Latest News

Παρασκευή 1 Απριλίου 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι δυνάμεις της Ρωσίας «επικεντρώνονται στα νότια και ανατολικά»

 Ο ρωσικός στρατός έχει σκοπό να συνεχίσει τη δραστηριότητά του και να εδραιώσει την παρουσία του σε ανατολικούς και νότιους τομείς της Ουκρανίας... ανέφερε το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο σε ενημερωτικό δελτίο νωρίτερα σήμερα.

Έκανε λόγο για προσπάθειες των Ρώσων να στήσουν κυβερνητικό μηχανισμό στις κατεχόμενες περιοχές του Ντανιέτσκ, του Λουγκάνσκ, της Ζαπορίζιας και της Χερσώνας. Οι μάχες αναμένεται να συνεχιστούν στις περιοχές αυτές, συνέχισε.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποιεί πως η Μόσχα θέλει να οργανώσει αυτό που αποκάλεσε ψευτοδημοψήφισμα στην περιφέρεια της Χερσώνας για να σχηματιστεί «λαϊκή δημοκρατία» όπως αυτές που είχαν ιδρυθεί στα εδάφη των αυτονομιστών.

Το ουκρανικό επιτελείο διαβεβαίωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν μπορέσει να κερδίσουν εδάφη οπουδήποτε. Το Χάρκοβο συνεχίζει να βομβαρδίζεται, ενώ προσπάθεια των Ρώσων να διαπεράσουν τις ουκρανικές άμυνες κοντά στην Ιζιούμ απέτυχε. Αποτυχημένη ήταν επίσης η προσπάθεια προέλασης στη Μικολάγιφ, ανέφερε η ίδια πηγή.

Στον βορρά, ορισμένες μονάδες αποσύρθηκαν. Η Μόσχα ανέφερε πως οι ρωσικές δυνάμεις θα αποκλιμακώσουν την επίθεση στο Κίεβο και θα επικεντρωθεί στο Ντονμπάς.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε εξάλλου «βέβαιος πως είναι πολύ ευχάριστο για όλους εσάς να διαβάζετε τις ειδήσεις και να βλέπετε ότι οι ουκρανικές πόλεις σταδιακά απελευθερώνονται από τις δυνάμεις κατοχής», σε μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του, προειδοποιώντας πως δεν είναι ώρα για εφησυχασμό. «Όλοι θέλουμε τη νίκη», όμως «θα γίνουν κι άλλες μάχες. Έχουμε πολύ δύσκολο δρόμο μπροστά μας για να επιτύχουμε όλα όσα θέλουμε».

Η Ρωσία δεν πρόκειται να ζητήσει από την ΕΕ να άρει τις κυρώσεις

Η κυβέρνηση της Ρωσίας δεν έχει πρόθεση να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τερματίσει τις κυρώσεις που της επέβαλε και έχει επαρκή «περιθώρια ασφαλείας», δήλωσε σήμερα ανώτερο στέλεχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Η ΕΕ δεν είναι το κέντρο του σύμπαντος», είπε ο Νικολάι Κόμπρινετς, επικεφαλής του τμήματος ευρωπαϊκής συνεργασίας στο ρωσικό ΥΠΕΞ.

Σύνοδος ΕΕ-Κίνας με τις Βρυξέλλες να επιδιώκουν να αποτρέψουν το Πεκίνο να βοηθήσει τη Ρωσία

Η ΕΕ θα προσπαθήσει να πείσει την Κίνα να απόσχει από τη χορήγηση βοήθειας στη Ρωσία για την παράκαμψη των δυτικών κυρώσεων σήμερα, στην ψηφιακή σύνοδο των δύο πλευρών στην οποία το Πεκίνο θα επιδιώξει επανεκκίνηση της σχέσης με την Ευρώπη, που δοκιμάζεται οικονομικά από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, που θα εκφραστούν εξ ονόματος των «27», θα συνομιλήσουν μέσω βιντεοδιάσκεψης με τον κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ και κατόπιν με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Οι συνομιλίες «θα επικεντρωθούν στο ρόλο που καλούμε την Κίνα να διαδραματίσει, να ασκήσει όλη την επιρροή και την πίεση που απαιτούνται στη Ρωσία. Δεν ήταν αυτός ο αρχικός σκοπός της συνόδου» αλλά «έγινε απαραίτητο», συνόψισε χθες ο γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον.

«Είναι απαραίτητο να μάθουμε αν η Κίνα θα ασκήσει την επιρροή της για να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός» και να οργανωθούν «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» ή εάν θα βοηθήσει «τη Μόσχα να παρακάμψει» τις κυρώσεις, αυξάνοντας τις αγορές ρωσικών υδρογονανθράκων ή προσφέροντας οικονομική βοήθεια, είπε από την πλευρά του ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Στρατηγικός υπολογισμός»

Το Πεκίνο αρνείται να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στις αρχές Μαρτίου, η κινεζική κυβέρνηση εξήρε τη «σταθερή σαν βράχο» φιλία της Κίνας με τη Ρωσία, ενώ υπενθύμισε τις «λογικές» ανησυχίες της Μόσχας για την ασφάλειά της.

Οι Ευρωπαίοι επιδιώκουν να επηρεάσουν «τον στρατηγικό υπολογισμό των κινέζων ηγετών», προειδοποιώντας τους για «το οικονομικό κόστος που θα υποστούν σε περίπτωση που προσφέρουν υποστήριξη στη Ρωσία», εκτιμά ο αναλυτής Γκρέγκορ Στετς του γερμανικού ινστιτούτου MERICS.

Ο τρόπος που αντιδρά η Κίνα της επιτρέπει «να παραμένει το πλευρό της Ρωσίας χωρίς να πληρώνει το τίμημα. Αν δεν τής ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση, θα προσφέρει περισσότερη βοήθεια στον (ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν», υπερθεματίζει ο γερμανός ευρωβουλευτής Ράινχαρτ Μπουτικόφερ (Πράσινοι).

Ωστόσο η ΕΕ είναι αιχμάλωτη της αλληλεξάρτησής της με το Πεκίνο: απορροφά το 15% των εξαγωγών του ασιατικού γίγαντα, που της προμηθεύει πολλά μεταποιημένα αγαθά και συστατικά καίριας σημασίας. Η Κίνα αντιπροσωπεύει εξάλλου το 10% των εξαγωγών των 27, είναι αγορά-κλειδί, ειδικά για τις γερμανικές βιομηχανίες.

ΕΕ και Κίνα υπέγραψαν στα τέλη του 2020, με την ώθηση του Βερολίνου, φιλόδοξη συμφωνία για τις επενδύσεις. Όμως η επικύρωσή της παραμένει παγωμένη, εν μέσω ευρωπαϊκών κυρώσεων για τις φερόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η καταναγκαστική εργασία, στην επαρχία Σιντζιάνγκ, καθώς και των αντιμέτρων του Πεκίνου σε ευρωβουλευτές και ευρωπαίους ερευνητές. Άλλη αιτία τριβών: το μποϊκοτάζ τις Κίνας στις εισαγωγές από τη Λιθουανία μετά το άνοιγμα διπλωματικής αντιπροσωπείας της Ταϊβάν στη χώρα.