Εμφανώς ταραγμένοι και συγκινημένοι, έδωσαν την είδηση αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του θανάτου από τον πρόεδρο Μακρόν, επισημαίνοντας πως το θωρακισμένο όχημα στο οποίο βρισκόταν δεν χτυπήθηκε απευθείας και ότι ο θάνατος του επήλθε από θραύσματα που πέρασαν από το «παρμπρίζ».
«Ο Φρεντερίκ ήταν στο μπροστινό κάθισμα και ένα θραύσμα τον έπληξε», είπε ο Πάτρικ Σος, ρεπόρτερ του καναλιού, διευκρινίζοντας πως ο άλλος δημοσιογράφος του καναλιού Μαξίμ Μπραντστάετερ που καθόταν στο πίσω κάθισμα «τραυματίστηκε ελαφρά», ενώ το τρίτο μέλος της δημοσιογραφικής ομάδας, η Οξάνα Λεούτα, που επίσης ήταν στο πίσω κάθισμα, δεν έπαθε τίποτα.
«Ο Φρεντερίκ δεν ήταν θερμοκέφαλος. Ζύγιζε κάθε λεπτό της αποστολής του», είπε εμφανώς συγκινημένος ο Μαρκ-Ολιβιέ Φοτζιέλ γενικός διευθυντής του BFM στο πλατό του καναλιού. Και συνέχισε λέγοντας τα εξής: «Τα τρία μέλη της ομάδας αξιολόγησαν, όπως κάθε πρωί, τους κινδύνους. Ο Φρεντερίκ και η Οξάνα θεώρησαν ότι η αποστολή ήταν αρκετά ασφαλής και ότι μπορούσαν να πάνε, ενώ ο Μάξιμ είχε κάποιες επιφυλαξεις, όπως θα μπορούσε να είχε την προηγούμενη ή την επόμενη μέρα. Αλλά (…) ήταν επίσης μια πολύ δεμένη δημοσιογραφική ομάδα και έτσι αποφάσισαν να πάνε εκεί για ρεπορτάζ», εξήγησε ο διευθυντής του BFM. Αναφερόμενος στην «πρώτη αντίδραση» της μητέρας του Φρεντερίκ, όταν μίλησε μαζί της στο τηλέφωνο, είπε ότι παρά τον πόνο της «ρώτησε να μάθει πώς ήταν ήταν ο Μαξίμ και η Οξάνα. Ήξερε ποια ήταν η δουλειά του γιου της (…) και είχε μια μορφή υπερηφάνειας», κατέληξε ο Φοντζιέλ.
Η UNESCO ζητά διαφανή έρευνα
Η γενική διευθύντρια της UNESCO, η Οντρέ Αζουλέ, καταδίκασε τη «δολοφονία» του Φρεντερίκ Λεκλέρκ-Ιμόφ, ενός Γάλλου δημοσιογράφου του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου BFMTV που σκοτώθηκε στην ανατολική Ουκρανία την ώρα που κάλυπτε μια επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων κοντά στην πόλη Σεβεροντονέτσκ.
«Καταδικάζω τη δολοφονία του Φρεντερίκ Λεκλέρκ-Ιμόφ και ζητώ την έναρξη έρευνας ώστε οι δράστες αυτού του εγκλήματος να εντοπιστούν και να διωχθούν στα δικαστήρια», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Αζουλέ.
«Οι δημοσιογράφοι που εργάζονται καθημερινά στην Ουκρανία, για να μας ενημερώνουν για την πραγματικότητα του πολέμου, πρέπει να προστατεύονται από οποιαδήποτε επίθεση», συνέχισε, καλώντας τις εμπλεκόμενες πλευρές να σεβαστούν ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την προστασία των επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης.
Από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, τουλάχιστον οκτώ δημοσιογράφοι έχουν πεθάνει στο μέτωπο των μαχών κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους, σύμφωνα με απολογισμό των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF).
Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά «απαίτησε» να διενεργηθεί «διαφανής έρευνα» για τον θάνατο του Γάλλου δημοσιογράφου αναφέροντας ο Λεκλέρκ-Ιμόφ «σκοτώθηκε από ρωσικό βομβαρδισμό κατά τη διάρκεια ανθρωπιστικής επιχείρησης ενώ ασκούσε το καθήκον του στην ενημέρωση», καταδικάζοντας ένα «διπλό έγκλημα με στόχο μια ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή και έναν δημοσιογράφο».
Η Κατρίν Κολονά συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι του ζήτησε, όπως είπε, να κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε οι ουκρανικές αρχές να επιτρέψουν την επιστροφή της σορού του δημοσιογράφου Φρεντερίκ Λεκλέρκ-Ιμόφ στην οικογένειά του το συντομότερο δυνατόν.
«Μου υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει» είπε η Κολονά, η οποία περιέγραψε τον θάνατο του Γάλλου ως «ένα δράμα που στην πραγματικότητα είναι έγκλημα, αφού μια αυτοκινητοπομπή απομάκρυνσης αμάχων δέχθηκε επίθεση και ένας δημοσιογράφος που έκανε τη δουλειά του σκοτώθηκε».
Τον Μάρτιο, δύο δημοσιογράφοι του Fox News – συμπεριλαμβανομένου του Πιερ Ζεκρέβσκι, ενός Γαλλο-Ιρλανδού – σκοτώθηκαν κοντά στο Κίεβο.