Συνεχίζει τις απειλές κατά της Δύσης η Μόσχα, με αφορμή την πιθανή ένταξη στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας, διαδικασία που αναμένεται να είναι fast track, εφόσον καταθέσουν το αναμενόμενο επίσημο αίτημα στις αρχές της... επόμενης εβδομάδας.
Ο Ρώσος αναπληρωτής πρέσβης στον ΟΗΕ δήλωσε την Πέμπτη ότι η απόφαση θα μετατρέψει τις χώρες αμέσως από ουδέτερες σε εχθρικές χώρες και ταυτόχρονα πιθανούς στόχους για τη Μόσχα.
Ο Ντμίτρι Πολάνσκι ξεκαθάρισε ότι η Σουηδία και η Φινλανδία γνωρίζουν ότι «τη στιγμή που θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ θα συνεπάγονται ορισμένες κινήσεις από τη ρωσική πλευρά».
«Αν υπάρχουν αποσπάσματα του ΝΑΤΟ σε αυτά τα εδάφη, αυτά τα εδάφη θα γίνουν στόχος – ή πιθανός στόχος – για ένα χτύπημα», πρόσθεσε ο πρώτος αναπληρωτής πρέσβης της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη.
«Το ΝΑΤΟ είναι ένα πολύ εχθρικό μπλοκ για εμάς — είναι εχθρός και το ίδιο το ΝΑΤΟ παραδέχτηκε ότι η Ρωσία είναι ο εχθρός. Σημαίνει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία ξαφνικά, αντί για ουδέτερες χώρες, γίνονται μέρος του εχθρού και αντιμετωπίζουν όλους τους κινδύνους», τόνισε σε συνέντευξή του στο βρετανικό περιοδικό UnHerd.
Παράλληλα, υποβάθμισε τον αντίκτυπο της πιθανής διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, λέγοντας ότι η Ρωσία «είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις απειλές του ΝΑΤΟ και έχει λάβει τις απαραίτητες προφυλάξεις για αυτό».
Αντίμετρα και πυρηνικά
Η διεύρυνση του NATO και η προσέγγιση της Συμμαχίας στα σύνορά μας δεν καθιστά τον κόσμο και την ήπειρό μας πιο σταθερό και πιο ασφαλή», δήλωσε νωρίτερα ο Πεσκόφ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, απαντώντας, «σίγουρα», σε ερώτηση για το αν η Ρωσία θα θεωρούσε απειλή ενδεχόμενη ένταξη της Φινλανδίας στην Ατλαντική Συμμαχία.
Ο Πεσκόφ σημείωσε ότι η απάντηση της Ρωσίας θα εξαρτηθεί από τα «πρακτικά αποτελέσματα της διαδικασίας αυτής, από την προώθηση στρατιωτικών υποδομών προς τα σύνορά μας».
«Όλα αυτά θα αποτελέσουν τα στοιχεία μιας ειδικής ανάλυσης και (θα χρησιμοποιηθούν) για την επεξεργασία των απαραίτητων μέτρων προκειμένου να εξισορροπηθεί η κατάσταση», κατέληξε.
Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η ανακοίνωση της Φινλανδίας ότι θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ συνιστά «ριζική αλλαγή» στην εξωτερική πολιτική της και ότι η Μόσχα θα απαντήσει.
«Η Ρωσία θα αναγκαστεί να προβεί σε αντίποινα, τόσο στρατιωτικο-τεχνικού όσο και άλλου χαρακτήρα, προκειμένου να σταματήσει τη δημιουργία απειλών για την εθνική της ασφάλεια», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Το Ελσίνκι πρέπει να έχει επίγνωση της ευθύνης του και των συνεπειών μιας τέτοιας κίνησης», υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.
Νωρίτερα, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και εξ απορρήτων του Βλαντίμιρ Πούτιν για πολλά χρόνια , Ντμίτρι Μεντβέντεφ, απείλησε εκ νέου με πυρηνικό πόλεμο, λέγοντας πως αυτό θα είναι ένα καταστροφικό σενάριο για όλους.
Ο Μεντβέντεφ σε ανάρτησή του στο Telegram έγραψε:
«Στο πλαίσιο του πολέμου δι’ αντιπροσώπων που έχουν εξαπολύσει οι δυτικές χώρες με τη Ρωσία, θέλω να διατυπώσω για άλλη μια φορά με μεγάλη σαφήνεια πράγματα που είναι ήδη τόσο προφανή σε όλους τους λογικούς ανθρώπους.
1. Η ενίσχυση της Ουκρανίας από τις χώρες του ΝΑΤΟ με όπλα, η εκπαίδευση των στρατευμάτων της να χρησιμοποιούν δυτικό εξοπλισμό, η αποστολή μισθοφόρων και η διεξαγωγή ασκήσεων από τις χώρες της Συμμαχίας κοντά στα σύνορά μας αυξάνουν την πιθανότητα μιας άμεσης και ανοιχτής σύγκρουσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, αντί για τον “πόλεμο δι’ αντιπροσώπων” τους.
2. Μια τέτοια σύγκρουση ενέχει πάντα τον κίνδυνο να μετατραπεί σε έναν ολοκληρωτικό πυρηνικό πόλεμο.
3. Αυτό θα είναι ένα καταστροφικό σενάριο για όλους».
Ο Μεντβέντεφ κάλεσε, επίσης, τη Δύση να «μη λέει ψέματα στον εαυτό της και στους άλλους» και να «μην πνίγεται από το σάλιο της στους παροξυσμούς της ρωσοφοβίας».