Το μέτρο θα επανεξεταστεί στις 31 Μαΐου. Ωστόσο, η χρήση της μάσκας συνιστάται σε εξωτερικούς χώρους που υπάρχει συνωστισμός.
Όπως είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, τα κρούσματα υποχωρούν και η πανδημία βρίσκεται σε αποδρομή. Η κανονικότητα στη χώρα ξεκινά όπως και σε άλλες χώρες που αρχίζουν να ζουν κανονικά.
Όπως είπε κάποια στιγμή θα βγάλουμε τις μάσκες αλλά ακόμα πρέπει να προσέχουμε.
Η κ. Γκάγκα αναφέρθηκε και στην απόφαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για κατάργηση του COVID PASS προκειμένου κανείς να εισέλθει στην χώρα καθώς και στις υπόλοιπες εισηγήσεις για την κατάργηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης, αλλά και τη μείωση των rapid test σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους.
Γκάγκα: Καθησυχάζει για την οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά
Η αναπληρωτής υπουργός υγείας εμφανίστηκε καθησυχαστική για την οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά.
Όπως είπε «οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν καθώς τα κρούσματα που έχουμε διεθνώς δεν σχετίζονται μεταξύ τους κάτι που είναι αρκετά καθησυχαστικό».
Γι’ αυτό το λόγο όπως τόνισε οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν για το αν τα παιδιά τους θα βγουν έξω και θα παίξουν με άλλα παιδιά.
Η ίδια συνέστησε στους γονείς, καλό πλύσιμο των χεριών των παιδιών, ιδίως πριν από το φαγητό και να ελέγχουν τα ούρα τους ώστε σε οποιαδήποτε αλλαγή του χρώματος να ενημερώνουν τον θεράποντα γιατρό.
Όπως είπε έχουν δοθεί οδηγίες σε όλους τους παιδιάτρους και αν χρειαστεί οποιοδήποτε μέτρο, το υπουργείο Υγείας που επιτηρεί το θέμα, μέσω του ΕΟΔΥ θα το λάβει -αν και η ίδια εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί.
Μιλώντας γενικότερα για την ηπατίτιδα είπε ότι ήταν μια νόσος πολύ πιο συχνή πριν από τα εμβόλια, αλλά εξακολουθούμε όπως τόνισε να βλέπουμε παιδιά με ηπατίτιδες ακόμα και σήμερα.
Οι περισσότερες όμως, εξήγησε, αυτοϊόνται και σπάνια έχουμε πρόβλημα με το ήπαρ τα παιδιά.
Από την πλευρά του, και ο Γκίκας Μαγιορκίνης υποστήριξε ότι με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν από τη Μεγάλη Βρετανία, πρόκειται για μια σπάνια περιπλοκή. Σημείωσε ακόμη ότι, είναι πολύ πιθανό να έχουμε εκτεθεί όλοι μας στο παρελθόν σε αυτόν τον αδενοϊό. Σχετικά με την πρόληψη, κάλεσε να τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής.
Ωστόσο, οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή και διεξάγονται έρευνες, τόνισαν οι επιστήμονες.
Για την ενισχυτική δόση και οι δύο σημείωσαν ότι χρειάζεται για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, όπου η ανοσοποίηση φθίνει όσο περνά ο χρόνος,
Μαγιορκίνης: Σημαντική μείωση διαγνώσεων και θανάτων από κορωνοϊό στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, την τελευταία εβδομάδα και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των διαγνώσεων μειώθηκε κατά 19%, ενώ ο αριθμός των θανάτων μειώθηκε σημαντικά κατά 39%. Η πίεση στο σύστημα υγείας δείχνει αύξηση, στις ΜΕΘ κατά περίπου 20% και στις απλές κλίνες μεταξύ 13%, δήλωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.
Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, είπε ότι στον κόσμο οι νέες διαγνώσεις μειώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα κατά 11%, καθώς καταγράφηκαν περίπου 626.000 ανά ημέρα. Ωστόσο, οι θάνατοι δεν μειώθηκαν με τον ίδιο ρυθμό, με το αντίστοιχο ποσοστό υποχώρησης να είναι 3%.
Στην Ευρώπη, συνέχισε, παρατηρήθηκε μείωση της τάξης του 29% στις διαγνώσεις, ενώ οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 4%, κάτι που δείχνει ότι «βρισκόμαστε σε πλατό», όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Μαγιορκίνης.
Μια ήπια αύξηση των νέων κρουσμάτων παρατηρείται στο νότιο ημισφαίριο, το οποίο μπαίνει στη χειμερινή περίοδο. Χαρακτηριστικά ο καθηγητής ανέφερε τα στοιχεία από τη Νότιο Αφρική, που υπάρχει ήπια αύξηση της διασποράς. Τα στοιχεία θα τεθούν υπό παρακολούθηση, καθώς αναμένεται ανάλογη συμπεριφορά και στο βόρειο ημισφαίριο, όταν με τη σειρά του θα εισέρχεται στη χειμερινή περίοδο.