Το έναυσμα έχει δοθεί άλλωστε και από την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) για την άρση του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας τόσο εντός των αεροδρομίων, όσο και κατά τη διάρκεια των πτήσεων.
Η σχετική σύσταση ισχύει από τη Δευτέρα 16 Μαΐου, για τις πτήσεις και τα αεροδρόμια, με τις κατά τόπους αρμόδιες αρχές να έχουν την ευθύνη για την εξειδίκευση και εφαρμογή της.
Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα εξετάσει την άρση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας κατόπιν εισήγησης που έχει γίνει και από τα υπουργεία Μεταφορών και Τουρισμού, δεδομένης της ανάγκης να υπάρχει μια στοιχειώδη κοινή γραμμή σε αυτό το πεδίο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Για παράδειγμα, η Ισπανία υιοθέτησε από προχθές την άρση του μέτρου.
«Η απόφαση των ευρωπαϊκών οργάνων δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Ως προς την εξειδίκευσή της εναπόκειται στο κάθε κράτος-μέλος τι θα ισχύσει. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στην Επιτροπή των ειδικών είναι και αυτό το σκέλος, αλλά αντιλαμβάνεσθε ότι είναι σημαντικό τουλάχιστον οι ευρωπαϊκές χώρες να προσπαθήσουμε να έχουμε μια κοινή γραμμή σε αυτό» ανέφερε χθες σε τηλεοπτική του εμφάνιση ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης.
Και επί της ουσίας, όμως, δηλαδή από πλευράς δημόσιας υγείας οι επιστήμονες είναι θετικοί στο να «ανάψει» το πράσινο φως αναφορικά με την άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας των επιβατών στις προαναφερθείσες πύλες εισόδου και τα αεροσκάφη.
Κατά πληροφορίες, το θέμα έχει απασχολήσει ατύπως ήδη τα μέλη της Επιτροπής, που θεωρούν ότι η μάσκα παραμένει σημαντική ως μέσο προστασίας έναντι του κορωνοϊού για τους ευπαθείς και τους ηλικιωμένους.
Σε γενικές γραμμές, όμως, εκτιμάται ότι τα συστήματα εξαερισμού στα αεροπλάνα και τα αεροδρόμια αποτελούν καταρχάς εγγύηση για την άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας στους επιβάτες αλλά συστήνεται η χρήση της σε ειδικές ομάδες επιβατών.
Για τις ανάγκες δε της διαμόρφωσης κοινής πορείας με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι πολύ πιθανό η θετική εισήγηση των επιστημόνων της Επιτροπής για το σχετικό πεδίο να αποτυπωθεί άμεσα σε απόφαση των υπουργείων Τουρισμού και Μεταφορών, ακόμη και αύριο.
Οι αποφάσεις για τη χρήση μάσκας σε άλλους κλειστούς χώρους αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός για τη χώρα μας.
Τι θα ισχύσει στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με τα οποία μετακινούνται καθημερινά δεκάδες χιλιάδες άτομα η εισήγηση της Επιτροπής ήταν -και είναι- να απαιτείται η χρήση μάσκας και η μη εφαρμογή της να συνεπάγεται πρόστιμο στους επιβάτες, όπως ισχύει και σήμερα.
Η ασπίδα προστασίας που υψώνει η μάσκα έναντι του κορωνοϊού και της λοίμωξης covid-19 σε όσους μετακινούνται με τα ΜΜΕ θεωρείται πολύ σημαντική στο πεδίο της δημόσιας υγείας. Ο όγκος των επιβατών αποτρέπει οποιαδήποτε χαλάρωση στο συγκεκριμένο μέτρο προστασίας.
Συνεπώς, η μετακίνηση με λεωφορεία, τρόλεϋ, τραμ, μετρό, ηλεκτρικός, προαστιακός θα συνεχίσει να γίνεται με την υποχρεωτική χρήση της μάσκας. Αντίθετα, δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη από υγειονομικής πλευράς τι θα ισχύσει με τα πλοία και με τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ.
Ενδέχεται στα πλοία η χρήση της μάσκας να είναι υποχρεωτική στους κλειστούς χώρους, ενώ στα υπεραστικά λεωφορεία να γίνει σύσταση για τη χρήση της λόγω του περιορισμένου αριθμού επιβατών. Ομοίως στα ιδιωτικά τουριστικά λεωφορεία στα οποία θα υπάρχει συγκεκριμένη λίστα επιβατών κάθε φορά.
Στα νοσοκομεία και τα γηροκομεία
Σε ό,τι αφορά τους πιο ευάλωτους χώρους στην εισβολή, και μάλιστα καταστροφική, του κορωνοϊού, δηλαδή τις δομές υγείας και τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων έχει δώσει το σαφές στίγμα της από τη συνεδρίασή της πριν από το Πάσχα.
Σύμφωνα με όσα έχουν αναφέρει τα μέλη της, η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική για όλους σε όλα τα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, διαγνωστικά εργαστήρια, πολυιατρεία, σε κάθε δομή υγείας στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Η ανάγκη να προστατευθούν οι ασθενείς και όσοι νοσηλεύονται είναι προφανής.
Ήδη μικρές εστίες διασποράς που καταγράφηκαν σε αρκετά νοσοκομεία τις τελευταίες εβδομάδες έδωσαν το αρνητικό μήνυμα στις διοικήσεις των νοσοκομείων ώστε να αυστηροποιήσουν τα μέτρα για τους συνοδούς. Εκτός από την υποχρεωτική χρήση της μάσκας ζητείται και το αρνητικό τεστ για όσους επισκέπτονται τα νοσηλευτικά ιδρύματα.
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται η εισήγηση και για τις ΜΦΗ. Οι χιλιάδες ηλικιωμένοι ένοικοι πρέπει να προστατευθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η χρήση της μάσκας θα παραμείνει υποχρεωτική για εργαζόμενους και επισκέπτες.
Εμπορικά καταστήματα, φαρμακεία, κομμωτήρια
Η υποχρεωτικότητα της χρήσης της μάσκας θα ανασταλεί από την 1η Ιουνίου και μέχρι τέλος Αυγούστου για όλους τους κλειστούς χώρους των εμπορικών δραστηριοτήτων.
Από τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα του λιανεμπορίου μέχρι τα φαρμακεία και τα κομμωτήρια, μια σειρά από χώροι όπου η επίσκεψή μας μέχρι τώρα είναι συνυφασμένη με τη μάσκα, αλλάζουν υγειονομικό πλαίσιο.
Πλέον σε όλους τους προαναφερθέντες ενδεικτικά χώρους η μάσκα δεν θα είναι υποχρεωτική και η σύσταση για τη χρήση της θα καλύπτει τους ευάλωτους λόγω ηλικίας και ασθένειας.
Σχολεία
Η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων μέχρι το τέλος του σχολικού έτους και την ολοκλήρωση των πανελλαδικών εξετάσεων έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας κατόπιν της σχετικής εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της προηγούμενης εβδομάδας.
Οι εκπαιδευτικοί θα έχουν μέριμνα για τον επαρκή φυσικό αερισμό των αιθουσών και για την εξασφάλιση καθαριότητας των σχολικών μονάδων και φυσικά των εξεταστικών κέντρων.
Υπενθυμίζεται ότι οι εκπαιδευτικοί και οι διοικητικοί που δεν έχουν εμβολιασθεί, ή νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο, και συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, υποχρεούνται και στη διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test, με δαπάνη τους) μία φορά την εβδομάδα, έως 48 ώρες πριν από την προσέλευση τους στις εκπαιδευτικές δομές.