητους ερμηνευτές εκείνης της εποχής. Ο Μίμης Πλέσσας, παρ’ ότι σε άλλη εταιρία, εντόπισε το ταλέντο του και τον έβαλε στο χώρο του ελληνικού κινηματογράφου.

Από τότε μας χάρισε αξέχαστες ερμηνείες σε εκατοντάδες τραγούδια, πολλά απ’ τα οποία έγιναν τεράστιες επιτυχίες.

Πλέσσας, Σπανός, Κατσαρός, Χατζηνάσιος, Χατζής, Μαρινέλλα, Πάριος, Αλεξίου…

Σπουδαίες συνεργασίες, σπάνια καριέρα

Εχει συνεργαστεί με πλήθος σπουδαίων συνθετών, όπως: Μίμης Πλέσσας, Γιάννης Σπανός, Γιώργος Κατσαρός, Γιώργος Χατζηνάσιος, Κώστας Χατζής, Ρόμπερτ Ουίλιαμς, Αλέξης Παπαδημητρίου, Γιώργος Μανίκας, Σάκης Τσιλίκης, Χάρης Χαλκίτης, Βαγγέλης Πιτσιλαδής, Γιώργος Κριμιζάκης, Κώστας Ξενάκης, Γιώργος Θεοφάνους, Νίκος Λαβράνος, Νίκος Καρβέλας, Αλέκος Χρυσοβέργης, Γιώργος Θεοδοσιάδης κ.ά.

Εχει τραγουδήσει στίχους στιχουργών, όπως: Πυθαγόρας, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Μάνος Ελευθερίου, Δημήτρης Ιατρόπουλος, Σώτια Τσώτου, Ξενοφώντας Φυλέρης, Θάνος Σοφός, Ρόνη Σοφού κ.ά.

Στον μισό αιώνα της πλούσιας καριέρας του πραγματοποίησε πλήθος εμφανίσεων στους πιο γνωστούς χώρους διασκέδασης, όπως «Rex», «Diogenis Palace», «Νεράιδα», «Φαντασία», «Αστέρια», «Αθηναία», «Ribas» και συνεργάστηκε με τους Μαρινέλλα, Κώστα Χατζή, Γιάννη Πάριο, Χάρις Αλεξίου, Αννα Βίσση και άλλους.

Θεατρικές παραστάσεις

Συμμετείχε σε πολλές θεατρικές παραστάσεις, στα θέατρα Βέμπο, Παρκ, Κοτοπούλη-Ρεξ και αλλού. Επίσης, είχε εμφανιστεί σε τηλεοπτικές παραστάσεις και ελληνικές ταινίες, όπως «Γοργόνες και μάγκες», «Η θεία μου η χίπισσα» κ.ά.

Εκπροσώπησε την Ελλάδα σε Διεθνή Φεστιβάλ Τραγουδιού, αποσπώντας διακρίσεις και βραβεία. Σε διεθνές επίπεδο, συνεργάστηκε με τους Rolling Stones, όπου συμμετείχε στην έναρξη της συναυλίας τους το 1967, καθώς και τους Σαρλ Αζναβούρ, Δαλιδά, Μίλβα, Τζο Ντασέν, Σασά Ντιστέλ και Ντέμη Ρούσσο.

Η δισκογραφία του μετρά 39 LP και CD και 19 singles και 45άρια.

Ανθρωπος ζωντανός, δεν σταμάτησε ποτέ να εμφανίζεται. Τον Φεβρουάριο του 2020, λίγο πριν το lockdown που έφερε η πανδημία, είχε εμφανισθεί στο «Κύτταρο» μαζί με τον Κώστα Μπίγαλη και την Πωλίνα, σε μια μουσική παράσταση με ρομαντική διάθεση για τη γιορτή των ερωτευμένων.

 

Επίσης, τον Οκτώβριο του 2018 είχε τραγουδήσει σε μια βραδιά-ταξίδι στο χρόνο με τίτλο «Τραγουδώντας το χθες σαν σήμερα», μαζί με την Ολγα Βενέτη, στην αίθουσα Παρνασσός, σε καλλιτεχνική διεύθυνση του Χάρη Ανδρεάδη.

Συνεργασία με Πλέσσα

Η συνεργασία του με τον Μίμη Πλέσσα ήταν μόνιμη και διαχρονική. Είχαν, ανάμεσα σε άλλα, δώσει μαζί συναυλίες στη λίμνη της Βουλιαγμένης το καλοκαίρι του 2015 και στο «Ηalf Note» τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, στο μεγάλο αφιέρωμα στον συνθέτη το 2011 στο Θέατρο Μπάντμιντον με τίτλο «Τραγούδια που δεν έχουν εποχές». Από τις πιο σημαντικές συνυπάρξεις με τον Μίμη Πλέσσα ήταν το 2018 στο Ηρώδειο, σε μια εντυπωσιακή συναυλία και με άλλους καλλιτέχνες για το «Μαζί με το παιδί».

Εκανε, επίσης, συχνές εμφανίσεις στην Κύπρο, γι’ αυτό και αγόρασε εκεί ένα διαμέρισμα.

Συλλυπητήρια από πολιτικούς και καλλιτέχνες

Πάντα χαμογελαστός και ιδιαίτερα αγαπητός

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, πληροφορούμενη την απώλεια του Δάκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Πάντα χαμογελαστός, με χαρακτηριστική ευγένεια, και ιδιαίτερα αγαπητός στο κοινό και στους συναδέλφους του, ο Δάκης υπηρέτησε με ήθος και συνέπεια το ελαφρό και ποπ ρεπερτόριο, με τον κοσμοπολιτισμό και τη σεμνότητα που τον διέκριναν, τραγουδώντας επί έξι δεκαετίες σε πολλές γλώσσες. Η φωνή του έχει συνδεθεί με μια ολόκληρη εποχή του ελληνικού τραγουδιού, με μερικές από τις δημοφιλέστερες στιγμές του ελληνικού κινηματογράφου και με συνεργασίες με πολλούς σημαντικούς δημιουργούς. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του και στους πολλούς φίλους του».

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, δήλωσε τα εξής: «Ο Δάκης υπηρέτησε το ελληνικό τραγούδι για σχεδόν 60 χρόνια με αγάπη, αστείρευτη ενέργεια και σεμνότητα. Οι συνεργασίες του με συνθέτες όπως ο Μίμης Πλέσσας, ο Γιώργος Κατσαρός και ο Γιώργος Χατζηνάσιος αντανακλούν μια ρομαντική, ευγενική και αισιόδοξη πλευρά της ζωής, ενώ πολλά τραγούδια του αποτελούν διαχρονικά συστατικά χορευτικών πάρτι. Τον αποχαιρετούμε στα 79 του έχοντας κατακτήσει την καθολική συμπάθεια και εκτίμηση όλων. Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του».

Η Πωλίνα με την οποία είχαν συνεργαστεί δήλωσε σχετικά: «Δεν μπορώ να διαχειριστώ το θάνατό του. Είχα καιρό να τον δω. Ενα χρόνο ήταν κλεισμένος στο σπίτι. Από τον Απρίλιο του ’21 χαθήκαμε. Μόνο τηλέφωνα, μηνύματα, κι αυτό με μεγάλη δυσκολία, καθώς ήταν πολύ αξιοπρεπής. Με τη θετική του ενέργεια και την αισιοδοξία του, μπόρεσε και δούλευε. Ηταν άψογος συνεργάτης. Θα μας λείψει».