Latest News

Κυριακή 29 Μαΐου 2022

Ερντογάν: Όσο είμαι πρόεδρος, δεν θα πούμε «ναι» για να μπουν στο ΝΑΤΟ χώρες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία

 Οι συνομιλίες της Τουρκίας με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, την τελευταία εβδομάδα, δεν ήταν στο «αναμενόμενο επίπεδο» και η Άγκυρα δεν μπορεί να συμφωνήσει με την ένταξη στο ΝΑΤΟ «χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία»... δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

«Για όσο ο Ταγίπ Ερντογάν είναι ο ηγέτης της Τουρκίας, σίγουρα δεν μπορούμε να πούμε “ναι” για την ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρών οι οποίες υποστηρίζουν την τρομοκρατία», δήλωσε ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας στην πτήση επιστροφής του από το Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με το TRT Haber. 

«Δυστυχώς, οι συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ της αντιπροσωπείας μας με την Φινλανδία και τη Σουηδία δεν εξελίχθηκαν στο επίπεδο αναμένονταν», σχολίασε ο Ερντογάν. Η Σουηδία και η Φινλανδία είχαν προσδοκίες από αυτές τις συνομιλίες, συνέχισε, αλλά οι δύο χώρες δεν έχουν κάνει τα αναγκαία βήματα αναφορικά με τις απαιτήσεις της Τουρκίας. Τρομοκράτες, υποστήριξε ο Ερντογάν, ακόμη και τώρα περπατούν στους δρόμους της Στοκχόλμης, ενώ η Σουηδία τους προστατεύει με τη δική της αστυνομία. 

Πηγές του Reuters είχαν δηλώσει νωρίτερα πως σημειώθηκε μικρή πρόοδος στις συνομιλίες που έγιναν την Τετάρτη και ότι ήταν ασαφές αν θα γίνουν περαιτέρω συζητήσεις. Και τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να εγκρίνουν τα σχέδια για τη διεύρυνση της Συμμαχίας. 

Οι νέες δηλώσεις του Ερντογάν δείχνουν ότι παραμένουν οι ενστάσεις της Τουρκίας για την ιστορική ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Η Άγκυρα προβάλει ως επιχείρημα ότι οι δύο χώρες υποθάλπουν ανθρώπους που σχετίζονται με το PKK και άλλες οργανώσεις που η Τουρκία θεωρεί «τρομοκρατικές». Επίσης, η Άγκυρα είναι ενάντια στην ένταξη των δύο χωρών επειδή μπλόκαραν τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία το 2019. 

«Δεν είναι ειλικρινείς. Δεν μπορούμε να επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος, αναφορικά με χώρες που υποστηρίζουν και τροφοδοτούν τέτοιους τρομοκράτες στο ΝΑΤΟ, που είναι ένας οργανισμός ασφάλειας», δήλωσε ο Ερντογάν. 

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο μιας νέας επιχείρησης στη βόρεια Συρία, κοντά στα τουρκικά σύνορα, ο Ερντογάν επισήμανε ότι ο καθένας πρέπει να κάνει ό,τι του αναλογεί στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. «Αν η Αμερική δεν κάνει το καθήκον της στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, τι θα κάνουμε εμείς; Θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας. Η ανάληψη δράσης κατά της τρομοκρατίας δεν μπορεί να γίνει ζητώντας την άδεια άλλων», τόνισε. 

Η νέα επίθεση σε Μητσοτάκη

Υπενθυμίζεται ότι στις ίδιες δηλώσεις, κατά την πτήση επιστροφής του από το Αζερμπαϊτζάν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε εκ νέου στον Κυριάκο Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντας «ακατάλληλο συνομιλητή» τον Έλληνα πρωθυπουργό. 

«Είμαστε φίλοι με αυτούς που μας δείχνουν τη φιλία τους. Επίσης κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να αντιμετωπίσουμε όσους μας θεωρούν εχθρούς», είπε ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόμενος στον κ. Μητσοτάκη και σημείωσε ότι η εκστρατεία της Ελλάδας «όχι μαχητικά στην Τουρκία» ήταν ανάμεσα στα ζητήματα που επιδείνωσαν τις σχέσεις των δύο χωρών. 

«Ο Μητσοτάκης δεν είναι πλέον συνομιλητής μου. Γιατί; Αντιμετωπίζω ανθρώπους που ασκούν πολιτική με σωστό τρόπο. Θα μου μιλήσεις, θα φάμε, θα πούμε, "ας μην βάλουμε τρίτες χώρες ή πρόσωπα ανάμεσά μας", θα το υποσχεθείς. Θα περάσουν 15 μέρες μετά, θα πας στις ΗΠΑ, θα μιλήσεις κατά της Τουρκίας στο αμερικανικό Κογκρέσο. Τι είναι αυτό; Για το χειροκρότημα πήγε εκεί. Συγγνώμη. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα με αυτούς», είπε ακόμη ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους.