Latest News

Δευτέρα 9 Μαΐου 2022

Θάνατος 3 παιδιών στην Πάτρα: Αναλύσεις από υπερσύγχρονο φασματογράφο του ΑΠΘ


Ένας υπερσύγχρονος φασματογράφος του ΑΠΘ- το μοναδικό συγκεκριμένο μοντέλο στην Ελλάδα- θα χρησιμοποιηθεί στη διερεύνηση της υπόθεσης του θανάτου των τριών παιδιών ...στην Πάτρα. 

Στον φασματογράφο του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας θα πραγματοποιηθούν αναλύσεις στοιχείων της υπόθεσης. Χάρη στην τεχνολογία που διαθέτει, ο φασματογράφος μπορεί να εντοπίσει ουσίες σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις, μη ορατές από τα συμβατικά μηχανήματα. Επιπλέον, μπορεί να εντοπίσει ουσίες με πολύ μεγάλο μοριακό βάρος, οι οποίες επίσης δεν μπορούν να ανιχνευτούν με το συμβατικό πρωτόκολλο.

Αυτό είναι πολύ χρήσιμο, ιδιαίτερα όταν αναλύονται μη συμβατικά υλικά, όπως οι ιστοί σε φορμόλη και τα μπλοκ παραφίνης, που πρόκειται να αναλυθούν, επεσήμαναν πηγές του εργαστηρίου που επικαλείται το ΑΠΕ. Οι αναλύσεις είναι ταχύτατες, αλλά δεν είναι γνωστό πότε θα ολοκληρωθούν οι τοξικολογικές εξετάσεις, καθώς αυτό εξαρτάται από τα αποτελέσματά τους, επεσήμαναν οι ίδιες πηγές. 

Έως πριν από δύο χρόνια, όταν έγινε η απόκτηση αυτού του μοντέλου του φασματογράφου, που είναι το μοναδικό στην Ελλάδα, θα έπρεπε να απευθυνθεί κάποιος στο εξωτερικό για τέτοιου είδους αναλύσεις.

Η διαδικασία μοιάζει με εκείνη της ταύτισης δακτυλικών αποτυπωμάτων, καθώς ο φασματογράφος ανιχνεύει το μοριακό αποτύπωμα κάθε φαρμάκου, ώστε να ακολουθήσει η ταυτοποίησή του μέσω συγκρίσεων με τις βιβλιοθήκες ουσιών που δημιουργεί το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ.

Εξάλλου, χάρη σε αυτό το μηχάνημα έχουν επεκταθεί οι αναλύσεις σε άλλα δείγματα, όπως ο μυελός των οστών, τα σκελετικά υπολείμματα που προκύπτουν από εκταφές ή βιολογικά υλικά σε σήψη, ώστε να προσδιοριστούν τυχόν φάρμακα ή ναρκωτικά.