Latest News

Κυριακή 24 Απριλίου 2022

Πάσχα στο χωριό μετά από δύο χρόνια: Πλημμύρισε η επαρχία


 Πάσχα στο χωριό μετά από δύο χρόνια περιορισμών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και πολλοί κάτοικοι των μεγαλουπόλεων επέστρεψαν στις γενέτειρές τους για να γιορτάσουν... πατροπαράδοτα.

Τα σπίτια σε Στερεά ΕλλάδαΘεσσαλίαΑχαΐαΉπειρο και Λασίθι, άνοιξαν και πάλι, με τη ροή των εκδρομέων να είναι σημαντική από την αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας.

«Μετά από δύο χρόνια απαγορεύσεων ο κόσμος αξιοποίησε τη δυνατότητα να επιστρέψει στα χωριά του» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος.

Ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχάλης Μιτζικός χαρακτήρισε το φετινό Πάσχα ως «επιστροφή στις παλιές καλές εποχές». Στις αυλές των σπιτιών της Θεσσαλίας, σε κάθε γειτονιά πραγματοποιείται μια μεγάλη γιορτή, με σπιτικά εδέσματα, άφθονο κρασί, μουσικές και φυσικά το σούβλισμα του οβελία.

Τα χωριά της Ηπείρου, όπου ζουν ελάχιστοι ηλικιωμένοι, γέμισαν χαρούμενες φωνές. Στην Αχαΐα οι κάτοικοι των 65 χωριών του δήμου Καλαβρύτων, ζουν και πάλι μέρες χαράς, αφού έπειτα από δύο χρόνια τα σπίτια υποδέχθηκαν και πάλι συγγενείς και φίλους. Τα γραφικά χωριά στο Οροπέδιο Λασιθίου, γέμισαν πάλι κόσμο και φωνές για την πιο λαοφιλή γιορτή, το Πάσχα. Οι ηλικιωμένοι δεν έμειναν φέτος μόνοι τους και σύμφωνα με το έθιμο οι αυλές των σπιτιών γέμισαν σουβλιστά και αντικριστά αρνιά.

«Τα χωριά μας πλημμύρισαν από κόσμο και η χαρά μας γι' αυτό είναι μεγάλη», ανέφερε στο ίδιο μέσο ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης.

Στερεά Ελλάδα

Οι τελευταίοι εκδρομείς έφτασαν χθες, χωρίς να έχουν αναφερθεί προβλήματα στις μετακινήσεις τους καθώς και ο καιρός είναι σύμμαχος.  

Όπως λέει ο δήμαρχος Λαμιέων «ιδιαίτερα σε ορεινούς προορισμούς, είτε πρόκειται για τα χωριά της Υπάτης, είτε για την Παύλιανη έχουμε "sold out". Η κίνηση έχει ξεπεράσει ακόμη και εκείνη του 2019».

Παρόμοια είναι και η εικόνα από τη Δυτική Φθιώτιδα καθώς τα χωριά του ορεινού όγκου «ζωντάνεψαν» και πάλι.

 «Είδαμε και πάλι κόσμο στα χωριά μας. Ξαναμπαίνουμε σε ρυθμούς κανονικότητας» σημειώνει ο αντιδήμαρχος Μακρακώμης Πάνος Κοντογιώργος, τονίζοντας, παράλληλα, ότι «οι επισκέπτες είναι πολλοί περισσότεροι από όσους μπορούσαμε να φανταστούμε».

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού στη Στερεά Ελλάδα Ηλία Μπουρμά «οι τουριστικές επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα και τη Σκύρο παρουσιάζουν μία γενικά μια ικανοποιητική πληρότητα που είναι στο 80% σε σύγκριση με το 2019».

Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων συμπληρώνει πως «στη Χαλκίδα και στην γύρω περιοχή η πληρότητα είναι στο 100%. Στη Νότια Εύβοια οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής γέμισαν όσες ξενοδοχειακές μονάδες άνοιξαν για το Πάσχα ενώ στη Β. Εύβοια η πληρότητα φτάνεις το 70%. Σε Φθιώτιδα, Φωκίδα και Ευρυτανία ξεπερνά το 85%».




Μαγνησία

Στη Μαγνησία όλα «μυρίζουν» Πάσχα. Από το ψήσιμο που παραδοσιακού οβελία σε όλα τα χωριά του Πηλίου, του Αλμυρού και του κάμπου, ενώ οι αστοί Βολιώτες βγήκαν προς τις εξοχές για να γιορτάσουν την ημέρα.

Ειδικά στα χωριά του Πηλίου το αρνάκι, το κατσικάκι και το κοκορέτσι, σε συνδυασμό με την χθεσινοβραδινή μαγειρίτσα είναι οι λιχουδιές που κυριαρχούν στο πασχαλινό τραπέζι κάθε οικογένειας και φίλων.

Ο κ. Μιτζικός χαρακτήρισε το φετινό Πάσχα ως «επιστροφή στις παλιές καλές εποχές. Από τις Μηλιές και τα Καλά Νερά ως την Αργαλαστή και το Τρίκερι ο κόσμος που μας επισκέφθηκε είναι πολύς και μαζί με αυτούς ήρθαν και όσοι κατάγονται από την περιοχή και επιθύμησαν να δουν γονείς, συγγενείς και φίλους. Ο καιρός βοήθησε από την Μεγάλη Παρασκευή και αισθανόμαστε ήδη την Άνοιξη».

