Κατεπείγουσα έρευνα για αίτια που οδήγησαν στον θάνατο του 43χρονου μέσα στο νοσοκομείο Παπανικολάου... διέταξε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Ο άτυχος άνδρας έφτασε στο νοσοκομείο Παπανικολάου την 1η Απριλίου με έντονο πόνο στο πόδι. Οι γιατροί αφού τον εξέτασαν του έδωσαν εξιτήριο. Ωστόσο, ο άνδρας συνέχισε να πονάει και παρέμεινε στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Δώδεκα ώρες μετά τον 43χρονο βρήκαν νεκρό στην καρέκλα μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού.
Ο ιατροδικαστής σύμβουλος οικογένειας του θύματος, Δημήτρης Γαλεντέρης, έκανε λόγο για φλεβοθρόμβωση και πνευμονική εμβολή. Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Υπάρχει μια εικόνα για το τι θα ψάξουμε στα εργαστήρια. Η φλεβοθρόμβωση και η πνευμονική εμβολή είναι μια από αυτές τις αιτίες που διερευνάται και είναι και η πιθανότερη. Παρόλα αυτά περιμένουμε την επαλήθευση από το ιστοπαθολογικό εργαστήριο για να είμαστε σίγουροι».
«Αφού διαπίστωσαν ότι είναι νεκρός έκαναν τεστ Covid και θέλω να καταλάβω ποιο ήταν το κίνητρο να κάνουν σε έναν νεκρό τεστ κορωνοϊού», τόνισε.
Ο ίδιος έδωσε το χρονικό της τραγικής κατάληξης λέγοντας ότι το θύμα έφτασε το βράδυ της 1ης Απριλίου στα επείγοντα του νοσοκομείου, όπου ανέφερε πόνο στο ένα πόδι του κι έγινε μια περιποίηση στα κάτω άκρα γιατί είχε εκτεταμένες εξελκώσεις, κάποιες δερματικές πληγές και του επιτράπηκε να γυρίσει στο σπίτι αδιάγνωστος.
«Δεν υπάρχει στοιχείο που να δείχνει ότι έγινε κάποια εξέταση»
Σε ερώτηση αν έγιναν εξετάσεις στον 43χρονο ο κ. Γαλεντέρης επισήμανε ότι «εγώ από τη νεκροτομή δεν έχω κάποιο σημείο που να δείχνει ότι έγινε κάποια εξέταση, ακόμα και λήψη αίματος. Θα δούμε και από τα χαρτιά των επειγόντων τι προκύπτει».
Μάλιστα, όπως είπε αν του είχαν γίνει εξετάσεις, θα μπορούσε η πνευμονική εμβολή να αναγνωριστεί και να αντιμετωπιστεί: «Το νοσοκομείο είναι υποχρεωμένο να κάνει κάτι για να βγάλει διάγνωση και να αντιμετωπίσει τον ασθενή του είτε πρόκειται να φύγει είτε όχι. Αν ξεκινούσε θεραπευτική αντιμετώπιση οι πιθανότητες να φύγει, θα μειώνονταν στο μίνιμουμ. Αν η πνευμονική εμβολή είναι θανατηφόρος στο 40% χωρίς θεραπεία, με θεραπεία αυτό το ποσοστό πέφτει στο 5%-7%».2
Εξήγησε πως αν του μετρούσαν έστω το οξυγόνο, θα έβρισκαν μειωμένο κορεσμό και θα έβλεπαν κάποια διαταραχή του ρυθμού της καρδιάς. «Αυτός ο ασθενής είχε μια υποκείμενη οξεία κατάσταση για να προκληθεί ο θάνατος μέσα στις τελευταίες ώρες. Συνεπώς αν είχε γίνει ο έλεγχος, θα είχε αναγνωριστεί από τους γιατρούς», τόνισε.
«Του είπε είσαι περδίκι μπορείς να φύγεις»
Για τις τελευταίες ώρες του 43χρονου μίλησε και η αδερφή του στην τηλεόραση του Mega, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τον παίρνει το ασθενοφόρο και τον πάει στο Παπανικολάου. Από εκεί όλα μετά χαθήκανε, εξαφανιστήκανε, δεν ξαναείδα τον αδελφό ποτέ, δεν πρόλαβα να πω τίποτα, μόνο στο τηλέφωνο που πρόλαβα και του μίλησα που μου λέει: ‘Αδελφή πονάω’».
«Ο αδελφός μου είχε έναν έντονο πόνο στο πόδι του, έντονο πολύ. Μας πήρε τηλέφωνο, ‘πονάω’, μου λέει».
Όπως είπε, στο Παπανικολάου τον εξέτασε χειρουργός, ο οποίος σύμφωνα με την οικογένεια, αποφάνθηκε πως δεν είχε κάτι σοβαρό και ότι μπορούσε να φύγει.
«Του έβαλε γάζα. Του είπε είσαι περδίκι μπορείς να φύγεις». Ωστόσο, ο 43χρονος αρνήθηκε να αποχωρήσει και επέλεξε να καθίσει σε καρέκλα στον θάλαμο με τα Επείγοντα του Παπανικολάου. Πέθανε μόνος του λίγες ώρες μετά, με τους συγγενείς του να τον αναζητούν μάταια στα τηλέφωνα: «Τον παίρναμε τηλέφωνο, παίρναμε στο Παπανικολάου…»