Σύμφωνα με τις ουκρανικές δυνάμεις, έπειτα από μια αιματηρή μάχη οι Ρώσοι φαίνεται να αποσύρονται από τις θέσεις τους γύρω από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, η οποία απέχει 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Ρωσία.
Επίσης, ο τοπικός κυβερνήτης, Όλεγκ Σινεγκούμποφ, δήλωσε ότι σήμερα, Σάββατο, σταμάτησε ο αδιάκοπος βομβαρδισμός της περιοχής, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις ξεκίνησαν αντεπίθεση κοντά στην πόλη Ίζιουμ, περίπου 125 χιλιόμετρα νότια του Χαρκόβου.
Εκκληση για παρέμβαση του Πεκίνου
Στο μεταξύ, Ουκρανοί στρατιώτες παραμένουν εγκλωβισμένοι στο εργοστάσιο Azovstal, στη Μαριούπολη και οι συγγενείς τους έκαναν έκκληση στο Πεκίνο να πείσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να τους επιτρέψει να διαφύγουν με ασφάλεια, μέσω της Τουρκίας.
«Έπειτα από όλες αυτές τις διαπραγματεύσεις, υπάρχει ένα πρόσωπο στον κόσμο στο οποίο θα ήταν δύσκολο να αρνηθεί ο Πούτιν. Ελπίζουμε ότι η ισχυρή και καλή Κίνα μπορεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις για το καλό», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο η Νατάλια Ζαρίτσκα, της οποίας ο σύζυγος είναι ανάμεσα στους εγκλωβισμένους στη χαλυβουργία της Μαριούπολης.
«Ζητάμε από τον αξιότιμο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ να εκφράσει αγάπη και ενδιαφέρον για τις παγκόσμιες αξίες και την ανατολική σοφία και να συμμετάσχει στη διαδικασία της διάσωσης των υπερασπιστών της Μαριούπολης», συμπλήρωσε.
Ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι έχει δηλώσει πως είναι «ιδιαίτερα πολύπλοκες» οι διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα για τον απεγκλωβισμό ενός «μεγάλου αριθμού» τραυματιών από το εργοστάσιο στη Μαριούπολη, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Ρώσων αιχμαλώτων του πολέμου.
Ο υποδιοικητής του τάγματος του Αζόφ, Σβιάτοσλαβ Πάλαμαρ, ανέφερε σε βίντεο στο YouTube ότι οι στρατιώτες του αντέχουν. «Ο εχθρός, με την υποστήριξη αεροπλάνων και του πυροβολικού, εξακολουθεί να επιτίθεται, αλλά συνεχίζουμε να τους απωθούμε», είπε.