Στην Σκιάθο, που χθες προσγειώθηκαν οι πρώτες πτήσεις από το εξωτερικό, κατέφθασαν -εκτός από τους τουρίστες- και όσοι ντόπιοι ζουν μακριά και όλοι μαζί γιορτάζουν το Πάσχα που πραγματικά είναι ξεχωριστό στο νησί.

Ο δήμαρχος Θοδωρής Τζούμας τόνισε μάλιστα ότι «αν μαζί με τις πολύ καλές καιρικές συνθήκες, τις βελτιωμένες συγκοινωνίες και την εξαιρετική φιλοξενία εδώ στη Σκιάθο, μπορούσαν να είναι χαμηλότερα τα ναύλα για τα νησιά μας, θα ήμασταν ευτυχέστεροι όλοι. Να ευχηθούμε με το Άγιο Πάσχα να διαφοροποιηθούν προς τα κάτω και τα εισιτήρια, για το όφελος όλων».


Θεσσαλία

Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται σήμερα στην περιοχή της Θεσσαλίας καθώς άνθρωποι κάθε ηλικίας, απ' όλη την Ελλάδα, ταξίδεψαν για να επισκεφθούν τα χωριά τους και γιορτάσουν.

Στα χωριά της Ελασσόνας, στην Αγιά, αλλά και στον δήμο Τεμπών και των Φαρσάλων, οι προετοιμασίες για την σημερινή ημέρα έχουν ολοκληρωθεί.

Ήπειρος

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας τα χωριά της Ηπείρου, γέμισαν και πάλι κόσμο.

Από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι και το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής, χιλιάδες Ηπειρώτες που ζουν στην Αθήνα ή σε άλλες πόλεις, επέστρεψαν στα χωριά τους, για να γιορτάσουν το Πάσχα μαζί με τους ηλικιωμένους γονείς τους.

Τα ακριτικά χωριά της Κόνιτσας και του Πωγωνίου, των Τζουμέρκων αλλά και εκείνα της μεθορίου στη Θεσπρωτία, όπου ζουν ελάχιστοι ηλικιωμένοι, γέμισαν χαρούμενες φωνές.

Όπως είπαν οι δήμαρχοι των διαφόρων περιοχών της Ηπείρου, οι μέρες για κάθε οικογένεια είναι μοναδικές, χαρούμενες. Γιατί δύο χρόνια μετά την πανδημία, οι οικογένειες «έσμιξαν και πάλι, τα σπίτια άνοιξαν, οι παππούδες αγκαλιάζουν ξανά τα εγγόνια τους».

Το έθιμο του παραδοσιακού «καγκελάρη» τηρείται ευλαβικά κάθε χρόνο σε πολλά χωριά της Πρέβεζας και των Τζουμέρκων, να κάθεται στο πασχαλιάτικο τραπέζι όλη η οικογένεια, με τους ηλικιωμένους γονείς, τους παππούδες, τα αδέρφια τους συγγενείς. Τα καφενεία στα χωριά γέμισαν και πάλι κόσμο.


Αχαΐα

Ξεχωριστές ημέρες ζουν ξανά και οι κάτοικοι των 65 χωριών του δήμου Καλαβρύτων.

Ήδη από το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης οι επισκέπτες άρχισαν να φθάνουν στα Καλάβρυτα, στην Κλειτορία, στην Δάφνη, στην Άνω Βλασία, στην Κέρτεζη, στο Λειβάρτζι και στις υπόλοιπες περιοχές, για να ζήσουν στιγμές που είχαν να τις βιώσουν από το 2019.

Φέτος συγγενείς και παιδικοί φίλοι συναντώνται ξανά για να τηρήσουν τα έθιμα και να ψήσουν παρέα τον παραδοσιακό οβελία.

Λασίθι

Στα χωριά τους, στο Οροπέδιο Λασιθίου, επέστρεψαν φέτος για την ημέρα του Πάσχα όσοι έχουν την καταγωγή τους από την περιοχή, αλλά ζουν σε άλλα σημεία της Κρήτης.

«Τα χωριά μας πλημμύρισαν από κόσμο και η χαρά μας γι' αυτό είναι μεγάλη, κυρίως επειδή πέρασαν δύο χρόνια απομάκρυνσης του κόσμου από τις οικογενειακές συγκεντρώσεις» ανέφερε ο κ. Στεφανάκης, ο οποίος διευκρίνισε ότι το κλίμα είναι τέτοιο, που θυμίζει «τις παλιές καλές εποχές» που οι οικογένειες άνοιγαν τα σπίτια τους και γιόρταζαν τη μεγάλη γιορτή.

Στα γραφικά χωριά του Οροπεδίου Λασιθίου που τα προηγούμενα χρόνια ανήμερα το Πάσχα, ήταν μόνοι τους κυρίως οι ηλικιωμένοι κάτοικοι, φέτος υποδέχθηκαν και πάλι τα παιδιά και τα εγγόνια των μόνιμων κατοίκων, που τήρησαν το έθιμο του σουβλιστού ή του αντικριστού.